Головна
>
Музика
>

Сергій Жадан, Хейтспіч, NAZVA та інші: проєкт МУР створив музичний альбом про розстріляне відродження

Сергій Жадан, Хейтспіч, NAZVA та інші: проєкт МУР створив музичний альбом про розстріляне відродження

29 лютого відбувся реліз першого в Україні історичного альбому-мюзиклу про письменників Ти [Романтика] від проєкту МУР. Лонгплей складається з 17 композицій, усі треки зв’язані між собою сюжетом, переходять один в одного і дають можливість слухачу «на власні вуха» стати свідком історичних подій. 

Послухати альбом можна тут.

«Ми пропонуємо тобі подорож у минуле… І ця подорож, тривалістю 45 хвилин, проносить слухача крізь найбуремніший період української літератури», — коментують засновники проєкту.

Альбом розпочинається двома треками Ще до того як колись I та II, написаними у співпраці з київським джазовим піаністом Євгенієм Дубовиком, про зраду Павла Тичини. Після сповіді Тичини, в альбомі з’являється радіо-ведучий — Женя Янович, який переносить слухача в 1918 рік, на спільний з Сергієм Жаданом трек Третя Рота

Як розповідають засновники проєкту, в альбомі часто проводяться паралелі між минулим і сучасністю. Наприклад, історія Леся Курбаса, роль якого виконує Павло Гоц з гурту NAZVA. Ці рядки внутрішніх переживань Курбаса під час війни 1918 року можуть бути зрозумілі багатьом українцям і сьогодні: 

«Котрий день іде війна, кулі – кращі за слова,
Але вірю я, що текстами — теж битимуть врага…
»

Альбом досліджує трагічні події 1920-х років, коли радянська система придушувала українське культурне відродження. Олена Кравець втілює образ жорстокої системи ЧК, яка вишукує та знищує «неугодних» поетів. Дмитро з гурту Хейтспіч з’являється в образі провокатора-авангардиста Михайля Семенко. Хвильовий, якого зіграв Сергій Колос Мартинюк, збирає поетів, щоб попередити про майбутні репресії. А кульмінацією альбому стає трек Спочатку було Слово.

Засновники проєкту розповідають, що створення текстової основи для альбому зайняло більше півроку, оскільки окрім особистих переживань письменників, в ній також відтворено маловідомі факти з української літератури. Наприклад, у треку Партія Веде розкривається справжня історія зради Павла Тичини: розмова з кореспондентом Семеном Гершбергом, про яку не згадують в шкільних підручниках. А також відвідуванням Семенком весілля Курбаса, історія походження назви «Молодий Театр» та опис бойових виходів Володимира Сосюри.

Сама назва альбому є «пасхалкою» і першою загадкою. З одного боку, вона є відсилкою до твору Миколи Хвильового «Я (Романтика)». Цей твір описує кризу всередині ліричного героя, його розчарування ідеалами революції та необхідність робити складний вибір, який може мати жахливі наслідки. Назва Ти [Романтика] робить акцент на слухачеві, даючи йому можливість стати героєм історії. Засновники МУРу кажуть, що це зроблено, аби запропонувати слухачеві самому зробити вибір, визначити, що для нього є правильним, патріотичним, сумним чи необхідним.

«Цей альбом запрошує тебе в подорож у минуле, садить тебе в першому ряду на виставі історії. А от вибір та наслідки – нехай в кожного будуть свої», — коментують засновники проєкту.


Проєкт МУР — створений під час війни трьома хлопцями з Києва та Донецьку, вже зібрав навколо себе багатотисячну аудиторію. Їхні документальні відео про історію Щедрика, Тичину, Багряного, Стуса й Симоненка — є найпопулярнішим освітнім контентом про українську літературу в Instagram.


Читайте також: 7 режисерів, які знімають кліпи українським виконавцям

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024