Головна
>
Кіно
>

Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині

Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині

7 січня на ютуб-каналі Ukraїner відбулася прем’єра документального фільму «Маланка. Зберегти дім» про святкування Маланки в селі Іспас на Буковині. Головним героєм стрічки став український музикант та сопілкар гурту Kazka Дмитро Мазуряк

Автори фільму «Маланка. Зберегти дім» зазначають, що стрічкою прагнули показати, як маланкування гуртує українців та мотивує містян повертатися в рідні села та перевтілюватися в традиційних персонажів свята. 

«Це традиція, яка дає розуміння твоєї унікальної ідентичності, відповідає на питання, хто ти є. Фільм про відчуття дому. Це знайома історія для людей, які залишають своє місто чи село, в якому вони народилися, виросли та переїхали в інше далеке місце. Коли нове все ще не твоє, а для старого дому ти чужієш, бо не живеш там постійно. Що тоді стає для тебе домом?», — коментує режисер фільму Микола Носок

Маланка — народна назва святкування Нового року. За традицією свята персонажі Василь і Маланка, Коза, Дід та Баба, Ірод, Чорт та інші ходять від хати до хати, щоб сповіщати про настання нового року, веселити людей та бажати їм щастя. Маланкарі щороку продовжують цю українську традицію, що за радянських часів була заборонена. 

Головний герой стрічки — Дмитро Мазуряк родом із буковинського села Іспас, де він щороку продовжує традицію маланкування. 

«Впевнений, що після перемоги ще більше буде Маланок. Тому боремося, помогаєм, кожен, що може — робе, і наближаємо перемогу, бо наступна Маланка через рік, треба успіти», — ділиться Дмитро.

«Дмитро роздавав кожному ролі, враховуючи їхні характери. Дивовижно було спостерігати, як люди змінювалися, щойно вдягали вбрання свого персонажа. До самого світанку вся ватага маланкарів співала, дуркувала, обіймалася. У село стали зʼїжджатися місцеві звідусіль саме на Маланку, щоб набутися зі своїми рідними. Для мене цей фільм про найважливіше — традицію набутися разом, яка зцілює і дає сили боротися», — коментує знімальна продюсерка ​​Каріна Пілюгіна


Ukraїner – це спільнота та організація, що з 2016 р. досліджує Україну та український контекст. З початком повномасштабного вторгнення Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації та почав висвітлювати війну та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами.

Читайте також: До Наглядової ради УКФ зареєстрували 31 претендента. Хто у списку?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024