Головна
>
Література
>

Життєписи, світлини та меморіальні розділи: запрацював віртуальний музей української діаспори

Життєписи, світлини та меморіальні розділи: запрацював віртуальний музей української діаспори

Музей української діаспори запустив віртуальний простір, де знаходитиметься оцифрована колекція музею та його партнерів з України і закордону. Віртуальний музей створили, аби поширювати знання про історію та культурні надбання українців у світі, діяльність українських інституцій та видатних особистостей українського походження, а також публікувати наукові та науково-просвітницькі матеріали з діаспорознавства. Про це повідомляє Музей Києва у своєму фейсбуці.

Шеф-редакторкою та кураторкою проєкту стала Оксана Підсуха, головною редакторкою Ганна Лексіна, науковою керівницею Ольга Сухобокова, науковою редакторкою Олена Подобєд, виконавчою директоркою Юлія Ковальська, а літературною редакторкою й перекладачкою — Олександра Підсуха.

У віртуальному музеї вже можна знайти близько 400 оцифрованих експонатів. На сайті є окремі тематичні та меморіальні розділи зокрема, присвячені останньому Президенту УНР в екзилі Миколі Плав’юку, диригенту та композитору Олександрові Кошицю, мистецькій династії Кричевських, українцям в Канаді та Австралії. 

Наприклад, у розділі «Імена» можна знайти життєписи та світлини 80-ти представників трьох хвиль еміграції. Серед них є постаті, які мало відомі в Україні, однак залишили вагомий внесок у різних галузях.

Нині команда збирає на сайт інформацію про колекції світової україніки, які зберігаються в різних музеях та архівах України та світу, оприлюднені фахові наукові дослідження.

Загалом колекція Музею української діаспори налічує близько 20 000 експонатів:

«Першочергово оцифровуються та розміщуватимуться на сайті  твори мистецтва та особливо рідкісні історичні артефакти. Наразі оприлюднено понад 100 артефактів із колекцій світових українських інституцій, переданих Віртуальному музею української діаспори», — додають організатори проєкту.


Музей української діаспори — це київський музей, експозиція якого знайомить відвідувачів з історією та мистецькою спадщиною українців світу, починаючи з перших переселенців кінця 19 століття, до представників третьої хвилі еміграції, які опинилися за межами України під час Другої світової війни, та їхніх нащадків. 


Читайте також: 5 книжок, які радить прочитати виконавиця Туча

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024