Головна
>
Новини
>

«Між прощанням і поверненням»: Мистецький арсенал представить виставку українського мистецтва про досвід втрати рідного дому та спротив забуттю

«Між прощанням і поверненням»: Мистецький арсенал представить виставку українського мистецтва про досвід втрати рідного дому та спротив забуттю

30 травня в Мистецькому арсеналі відкриється виставка під назвою «Між прощанням і поверненням». Експозиція присвячена досвіду вимушеного переселення людей, які залишили свої домівки через окупацію, війни, екологічні зміни в наш час та впродовж ХХ століття. Виставка включатиме роботи 17 українських художників, серед яких Катерина Алійник, Пьотр Армяновський, Григорій Бондаренко та інші.

Виставка не обмежується лише російським вторгненням до України; вона висвітлює повторювані досвіди вигнання з рідних місць протягом століття. Зокрема, це історії українських переміщених осіб періоду Другої світової війни, людей, які змушені були залишити свої домівки через затоплення територій під час будівництва Кременчуцької ГЕС, а також тих, хто втратив житло на сучасних Донеччині та Луганщині.

Виставка «Між прощанням і поверненням» представить не лише сучасне українське мистецтво, але й архівні матеріали з приватних колекцій, включаючи спогади, листування та щоденники переміщених осіб: колишніх в’язнів концентраційних таборів, примусових робітників, біженців, військовополонених. У мультимедійному форматі будуть представлені роботи Юрія Соловія, Віталія Куликова та Григорія Бондаренка.

«Мистецтво як втілення уяви дозволяє перевигадувати й оживлювати розірвані звʼязки, віднаходити образи й слова там, де, здавалося, їх назавжди зруйновано. Саме досвід втрати дав нам ключ до повідомлень, залишених у таборах Ді-Пі, під час Голокосту, на примусових роботах, у депортації, а також російсько-української війни у 2014 і 2022 роках. Тому час між прощанням і поверненням стає моментом для пошуку слів, віднайдення заборонених, стертих історій та усвідомлення власного місця в кожній з них», — розповідають кураторки Мистецького Арсеналу Наташа Чичасова та Ася Цісар.

Фото: Олександр Попенко

Експозиція «Між прощанням і поверненням» не має традиційного поділу на тематичні блоки та зали. Куратори вирішили відмовитися від цієї структури, щоб осмислити спільний біль і тугу за домом кількох поколінь людей. Художники відтворюють власні родинні історії та ландшафти дитинства, розмірковують про культурні перетини та спротив забуттю. У виставці представлені фільми про тимчасово окуповані Маріуполь і Новотроїцьке, інсталяції про дім у Донецьку та житло єврейської родини у Львові, пейзажі Херсонщини та українського Сходу, а також діалоги з кримськотатарськими традиціями та мистецтвом.

Виставка «Між прощанням і поверненням» триватиме до 4 серпня. На ній будуть предсталені роботи, створені спеціально до виставки, а також протягом 2017-2024 років.


Дана публікація/стаття була підготовлена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України». Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Лірум і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте також: «Найстрашніше — неможливість щось змінити». Поет та музикант Ігор Меліхов про культурний ландшафт Чернігова та окупацію

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024