Головна
>
Кіно
>

МОТ і Довженко-Центр влаштують показ української анімації: що у програмі?

МОТ і Довженко-Центр влаштують показ української анімації: що у програмі?

27 березня у «Модулі тимчасовості» (МОТ) проведуть серію кінопоказів маловідомої української анімації у співпраці з Довженко-Центром. У програмі — сім українських анімаційних стрічок, створених та намальованих режисерами студії «Київнаукфільм/Укранімафільм» у 1980-90-х роках.

Кадр з фільму «Савушкін, який не вірив у чудеса»

«Екранізація Стівена Кінга, подорож в потойбічний світ, привіт Гоголю, історія химерного кохання картоплі й ножа та багато іншого. Все це — українська анімація, про яку ви могли не знати. Це фільми, які балансують на межі страшного та кумедного, абсурдного та гротескного», — зазначають у Довженко-Центрі.

Програма кінопоказу

  • «Савушкін, який не вірив у чудеса». Режисерка — Олена Барінова, 1983 рік. 10 хвилин.

Чиновник «Прохідно-розхідного відділу» Євген Савушкін повертається з відпустки й розповідає колегам дивну історію. Під час прогулянки лісом він зустрів жабу, яка попросила її поцілувати. Савушкін відмовився, проте пізніше дуже пошкодував про це.

Робота поєднує в собі кумедні та фантастичні сюжети зі стриманою карикатурною та монотонною графікою.

  • «Бій». Режисер — Михайло Тітов, 1986 рік. 10 хвилин.

«Бій» — це перша українська екранізація Стівена Кінґа. Анімація знята за мотивами книги оповідання «Поле бою». У ньому головний герой Джон Реншо — колишній військовий, а нині кілер. Після вбивства директора фабрики іграшок, він отримує посилку з іграшковим набором солдатиків та бойової техніки. Але раптово всі вони оживають та влаштовують справжню війну проти Реншо, якому не лишається нічого крім як вступити з ними бій.

  • «Страшна помста». Режисер — Михайло Тітов, 1988 рік. 19 хвилин.

Екранізація однойменної повісті Миколи Гоголя, створена Михайлом Тітовим — одним з головних майстрів української химерної анімації.

У сюжеті козака Івана за відвагу відзначили дуже високою нагородою, але сподобалось це далеко не всім. Серед останніх був його брат Петро, який не лише забрав в Івана гроші, а й допоміг йому провалився у прірву. Та за скоєне доведеться нести відповідальність.

  • «Любов та смерть картоплі звичайної». Режисерка — Наталя Марченкова, 1990 рік. 9 хвилин.

Історія життя звичайної картоплини, яка народилася на одному з полів, а потім була перевезена в місто. Опинившись у квартирі, разом зі своїми товаришками, вона спостерігає за життям місцевих, а одного разу взагалі закохується в ніж.

  • «Страсті-мордасті». Режисери —Володимир Гончаров, Вадим Тюряєв, Олександр Бубнов та Валерій Конопльов, 1990 рік. 10 хвилин.

Горор-альманах, що складається з трьох коротких історій. Перша — про шматок м’яса, за яким по кухні ганяються руки, бажаючи зробити з нього фарш. Друга —про гостя з невідомих світів, який вночі опинився на Землі. Третя — про Колобка, який намагається поглинути на своєму шляху зголоднілих тварин.

  • «День народження Юлі». Режисерка — Наталя Марченкова, 1995 рік. 14 хвилин.

Фантастична казка розповідає про перше кохання, ревнощі та смерть. 

Стрічка розповідає про дівчину Юлю, яка шукає свою втрачену душу. Її наречений трагічно загинув, а через певний час дівчина вирішила знову вийти заміж. Проте, мертвий наречений повернувся по душу Юлії. Аби врятуватися, дівчині довелося вирушити у потойбічний світ.

  • «Синя шапочка». Режисерка — Наталя Чернишова, 1998 рік. 10 хвилин.

На холодному Північному морі шторм — це не найкращий час для місцевого рибалки. Він йде у ліс, щоб зрубати дерево для кіля, а опиняється спершу у винному підвалі священика, а потім — на вогнищі інквізиції. Всі ці дива були б не можливі без синьої шапочки.

Квитки на кінопоказ можна придбати за посиланням. Початок — о 20:00.


Читайте також: Чому варто відвідати «Тиждень австрійського кіно»?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024