Головна
>
Музика
>

Лірум анонсував номінантів на музичну премію «Золота Зоря Лірум»

Лірум анонсував номінантів на музичну премію «Золота Зоря Лірум»

5 лютого в Українському Домі в Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та перша церемонія нагородження премією від редакції — «Золота Зоря Лірум». Під час цієї події команда медіа про нову українську культуру Лірум презентує найкращі і найкрінжовіші українські кліпи, які вийшли за 2023 рік. Захід відбудеться у співпраці з культурним простором Squat 17b та Українським Домом.


Придбати квитки можна за посиланням.


Головний редактор Олексій Бондаренко:

Ідея музичної премії визрівала у нас багато років. Ми навіть зробили одну ітерацію онлайн-нагороди «Золотий Фазан», але, на жаль, далі інтернет-проєкту тоді це не пішло.

За 2023 рік ми прослухали понад 1000 українських альбомів та продивилися понад 1500 українських кліпів. Також, разом із Squat 17b, запустили формат Зорепаду релізів. Кожного місяця у нас збиралося понад 100 людей — дивитися й обговорювати українські кліпи. Переважно це була професійна спільнота: музиканти, менеджери, режисери, та люди, дотичні до них. Тож логічним рішенням було зробити підсумковий зорепад — зібрати улюблене та найбільш крінжове.

А якщо вже робити велику підсумкову подію — то напрошується й музична премія!

Музичні премії в Україні — справа дуже нестабільна. У нас є буквально декілька нагород, які витримали випробування часом. Інді-премії то виникають, то зникають. 2 лютого Ліруму виповниться 12 років, певне, за цей час ми можемо претендувати на експертність у галузі української музики.

Золота Зоря Лірум — редакційна премія. Це означає, що список номінантів, а також визначення переможців робить редакція Ліруму. Ми не збираємо експертні ради, не робимо глядацьких нагород, хоча, безумовно, прислуховуємося до думки ринку та вподобань наших читачів.

Лірум завжди був медіа на межі між інді та популярною музикою. Десь за таким принципом ми обирали й номінантів (окрім найкращого альбому й мініальбому, там система інакша).

І так, це, певне, перша українська музична премія, присвячена здебільшого кліпам.

Найкращого режисера ми обирали не за одним кліпом, а за впливом на ринок та загальним доробком за останній рік. Найкращий кліп — за персональним сприйняттям редакції та сприйняттям аудиторії зорепадів. Найкращий альбом і мініальбом — за спеціальною системою критеріїв обирали чотири музичних оглядачі. Найкращий артист/ка — гендерно-нейтральна премія. Тут ми обирали музикантів за впливом не тільки на індустрію, а й за їхню публічну й творчу діяльність загалом. Те ж стосується Найкращого гурту.

Дебют року — артист/ки, які запустилися або ж перезапустилися у 2023 і зробили це особливо яскраво. Прорив року — артист/ки, які змогли зробити принциповий стрибок у творчості та/або популярності.

Це перша «Золота Зоря Лірум». Тож ми слідкуємо за фідбеком, пробуємо й експериментуємо. Найімовірніше, у майбутні роки щось буде мінятися, а премія, як ми сподіваємося, буде рости.

Номінації премії «Золота Зоря Лірум»:

Найкращий режисер

Інді Хаїт (Masandra, На самоті)

Ілля Дуцик (Логос, Навчи мене, Декаданс)

Сашко Хоменко (Сіґеле-Міґеле, Я вдома)

Анна Бурячкова (Герої вмирають)

Найкращий кліп 

Latexfauna Masandra (режисер Інді Хаїт)

Dorofeeva На самоті (режисер Інді Хаїт)

Oi FuskЛогос (режисер Ілля Дуцик)

Nazva, КrutьНа Дно (режисер Андрій Саган)

Volodymyr DantesЧуєш (режисерка Юлія Паскаль)

Zhadan i SobakyРогань (режисер Антоніо Лукіч)

Найкращий альбом

Tember Blanche Ти лиш людина

Пиріг і БатігЗелений

Zwyntar Тисяча очей

Антон Слєпаков, Андрій СоколовWarнякання

Христина ХалімоноваПрокидатися навесні

Найкращий мініальбом

Ницо потворноА може це я?

Yuvi По тобі

Тонка Загублену весну

sucilna_nevdacha.exe, ТощоПерша зірка на небі

NekuraNekura

Найкращий артист/ка

Cергій Жадан

Otoy

Юля Юріна

Діма Хейтспіч

vioria

Найкращий гурт

dity inzheneriv

Курган & Agregat

Структура Щастя

Nazva

The Unsleeping

Renie Cares

Дебют року

Yuvi

Мілан

Alice Change

Площа Устриць

Klavdia Petrivna

Phil It

Прорив року

Паліндром

Ziferblat

Юля Юріна

Schmalgauzen

dity inzheneriv

Зорепад Релізів — подія, яка народилася на початку 2023 року, на якій музична спільнота та люди, які цікавляться українською культурою, збиралися у Squat 17b, щоб подивитися й обговорити кліпи, які вийшли протягом попередніх 30 днів. Традиційно Зорепад Релізів проводять першого понеділка місяця. Серед гостей Зорепаду, які презентували свої роботи — Nazva, Tember Blanche, Renie Cares, Христина Соловій, Туча, Саша Кольцова, Otoy та інші.

«Зорепад Релізів став одним із найцікавіших проєктів, які були реалізовані в стінах культурного простору Squat 17b. Зважаючи на величезну кількість охочих відвідувати “Зорепади”, ми вирішили зробити великий, підсумковий захід  в “Українському домі”. Тобто, коли ми зрозуміли, що проєкт виріс, виникла ідея помістити підсумковий “Зорепад” в нові умови, і подивитись, який поштовх це дасть. Наступні заходи відбуватимуться в Squat 17b, як і раніше, на безкоштовній основі.» — зазначає співзасновник Squat 17b Мирослав Криж.

Серед запрошених на подію представників української сцени – гурт Курган & Agregat, хейтспіч, Христина Соловій, Otoy, Антон Слєпаков, Tember Blanche, Schmalgauzen, Nazva

Вартість квитків  — 300 грн. Кількість місць обмежена. 

Квитки можна придбати за посиланням.

Місце проведення: Український Дім, вул. Хрещатик, 2

Початок: 18:00

Організатори події: Лірум, Squat 17b.

Партнери: Український Дім

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024