Головна
>
Кіно
>

Вісім рефлексій тривоги та тривожності: гід кінофестивалем «Молодість»

Вісім рефлексій тривоги та тривожності: гід кінофестивалем «Молодість»

З 21 до 29 жовтня у Києві пройде 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість». Цьогоріч програма фестивалю надзвичайно об’ємна — понад 100 повнометражних та короткометражних фільмів, які поділені на дві програми та десять секцій. 

Кінокритик Ігор Кромф склав гід фільмами, на які особисто планує сходити в межах «Молодості». Тут і український трилер, знятий у форматі скрінлайф, «Лишайся онлайн» Єви Стрєльнікової, і дебютна робота Джакомо Аббруццезе про білоруса, що воює в Африці «Диско-бой», і чорно-біла драма про Філіппіни «Головні істини озера» на три з половиною години від Лава Діаза та інше.


«Рай палає». Режисерка Міка Ґустафсон, 2023

Дуже камерний повнометражний дебютний фільм шведської режисерки Міки Ґустафсон, який розповідає про трьох осиротілих сестер: їм терміново треба знайти когось, хто видаватиме себе за матір для соцслужб, щоб їх не розлучили прийомними родинами. Дуже інтимна ода сестринству у звичних для скандинавського кіно прохолодних тонах та з важливою соціальною складовою. 

Кадр з фільму

«Загадка про вогонь». Режисер Вестон Разулі, 2023

Майже двогодинна одіссея трьох дітлахів, яка починається з пошуку чорничного пирога, а завершується утвердження найміцнішої у світі дружби. Цікава інтерпретація казкового сюжету, де є місце і браконьєрам з відьмами, і мисливцям з феями, яка все ще є старим-добрим американським інді-кіно. 

Кадр з фільму

«Головні істини озера». Режисер Лав Діаз, 2023

Фільм для людей з пристойним глядацьким досвідом і запасом терпіння. Лав Діаз знімає чорно-білу драму про вразливі сторінки історії Філіппін хронометражем всього лише три з половиною години. Всього лише, бо Лав Діаз може зняти кіно на дев’ять годин.

Кадр з фільму

«Зла не існує». Режисер Рюске Хамаґучі, 2023

З цьогорічного Венеційського кінофестивалю на «Молодість» потрапила нова стрічка японського режисера Рюске Хамаґучі, який буквально за останні три роки зібрав нагороди з усіх престижних кінофестивалів: Канни, Венеція, Берлінале та отримав «Золотий глобус» і «Оскар».

«Зла не існує» — це екологічна притча про боротьбу сільської громади й великої корпорації, на тлі якої розкриваються сімейні драми.

Кадр з фільму

«Полювання». Режисер Карлос Саура, 1966

Без ретроспективного перегляду кінофестиваль був би не повним. Цьогоріч на «Молодості» психологічний трилер іспанського кінокласика Карлоса Саури присвячений досвіду переживання громадянської війни в Іспанії 1930-х років трьома колишніми побратимами, які зібралися на полюванні. Після війни життя розвело їх по різних позиціях, що так чи інакше призведе до трагічного фіналу. 

Кадр з фільму

«Степне». Режисерка Марина Врода, 2023

Камерна та елегійна стрічка Марини Вроди, що отримала приз на фестивалі в Локарно. В центрі сюжету — процес похоронів в маленькому селі Степне, який стане своєрідним досвідом прощання з минулим для рідних.

Кадр з фільму

«Диско-бой». Режисер Джакомо Аббруццезе, 2023

Дебютна робота італійського режисера Джакомо Аббруццезе, що розповідає про білоруса, що воює в Африці, як боєць Французького іноземного легіону. Історія убивства на чужій війні стає рефлексією про відповідальність за власні гріхи. 

Кадр з фільму

«Лишайся онлайн». Режисерка Єва Стрельнікова, 2023

Фільм переносить глядача у перші місяці повномасштабного вторгнення. До головної героїні Каті, що живе то у ванній, то у кухні в залежності від стану повітряних тривог, потрапляє чужий ноутбук. А далі починається дуже щільний та насичений саспенсом трилер у форматі скрінлайфер (коли події відбуваються на екрані гаджета) про пошук та порятунок людини з окупованої Бучі. Попри деякі сюжетні огріхи, цей фільм дивиться на одному подиху. Стрічка — повнометражний дебют Єви Стрельнікової, яка раніше працювала переважно з серіальним форматом.

Кадр з фільму

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» — найбільший сучасний кінофестиваль в Україні. Перша київська «Молодість» пройшла ще в 1970 році. До 2016 рокуфестиваль проводився в останню декаду жовтня щороку. Це єдиний міжнародний кінофестиваль в Україні з акредитацією міжнародної Асоціації Кінопродюсерів — FIAPF. 

Раніше ми розповідали про фільми з позаконкурсної програми цьогорічного фестивалю, до якої увійшло понад півсотні фільмів, зібраних зі світових кінофестивалів за останній рік. Серед них є лавреати Венеційського та Каннського кінофестивалів, учасники Берлінале та фестивалю в Карлових Варах. А ось тут можна прочитати, які українські фільми покажуть на фестивалі.

На всі покази можна придбати абонементи за посиланням. Покази відбуватимуться в кінотеатрі «Жовтень». Відкриття та церемонія нагородження переможців «Молодості» пройдуть у кінотеатрі «Краків» (Русанівська набережна, 12). 

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024