Головна
>
Музика
>

«Вірність — то вибір: вино або сидр»: слухаємо перші релізи грудня

«Вірність — то вибір: вино або сидр»: слухаємо перші релізи грудня

Ми не випускали музичної добірки два тижні, тож тут близько 40 релізів. Деякі з них коментують музична оглядачка Лєра Зданевич, новинна редакторка Дарія Подвишенна, smm-менеджерка Настя Головань та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

Макс Пташник і Krutь — такі як ми (ЕР)

Макс Пташник та Марина Круть презентували спільний ЕР, який готували ще до повномасштабного вторгнення. Макс Пташник каже, що мета цієї роботи — дистанційно обійняти всіх, кому зараз важко і сумно. Також музикант називає цю роботу однією з найважливіших та найскладніших у карʼєрі.

Дарія Подвишенна: «Це от такий стереотипний новорічно-романтичний вайб, який вдалося втілити завдяки вдалому аранжуванню. І “стереотипний” у цьому сенсі має для мене позитивний контекст, бо це саме те, чого очікуєш від колаборації Макса і Круть. Мені альбом сподобався своєю простотою і щирістю». 

Настя Головань: «Погоджуюся з Даркою про те, що в іпішки приємний різдвяний вайб. І це дотепно, адже вона мала вийти ще навесні 2022 року. Але правда: настільки світлу роботу, мені здається, після лютого 2022 року написати набагато складніше. Радію, що автори вирішили все ж подарувати її нам, навіть через півтора року».

Drimandr — тупо (ЕР)

Четвертий мініальбом артиста, який є історією стосунків «від перших метеликів у животі до їхніх маленьких могилок на комашиному кладовищі», загорнутою у ностальгійний гітарний бедрум-поп. Ліричний герой переживає всі стадії стосунків і при цьому часто почувається тупо. 

Дарія Подвишенна: «Це чисто моє субʼєктивне, але мені тут бракує чистоти звуку. Хоча якихось негативних відгуків про цю роботу в мене немає» 

Настя Головань: «Довгоочікуваний для мене альбом drimandr’a звучить як завжди мрійливо, приємно-меланхолійно, та більш структурно і професійно у порівнянні з “Амнезією” 2021 року. За лірикою і вайбом це той же Сашко, якого ми знаємо (і любимо) з попередніх робіт. Слухати обов‘язково: “тупо”, “гравітація”, “втеча”» 

Super Pink Moon — Inertia (LP)

Третій альбом сольного построкового проєкту Ігоря Пришляка, гітариста Somali Yacht Club, який ознаменовує відхід творчої діяльності артиста на задній план. 

«З початком повномасштабного вторгнення весь світ перевернувся. Я не одразу це зрозумів і не знав, що робити. По інерції я симулював рок-гурт із надією на щось краще: якісь концерти, тури, популярність. Я зрозумів, що все це не має абсолютно ніякого сенсу, якщо моя країна горить у вогні», — розповів Ігор виданню Neformat.

Своїм же альбомом артист прагне трохи підбадьорити слухачів та порефлексувати на тему ментального здоровʼя, яке підриває війна.

Дарія Подвишенна: «Цей альбом дуже чітко “поцілив” у спектр моїх вподобань. Думаю, це через асоціативний ряд і мимовільне порівняння з творчістю IAMX. Але навіть поза цим порівнянням, робота видається мені досить виразною».

KoloahDeath on Rave (LP)

Четвертий лонгплей артиста, просякнутий футуристичною нуарною естетикою, яка натхненна сучасною клубною культурою. Як і завжди, артист прагне робити не танцювальну музику, а працювати з довгими абстрактними музичними формами, не привʼязуючись до жанрів.

thekomakomaОсінній Альбом (EP)

thekomakoma не зраджує своїй традиції випускати десятихвилинні альбоми. Цей реліз продовжує копирсатися у синтезаторній спадщині 90-х, доповнюючи пісні вже впізнаваною для артиста меланхолійною лірикою. 

Дарія Подвишенна: «В останніх роботах звучання thekomakoma для мене стало більш попсовим, хоча зміст пісень аж ніяк попсовим не назвеш. Приємно і навіть душевно, як на мене»

Лєра Зданевич: «Мені здається, що на цьому релізі музикант настільки занурився у музичну ностальгію, що почав втрачати свій фірмовий шарм. Може, в цьому й концепт, адже осінь у мистецтві — це завжди про меланхолію та гнітючість, але усі пісні на альбомі розчиняються у безликому саунді, який намагається наслідувати thekomakoma. Щось виділити дуже тяжко».

Ivan Humoreska Ми маємо уявляти Сізіфа щасливим (LP)

Це дебютний повноформатний альбом артиста, що складається з 14 пісень про панічні атаки, війну й абсурд. Детальніше про реліз Іван розповів нам у рубриці «Пісня за піснею». 

Otoyтемна ч. 1 (EP)

Цей альбом — перша частина релізу, який репер готував восени 2021-го. На ньому музикант зобразив своє бачення українського стилю — справжнього, містичного і глибокого.

Настя Денеж: «Цей альбом, як вишуканий алкоголь — витримка позитивно вплинула на його аромат і смак. Мені подобається тут все: етномотиви, речитатив, рими, музика та тексти загалом».

Дарія Подвишенна: «Мені дуже імпонує енергія OTOY саме у цій роботі. Якщо досі мені було складно сформулювати свою думку щодо його треків, то цей альбом допоміг мені “пролити світло”».

Nanaсекрет-чат (ЕР)

Дебютний ЕР артистки, наповнений любовними переживаннями. Nana каже, що кожен трек — це «голосове повідомлення» у секретному чаті, своєрідний щоденник почуттів.

NadeenХочу гратися (максі сингл)

Ще один дебютний реліз, на цей раз від артистки, яка зʼявлялася на фіті у нестора та Libenson. За словами Nadeen, це розповідь про дівчину, що після невдалих стосунків вирішила гратися почуттями інших, головне не закохатися. Однак вона зустріла гідного суперника. 

КажаннаПазл

Тік-токерка Кажанна продовжує заполонювати інфопростір своїми чіпкими треками. Традиційно напередодні релізу трек став вірусним у соцмережах. Пісня розповідає про внутрішню боротьбу людини. 

Настя Денеж: «Мені подобається вокал Кажанни, але як тільки починається речитатив — у мене виникає бажання вимкнути пісню. Хоча з іншого боку, це якраз той елемент, який є її «фішкою» та за який її люблять».

Дарія Подвишенна: «Гаразд, я відкину свої упередження щодо Кажанни і скажу, що ця робота точно сподобалась мені більше за попередні. Серйозність та меланхолійність їй більше пасує, ніж метафори про “дупу огірка”».

KARTA SVITU Батіна тачка

Автор хіта про пса Патрона жартує, що ця пісня зʼявилася тоді, коли продюсери закрили його на кілька тижнів у студії і наказали написати ще один хіт, щоб про любов і легко награти на гітарі. Доволі вичерпний опис результату.

Настя Денеж: «Не думала що скажу це, але Пес патрон був краще». 

Tember Blanche Пінгвін

У новому релізі гурт розмірковує над тим, де проходить межа між миттєвим захопленням і любовʼю, яка «один раз і назавжди». Саша Ганапольська каже, що вагалася, якому проєкту більше підійде пісня — сольній Ганні Польській чи Tember Blanche. Та врешті зрозуміла, що пісня така ж відверта, як і другий альбом гурту.

Настя Денеж: «Передусім я люблю Tember Blanche за просту, в позитивній конотації, подачу глибоких сенсів. І я щиро не розумію людей, які кажуть, що ці пісні несерйозні. І, як на мене, Пінгвін — одна із найсерйозніших пісень, просто треба трохи вслухатися в текст, аби це зрозуміти».

Cтас Корольов Банка (indica version)

Стас Корольов продовжує випускати лайви з Цифрового утікача, інтерактивного концерту, що відбувся у Києві 13 травня. Це єдина пісня з його дебютного сольного альбому О_х, яку він з гуртом адаптував під свій другий творчий період. Ця версія Банки більш доросла, і від цього більш сумна й ескапістська.

Дарія Подвишенна: «Поважаю глибокий екзистенційний підхід Стаса до своїх треків, але конкретно в цьому випадку мені різко контрастує вокал, який дещо ускладнює сприйняття».

La Horsa BiancaAkinesis

Харківський психоделічний гурт презентував анімаційний кліп та затизерив свій майбутній альбом Polemosophy, який вийде 5 січня.

Alice Change Silly Brain

Трек був написаний для Національного відбору на «Євробачення». У пісні йдеться про те, як непросто жити з психічним розладом. 

Дарія Подвишенна: «Кльовий, збалансований і водночас динамічний трек, який точно передає ідею».

Zakhar BO Космічні Тіла

Після річної паузи артист починає рестарт свого музичного інді-рок проєкту. У роботі він поєднав гітарне звучання з «космічними» звуками, басом та вокалом.

За словами виконавця, Космічні Тіла — це сторітелінг відносини між двома закоханими. Коли душі вже сплелися, залишилося обʼєднуватися лише оголеними тілами.

O.TorvaldЯ повернусь

Піснею Я повернусь мала б закінчитись музична кар’єра O.Torvald, проте за день до того, як гурт мав оголосити про це на концерті у Львові, рішення змінили.

У кліпі на пісню можна побачити архівні відео гурту, яким вже більше 10 років. Основну ж часину знімали на плівку, які спеціально для цього надсилали з Берліну, під час концерту в Beletage. 

ChubareeneeFirst Word.Prologu

Пісня і кліп розповідають про пошуки себе серед міської метушні. Загадкових героїв у відео зіграли учасники гурту. По суті, це музичний короткометражний фільм про Київ.

Автора ідеї та режисер кліпу, Олександр Білий, прагнув створити музичний фільм зі своїм наративом та проблематикою.

«Дилема головного героя неочевидна, мені хотілося залишити деякі питання без відповідей, як на мене, це одна зі свобод саме музичного фільму», — каже режисер.

meerkur, Sveinung NygaardPaths

Трек був записаний спільно з норвезьким композитором Sveinung Nygaard

Дарія Подвишенна: «Дуже зайшла мені концепція цієї композиції. Може тому, що в ній все зрозуміло без вокалу, і слухач може візуалізувати все, що хотів передати виконавець».

paashee, Alexjazz Вітряно

Ідея треку народилася із чату телеграму, коли Alexjazz записував голосове і в запис потрапив вітер. І жарт «то мені вітряно на душі» переріс в повноцінну композицію. 

Це вже не перша колаборація артистів. Попередньою роботою став трек Смутний, саунд-продюсерами якого виступили paashee та 5entave.

Sawras x be_ca_di Journey

Спільна  музична робота електронних артистів Олександри Саврас та Дмитра Світлова була натхненна  спільною поїздкою двох організацій: Shum.Rave та Gasoline Radio — Спадок. Це була експедиція на Гуцульщину, під час якої хлопці записали звуки народних інструментів, характерних для цього краю та зробили з цього семпл пак. 

Прослухавши весь пакет семплів, Дмитро та Олександра вирішили, що це може стати чимось, що об’єднає їх любов до електронної музики. У процесі колаборації Олександра напрацювала основну структуру та настрій треку, яку вже доповнив та розвинув Дмитро.

Disappeared Completely і Diode EinsExhausted

Це перший сингл після випуску повноформатного рок-альбому, і виконавці називають його електронною меланхолією.

Над треком гурт працював у колаборації з німецьким електронним тріо Diode Eins.

Ідея треку виникла рік тому, однак він був поза контекстом альбому, який писався саме в той час. Тож трек вийшов лише зараз.

Валя Самурай Скоро буду йти на метро

Ліричний герой роздумує над тим, чому взагалі треба кудись йти, гортати тіндер чи прокидатись зранку, бо сил нема. Однак знає, що на нього чекають друзі, тож час витягувати картку Києва Цифрового.

Saf Safron & GR33NWave Надрилений

Хіп-хоп виконавець Saf Safron запевняє, що цим треком і кліпом до нього команда не пропагує вживання наркотиків, а всі речовини не є справжніми.

Дарія Подвишенна: «Не толерую хімію, але однозначно підтримую органіку. А цей трек мені звучить досить органічно».

UstymЧи ти любиш мене

Київський виконавець Ustym випустив трек, який називає чуттєвим аренбі про переживання через намагання зрозуміти справжні наміри коханої людини.

zagublenaКут

Настя Головань: «Якщо ви хоч раз чули вокал Ліди з гурту sportcafe (екс-Povod), то вряд чи сплутаєте з кимось іншим. Нова сольна пісня була створена за участі Микити Скоковського (проєкти Lykho, sportcafe). І все ж, проєкт Zagublena звучить самобутньо і унікально».

WentseatChains

Київський пост-гранж гурт Wentseat нещодавно презентував свій перший повноформатний альбом Dichroic, тематика якого стала прообразом тривожної реальності, що оточує нас.

За словами гурту, пісня Chains та весь альбом Dichroic — це не лише музика, а й спроба викликати у слухачів роздуми про необхідність збереження свободи, індивідуальності та критичного мислення.

анастимоза x Kusk —  Kem mér út (I get out)

Артистка Настя Сігітова (анастимоза) разом з ісландською співачкою Kusk записала пісню з артисткою з далекої півночі про «жіночу міць та змогу вийти з «”порочного кола” небезпек чоловічого світу». Трек вони записали українською, англійською та ісландською мовами.

Передайте показники лічильників — Малий

Настя Денеж: «Мені дуже відгукується ця пісня за змістом, і звучання не підводить. Особливо подобається, як під кінець треку змінюється настрій. Але, на мою думку, таку музику варто слухати на одинці та в навушниках».

Yarima і Gunna Chorna — Амур

Трек створений в жанрі поп з елементами репу, розповідає історію жіночої дружби: одна з подруг підтримує іншу та намагається врятувати її від токсичної закоханості. Серйозність піднятої проблеми контрастує з ритмічним звучанням пісні. 

Юля Юріна – Пісні на Різдво (ЕР)

У своєму святковому EP Юля Юріна продовжує розвивати свою творчість в двох напрямках: фольклорному та авторському. Мініальбом складається з українських колядок та щедрівок, які артистка інтерпретувала на власний стиль. Два треки з альбому записані в акапельному звучанні, так, як вони виконувалися ще за часів наших предків.

Настя Денеж: «Найбільше я люблю та поважаю Юлю Юріну за те, як вона вдало переплітає сучасну та етно музику. Адже часто сучасні українські артисти в спробах привернути увагу до фольклору — намагаються його осучаснити, але на жаль лише паплюжать народне надбання».

Proklyana — Межа

Proklyana представила новий експериментальний трек, де вона освоює незвичний для себе стиль, проте повертається до більш притаманного їй інструменту — гітари. 

Настя Денеж: «Хоч я і вітаю експерименти, але як мені здається, тут вони трохи невдалі. Забагато тюнингу вокалу, хоча насправді в Ніколь гарний і цікавий голос, який не варто ховати».

Molodoy — Обставини

Трек Обставини об’єднує різноманітні стилі та настрої: ритмічний флоу взаємодіє із гітарною партією, що вплетена у біт. Автор зазначає, що за допомогою цього синглу хоче показати боротьбу почуттів, та важливість їх прояву.

сліпток — Шукав

Київський інді-гурт сліпток написав пісню про те, як зацикленість на людині після завершення стосунків виливається у пошук її рис в інших людях.

дзен — забивай

У новому релізі виконавець з творчого об’єднання be₴hket дзен відверто ділиться періодом «абсолютної нікчемності та внутрішніми переживаннями». Цим треком він водночас і мириться, і намагається розв’язати купу проблем, які тиснуть на нього кожен день.

KarnaПрошу пана до смереки

Гуцул-металісти з Karna просять «пана до смереки» у новому кліпі та пісні.

Кліп знімали у Національному природному парку «Гуцульщина», що на Косівщині. Гурт жартома зазначає у титрах, що при зйомках відео жодна смерека не постраждала.

Дарія Подвишенна: «Мені дивно сприймати останні треки Karna, бо є відчуття, що виконавці “штампують їх”. У намаганні зробити більше акценту на зміст, вони немов би втрачають авторський стиль».

Фангус Фрог — Бовдур

Постфанкери з Олександрії випустили другу за рік велику роботу. Мініальбом Бовдур просякнутий ностальгією та вайбом «все буде добре». За словами виконавців, це проєкт з добрими історіями про саундчеки, втрачених друзів та постійні сумніви та самотність. 

Схожа — На чисту воду

Пісня увійшла до альбому Цвіт крилець метелика. Вона записана одним тейком, а відеоробота зроблена одним кадром. Відео, зняте на фотостудії, не містить змін ракурсів та додаткових елементів. Це зроблено для того, щоб передати справжні емоції артистки.

Тонка — Прірва

Наприкінці листопада гурт відіграв акустичну програму на концерті в Closer, а тепер публікує live з виступу.

Прірва — це пісня гурту на вірші Ліни Костенко, випущена в мініальбомі Загублену весну. Але саме вона в акустичній програмі, на думку команди, вийшла найособливішою.

Laura Marti — Думи

Це перша творча колаборація Лаури з її бойфрендом, німецьким музикантом Philipp Köbele. Він створив аранжування і зіграв на більшості інструментах в пісні. 

Лаура, своєю чергою, створила всі вокальні лінії, і також брала участь в аранжуванні. В Думах Лаура додала частину, стилізовану під український народний спів.

До запису треку були запрошені німецький барабанщик Thomas Wörle і українська піаністка Наталя Лебедєва. 

Міксинг робив німецько-грецький саунд-інженер Nikolaos Rondelis.

ТНМК спільно з Укрзалізницею — Знайди мене 

Виконавці гурту кажуть, що Знайди мене — це одна з закладок, яку вони зробили до повномасштабного вторгнення, готуючи альбом Ватра black. 

«Фагот якось сидів на студії Teejay’я, ми тоді там працювали над зовсім іншим треком, але народилася ще одна мелодія. В спадок від тієї студійної сесії і лишився цікавий нарис з рефреном “Знайди мене, відчуй мене”. Тоді ми збиралися зробити з нього якусь lovestory, але минулої зими вирішили просто описати те, що бачили навколо себе», — ділиться Фоззі.

А на думку Фагота, це трек про силу, котра тримає людей навіть тоді, коли вони не поруч.

Havka — Попільничка

Виконавиця створила сингл, щоб всі її слухачі «розважились та зарядились новорічною атмосферою».

Roxolana — настрій: колядувати

Roxolana випустила альбом колядок, до якого долучилися відомі артисти. Над альбомом працювали працювали Monatik, гурт Kazka, Володимир Дантес, піаніст Пилип Коляденко (Kadnay), переможниця проєкту «Голос країни-12» Марія Квітка та інші.

Крім основних треків до альбому увійшли скіти з привітаннями, записані Женею Яновичем, телеведучим Тимуром Мірошниченком, учасницею та «Жіночого кварталу» Олександрою Машлятіною та тіктокером Матвієм Брусом.

Dorofeeva — Хай пишуть

Виконавиця каже, що ця пісня — відповідь на хейт у соцмережах, зібрана на основі реальних коментарів і заголовків.

Настя Денеж: «Початок відкинув мене в нульові, причому не просто загальними вайбами, а відчуттям, що я це дійсно вже чула. Після підняття музичних архівів у своїй голові, а також невеличкого розслідування в тіктоці, ютюбі та просто на просторах інтернету зрозуміла, що я не одна. Варіанти, звідки ми могли чути цю мелодію: «Нам казали» Скрябіна, «Now You’re Gone» Basshunter, а також пісня російського гурту, назву якого я свідомо замовчу. Благаю, напишіть звідки ця мелодія, бо я не заспокоюся».

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024