Головна
>
Кіно
>

«Київський тиждень критики»: фестиваль для усіх

«Київський тиждень критики»: фестиваль для усіх

LiRoom LiRoom
12 Жовтня, 2022

20 жовтня у київському кінотеатрі «Жовтень» розпочинається 6-й кінофестиваль «Київський тиждень критики». Подія триватиме до 26 жовтня. У межах фестивалю відбудуться покази нових українських та міжнародних фільмів, тематична ретроспектива культової кінокласики, а також — дискусії із кінокритиками після перегляду стрічок.

Разом із кураторкою фестивалю Дарією Бадьйор розповідаємо для кого ця подія та до чого там критики, а також — які фільми покажуть у програмі.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст


Що таке Київський тиждень критики?

Це міжнародний кінофестиваль, який, який створений аби знайомити українських глядачів із найкращими новими фільмами.

До програми фестивалю входять фільми з лайн-апів головних світових кінофестивалів року, а також стрічки, що мали значний вплив на історію кінематографа або присвячені визначним діячам кіномистецтва.

У коментарі для LiRoom критикиня, журналістка, редакторка, співзасновниця Спілки кінокритиків України Дарія Бадьйор розповіла, що насамперед фестиваль для тих, кому цікаві фільми, які там транслюються; тим, кому цікаві стрічки ширшого репертуару ніж того що зазвичай показує кінотеатр; для тих, кому хочеться чогось більшого, аніж масового кіно.

Дарія Бадьйор — одна з чотирьох кураторок кінофестивалю. У команді з іншими кінокритиками вона обирала фільми для показу.

Дарія Бадьйор. Світлина: Сергій Моргунов
Дарія Бадьйор. Світлина: Сергій Моргунов

У ролі кураторів також виступили:

  • кінокритик, режисер та кінознавець Національного центру Олександра Довженка Станіслав Битюцький; 
  • кінокритик, член FIPRESCI та Спілки кінокритиків України Сергій Ксаверов; 
  • кінокритикиня, журналістка, радіоведуча авторського шоу про кіно на «Радіо Аристократи» Анна Дацюк.

До чого там критики?

Дарія Бадьйор пояснює, що «критика» тут вживається не для того, аби означити елітарність заходу на який можуть ходити лише критики, а у тому, що на обрані стрічки дивляться критичним поглядом, бачать в них щось більше:

«Фільми у програмі — це ті, які вибираються критиками. Ми вирішили, що у нас не буде конкурсної програми, але ми відбиратимемо фільми й це буде, так би мовити, кураторська добірка від людей, які хочуть повідомити щось глядачам про кіно, про теми на які знімають режисери та режисерки.

Віримо, що популярне кіно — це не лише блокбастер за 200 мільйонів доларів, а й менші фільми, які зроблені особливим шляхом. Наше завдання — дати глядачам найбільший і найширший контекст кіно, яке ми збираємось показувати. Тому ми самі відбираємо фільми, самі показуємо глядачу й обговорюємо це з ними, отримуємо фідбек. Один і той самий фільм можуть любити й ненавидіти водночас і про це дуже цікаво говорити».

Що означає участь в програмі для режисера?

Як і з усіма іншими фестивалями — це можливість діалогу з глядачем, з фільмами, іншими режисерами та вихід з вакууму. 

«Коли фільм виходить у прокат режисер не завжди має змогу зустрічати зі своїми глядачами, відповідати на їхні запитання і, в принципі, бачити свій фільм покладений у якийсь контекст, — пояснює Дарія. Це ж не просто фільм, який обрали й на тому все. Це фільм, який обрали серед інших фільмів й можливо він може знаходиться в діалозі з фільмами іншої програми».

Де і що дивитися?

Покази відбуватимуться у кінотеатрі «Жовтень» (вулиця Костянтинівська, 26, Київ). Фільми демонструватимуться мовою оригіналу з українськими та англійськими субтитрами. Щодня транслюватимуть по одному фільму кожної з програм. 

Доступ на події 6-го Київського тижня критики можливий за абонементами, що дають право відвідувати усі або частину подій фестивалю, та за квитками на обрані сеанси. Придбати їх можна за посиланням.

Програма Київського тижня критики цього року складатиметься з п’яти секцій:

  • Ретроспективна програма «Історія української комедії». Це добірка кінокласики, що складається з шести гумористичних стрічок від 1929 до 1994 року. Програма створена спільно з Довженко-Центром.

До списку ввійшли як добре знайомі українцям фільми, так і відносно недавні знахідки, які тривалий час були недоступні для перегляду.

  • «Українські Ґала-прем’єри»: Національні прем’єри нових українських стрічок, які вже встигли голосно прозвучати на міжнародних майданчиках «Клондайк», «Цензорка», «Бачення метелика».
  • «Фокус: Україна — Велика Британія». В цій секції покажуть шість прем’єр сучасних гітів українського та британського кіно: «Відблиск», «Памфір», «Я і Фелікс», «Кам’яний острів», «Лімб», «Дорогенька»
  • Ретроспектива культової кінокласики. До цієї секції увійшли 5 фільмів та один спеціальний показ: «Тигр, що підкрадається, дракон, що зачаївся» Енґ Лі; «Свято» Томас Вінтерберґ; «Піаніно», Джейн Кемпіон; «4 місяці, 3 тижні і 2 дні» Крістіан Мунджіу; «Смак вишні» Аббас Кіаростамі та спеціальний показ фільму «Ім’я: Кармен» Жана-Люка Ґодара.
  • Міжнародна секція у якій покажуть сім нових закордонних стрічок серед яких південнокорейський «Фільм письменниці», «Одного чудового ранку», «Корсет» та інші.
    Детальніше вивчайте програму та розклад на сайті кінофестивалю за посиланням.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024