Головна
>
Музика
>

«Я можу не підкорятись, нескінченно вагатись»: слухаємо релізи четвертого тижня травня

«Я можу не підкорятись, нескінченно вагатись»: слухаємо релізи четвертого тижня травня

Марта Липчей випустила дебютний альбом про себе та про Україну, Bloom Twins співають про свої невдалі стосунки, а Jamala присвячує пісню всім, хто вірить у любов. Нові релізи четвертого тижня травня слухають та коментують журналістка Дарія Подвишенна та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

Sextur — Turbodetox (LP)

«Turbodetox це виведення усіх страхів і загонів, яких ми набували під час становлення нас як особистостей. Тепер наш шлях — це безперервна боротьба із комплексами й стереотипами минулого світу. А оскільки музика — це фундамент на якій створюється власне я, ми поєднали все в купу для того, щоб не мати кордонів для самовираження», — описують реліз виконавці.

фріланс — передоз кавою (LP)

Фріланс — це сайд-проєкт Миколи Пацюка: це емо/скрімо альбом на тему міського життя трудяги з заводу, який освоїв ШІ та записав з його допомогою цілу збірку пісень.

Vitryla — Харків Vol. 1 (LP)

Vitryla — проєкт у жанрі  спокенворд із елементами ембієнту, альтроку та блюзу із Сумщини. Новий реліз виконавець називає емоційним маніфестом, який через призму музики передає його внутрішній світ та зв’язок з містом. 

Марта Липчей — Народжена в серпні (LP)

Назву альбому дала однойменна колаба фіналістки шоу «Голос Країни-12» Марти Липчей та гурту Жадан і Собаки. Це пісня про Україну, а також історія самої Марти й віддзеркалення її світосприйняття. 

«Мій голос зазвучав у найскладніші часи для нашої країни, та це дало мені можливість зрозуміти, що я хочу транслювати у своїй творчості, кому я хочу присвячувати свої пісні. Вони про силу українців, про відвагу наших воїнів, про непрості випробування, які нам довелося проходити, про внутрішній вогонь кожного з нас, вони про мене», — коментує Марта Липчей.

Сергій Жадан також став співавтором 4-х треків альбому: двох дуетних пісень Говори та Народжена в серпні, а також Для тебе та Наші голоси.

Difference Machine — Glass Garden (EP)

Київський музикант Difference Machine новим релізом запрошує слухача у простір, навіяний звуковим ландшафтом. Історія альбому відбувається у космосі, у позаземному саду. Основну частину альбому створено з використанням лише двох інструментів: скрипки та карпатської дуди. 

хейтспіч — мама казала

Разом із релізом треку проєкт хейтспіч підсилює дружній збір на FPV-дрони для 25 ОШБ, ССО, БДД, 411 ОБ БпАК «Яструби». Доєднатися до збору можна за посиланням.

Цим треком хейтспіч також анонсує вихід майбутнього мініальбому.

Bloom Twins — Your Type

Your Type — це емоційне відображення складних стосунків. Трек був написаний в один із дощових днів у Нью-Йорку, ставши результатом особистих переживань сестер-близнючок після серії невдалих стосунків, захоплюючи сувору та безкомпромісну реальність складнощів кохання.

Wellboy — Цифри

Сингл розповідає історію кохання двох персонажів, які шукали один одного у різних світах, і нарешті знайшлися в одному з них. Кліп на трек створив штучний інтелект.

Дарія Подвишенна: «Можливо, у мене складно з математикою, але цей “емоційний код” з цифр я так і не зрозуміла. Тому якщо хтось викупає — просвітіть».

Руслана — Буйна

Це історія про те, як людське серце, його драйв та емоція керують ритмом всього, де все залежить від того, наскільки ти чутливий і здатний за одну мить відчути все. 

Настя Денеж: «Не хочу бути тією людиною, яка каже: “раніше було краще”, але, на мою субʼєктивну думку, Руслана з 2024 року не може конкурувати з Русланою з 2004 року. І так, раніше було краще. При чому це краще так і залишилося в 2004 році з дикими танцями та Євробаченням. А потім щось пішло не так, зокрема купа реміксів на легендарну пісню та спроби повторити тріумф. І для мене, на жаль, “Буйна” — це лише чергова невдала спроба.

До кліпу та образів у ньому в мене теж купа питань, але не хочу аби мій єдиний сьогоднішній коментар був настільки негативним. Тому завершу
».

Дарія Подвишенна: «Руслана це Руслана. Що б не видала — однаково повертає в 2004».

Dovi — Мелодія

Dovi співає про те як кохана людина стає незамінною мелодією у його житті, про невичерпну силу кохання, яка западає в голову і не відпускає.

Janeuary — Back where I belong

Janeuary вважає, що кожен музикант має написати свою «особливу річ» та таким чином висловитись у вічність. Таку пісню, яку часом боляче слухати, але не можеш зупинитись. Для виконавиці таким треком став Back where I belong.

Татіша — На глибині

Співачка присвятила роботу своєму батькові.

«Можна сказати, що ця пісня про смертельний відчай від якого не можливо сховатися, а залишається тільки прийняти його. Про тотальну самотність, в якій тебе ніхто не помічає, бо всі, хто тебе так добре навіть без слів розумів, пішли у вічність. Тому, втративши батька, я втратила частину себе, частину тієї маленької дівчинки, якою була для нього», — ділиться Татіша.

Victoria Niro, Problema — Сестра

Пісня присвячена жіночій дружбі, за сюжетом обидві дівчини закохалися в одного хлопця, та навіть це не змогло розірвати їхню дружбу.

Бус #1648 — Метафізика моральності

Бус #1648 називає себе правнуком Шевченка й прагне донести неординарні сенси своїми творами. У треку Метафізика моральності викладає ключові ідеї «Основ метафізики моральності» Емануеля Канта на хіп-хоп-бітах, додавши у його філософію речитатив і сучасний український сленг.

Хас — Забудь

Цей реліз — це реінкарнація однойменної пісні гурту Rizups, учасником якої раніше був Хас.

«Трек розповідає про те, як токсичні відносини впливають на людину. Коли відчуваєш, що пружинка між тобою та іншою людиною все частіше розтягується і стає менш стійкою, це відчуття, що ти на межі, і в кінцевому підсумку, ця пружинка може розірватися. На жаль, це часто стає очевидним лише тоді, коли розумієш, що можна замінити кого завгодно, навіть себе», — описує реліз репер.

Mayorova — Думки

«Нехай перегляд цього яскравого пригодницького фільму скрасить будні, подарує вам настрій теплого літа і трішки безтурботності. Сподіваюсь, кожен із глядачів на якусь хвилину відчує себе разом із нами в цьому кабріолеті та уявить, що вже скоро стане мільйонером, нехай і не самим екологічним способом!», — коментує виконавиця.

Balsam — Не шукав

Основна тема композиції — це пошук свого «я» через любов і віру, попри всі перешкоди та сумніви, що можуть виникати на шляху. Це розповідь про те, як кохання здатне змінити життя і дати новий сенс нашому існуванню.

Нікіта Кісельов — Липа

Нікіта Кісельов співає про красу любові в поєднанні з теплими вечорами та ароматом квітучої липи.

Pauchek — До тебе

«У цій пісні я хотів передати, як хлопець відчуває непереборну тягу до своєї дівчини, його душа сповнена палкого бажання бути поруч з нею. Кожен рядок випромінює щирі емоції, які він переживає, коли мчить до своєї коханої, щоб хоча б на мить опинитися в її обіймах», — коментує свою роботу виконавець.

Jamala — Люблю

За словами виконавиці, ця пісня адресована всім тим, хто вірить у кохання в усіх його проявах: чи це любов до чоловіка, чи до дитини.

Дарія Подвишенна: «Лайтове, приємне звучання. Хоча, не сказала б, що є в цій пісні щось особливе. Очевидно, що трек — для масової аудиторії».

Teren — колишнім

Новий трек — про циклічність подій у стосунках, але при цьому непостійність людських відносин.

BaWN, Alice Change — Тіні

Травень — місяць обізнаності про ментальне здоров’я в Україні та у світі, і в цій пісні йдеться про дві найбільш стигматизовані психічні хвороби. Це шизофренія та межовий розлад особистості, які об’єднані єдиним символом — тінями. Під тінями виконавці мають на увазі два різні явища: слухові галюцинації при шизофренії та нав’язливі думки й імпульсивні дії при межовому розладі. Цим треком артисти хотіли не романтизувати симптоми, а скоріше привернути увагу до тих, хто хворіє та потребує допомоги.

Дарія Подвишенна: «Дуже особисто відгукується цей трек. Зачепило. Правда, хочеться трохи розбірливіше чути текст, бо довелося паралельно читати, а слова глибокі».

GannaBaby — Ходжу гола

Пісня про внутрішню силу та пошук себе після розриву стосунків. Фронтвумен гурту Ганна Нелуп каже, що хоче запалювати слухачів енергетикою пісні та надихати їх ставати сміливішими.

«В пісні йдеться про розірвані стосунки, про пошук себе після цих стосунків. Лірика вийшла простою, та водночас глибокою. Так, це не просто про те, як героїня ходить голою по квартирі свого колишнього. Мені дуже подобається її настрій свободи та відсутності обмежень» — коментує реліз Ганна Нелуп.

Схожа, Марний — Брат Сестра

Другий сингл з майбутнього мініальбому про братську любов та її силу, а також про страх втрати близької людини через війну в Україні.

melancholydi — про дощ у києві

Другий сингл інді-поп артистки розказує про раптове і несподіване захоплення з першого погляду. 

ZzuppamanN — Zbochentsi

ZzuppamanN – соціальний реггі-метал гурт з міста Суми, заснований у 2017 році. Свій стиль описують як міцний коктейль з важкого залізяччя та сонячного раста вайбу, приправленого низьким дабстеповим басом, рагга-джанглом, диско-фанком.

левко — перешкода

левко — сольний проєкт Левка Капранова, колишнього учасника Пацюк та Сонячні Котики. У новому релізі співає про токсичний альтруїзм, який дозволяє людям витирати об тебе ноги а ти занадто мʼякий щоб це припинити.

Grabar — Дощі

Пісня за драматургією поділена на три акти, що символізують три етапи стихії: грім, злива та стан після дощу. Такий стилістичний прийом автор використав, аби проілюструвати історію про етапи прийняття себе. 

Shreky — big city life 

Shreky — проєкт блогерки та тіктокерки Насті Букрєєвої. Займатися музикою вона почала у 2023 році. 

«Цей трек відчувається, як ті самі 10 хвилин перед першим поцілунком, коли ви розумієте, що обидва закохані. Вайб ромкома з Вєрой Брєжнєвой і Володимиром Зеленським» — коментує Настя. 

Ulya — Ламай, бий посуд

Ulya у 2024 році потрапила в шортлиста премії Jäger Music Awards та отримала грант, а також стала учасницею Collab Club на конференції Urban Music Conf від лейбла Enko. Саме демку Ламай, бий посуд вона презентувала на конференції. Трек про закоханих, які так і не змогли поговорити про те, що їх турбує.

Сприйа — Танцюю боса

Свою дебютну пісню артистка написала під час переживання важкого розриву стосунків. Христина розповідає, що робота над синглом стала свого роду терапією. Спочатку пісня задумувалася більш ліричною, проте згодом на місце суму і болю прийшло спочатку почуття злості, а пізніше — прийняття і свободи. 

Romario Punch — Louco

Romario Punch — автор пісень та продюсер, фіналіст «Голосу країни-2023». У тексті пісні артист хотів підняти тему того, що нестандартне бачення на цей світ сприймається суспільством як щось погане.

Laura Marti — У своєму місті

«Київ — це моє місто студентських років і мого дорослішання. Місто моєї першої любові. Місто прекрасних спогадів і натхнення. Стільки музики написано і записано альбомів в моєму улюбленому Києві. Стільки всього незабутнього в нас разом було і ще буде», — коментує виконавиця. 

Granat Garden — Білий Бекзрай

Перший сингл з майбутнього мініальбом львівського тріо Granat Garden. Це композиція про без’якісне матеріальне першоджерело, що містить у собі весь спектр матерій, як білий колір містить у собі весь спектр трьох основних кольорів.

Собака що кричить — Це суспільство хворе 

Пісня критикує ставлення суспільства до ґвалтування та віктімблеймінгу.

Приборканий пес — Руки

За словами дніпровського гурту, це легка композиція з вайбом тінейджерської вечірки, про нероздільне підліткове кохання. Трек був натхненний аніме-опенінгами та шкільними випускними. 


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: Від The Maneken до sucilna_nevdacha.exe: як звучить Донеччина

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024