Головна
>
Музика
>

«Ангели живуть поміж нас, хіба ти не бачиш?»: слухаємо релізи третього тижня грудня

«Ангели живуть поміж нас, хіба ти не бачиш?»: слухаємо релізи третього тижня грудня

Цей тиждень наповнений різдвяними рефлексіями: про спогади щасливого Різдва від Jerry Heil, Kola та alyona, alyona, про бажання почати все з чистого аркушу в новому році від Iryn, про кутю в дебютному альбомі від MC Brehunets та інше. Нові релізи третього тижня грудня коментують музична оглядачка Лєра Зданевич, журналістка Дарія Подвишенна, менеджерка з партнерств Настя Денеж та SMM-менеджерка Оля Швед.

MC Brehunets — Крисмас (LP)

Лєра Зданевич: «Офіційно це є дебютним сольним альбомом проєкту МС Брехунець, хоча тяжко сприймати пісні, які вже 5 років гуляють просторами інтернету як дебютні.

Моя заангажованість щодо проєктів Євгена Гордєєва не є чимось секретним, тому скажу, що заздрю людям, які почують МС Брехунця вперше на цьому релізі. Більшість пісень цього лонгплею дуже довго існувала на саундклауді у форматі глибоко іронічних “пісень-приколів”, своєрідного дослідження музичного ландшафту персонажів типу Степана Гіги.

Десь в інтервʼю автор згадував, що сподівався, що ці пісні залетять кудись в умовні маршрутки в райцентрах, а так сталося, що їх викупила лише мистецька тусовка. Це багато про що говорить — наприклад, що здавалося б, прості, наївні і смішні пісні стають чимось більшим і глибшим, якщо їх робить людина з дуже тонким мистецьким чуттям.

Мені протягом довгого часу здавалося, що МС Брехунець як проєкт дуже недооцінений, по-перше, слухачами, а по-друге, самим автором. Хоча як слухачі мають оцінити музику, якщо задля доступу для неї треба зайнятися діггерством в непопулярній музичній платформі для пересічного слухача?

Сподіваюся, цей реліз стане для слухачів усвідомленням: “вау, як ми раніше жили без такої музики”, а для автора — ствердженням, що творчі потуги МС Брехунця потрібні людям бодай для заземлення менталочки посеред бентежного існування в буремній українській дійсності».

Настя Денеж: «Різдвяні альбоми мають свій типовий вайб: щось таке казкове, ніжне, іноді чуттєве та сумне, а в Україні й часто церковне. А ось для MC Brehunets все вищеперераховане доволі непритаманне, тому й альбом Крисмас звучить прикольно, свіжо та по-новому».

Shumei — Комета

«Цей альбом не про лайки, коментарі та розповсюдження. Не про хайп. Не про славу. Не про матеріальне. Це про музику, яка не слідує за трендами. Це про музику, яка виривається прямо з душі. Музику створену для Вас від щирого серця у такий непростий для нас усіх час», — описує реліз Shumei

Ariadna — Зв’язок (EP)

Перший EP виконавиці розповідає про її особисті переживання та відкриття. Для неї кожна пісня є окремим шляхом самопізнання та самовираження, а разом вони створюють цілісну картину внутрішнього світу, мозаїку душі. 

«Ці пісні висловлюють мої почуття в моменти кризи особистості, самотності, депресії та надії на краще майбутнє. Це — справжній подарунок для тих, хто любить глибоку, емоційну та атмосферну електронну музику», — коментує Ariadna.

Дарія Подвишенна: «Мені подобається, що ці особисті переживання виконавиці вийшли у гармонійний і збалансований мініальбом. Мені подобаються ритми, подобається, що звучання не перевантажене і чисте».

alyona alyona, Kola, Jerry Heil — Щедра ніч

Пісня була написана в 2022 році під час спільного туру виконавиць в Америці. Вони зазначають, що і хоч ми і з різних куточків України, але всіх нас об’єднує любов до сім’ї, українських традицій та Різдва. 

«У світле свято Різдва дуже хочеться, щоб українці відчули тепло спогадів саме з усмішкою від того, як добре було раніше, і з вірою, що все ще налагодиться. Саме такою є наша пісня — теплою, ніжною, про приємні спогади щасливого Різдва», — коментують артистки. 

Настя Денеж: «Спочатку, коли побачила чия ця пісня, не могла підвʼязати Альону Альону. Але я помилялася, адже у артисток вийшов дуже гарний тандем, а в результаті теплий різдвяний трек і кліп. Принаймні мене розчулило, я навіть сльозу пустила».

Brykulets, Adam — Мрій

Танцювальний диско-сингл про втілення мрій. За словами виконавців, пісня та музичне відео створюють атмосферу, де кожен може відчути себе у центрі найніжніших фантазій.

Sanya — Іржа

За словами виконавиці, пісня про пошук справжніх почуттів. Вона розповідає, що іржа може руйнувати все на своєму шляху, а кохання — відновити та зцілити.

«Маю надію всі зрозуміють про що я співаю, бо ця пісня насправді має глибокий сенс — про важливість мати поруч людину, яка здатна приносити світло в темряву і повертати до життя», — коментує новий трек Sanya

Legma — Я не можу так

За ідеєю виконавиці, пісня відображає чорну та білу сторони нашої особистості. Відповідно до задуму,  кліп — чорно-білий, що уособлює слабкі та сильні риси характеру героїні. 

«В певні моменти життя, коли в думках та душі буря, ми допускаємо думки, що не можемо так. Але життя циклічне й один рік, сезон чи місяць можуть кардинально змінити хід подій. Тому ніколи не треба здаватися, навпаки, боротися за свою мрію та за своє щастя!», — зазначає авторка.

Оля Швед: «Зазвичай, я таку музику не дуже люблю і не слухаю, але цей трек зачепив текстом і відгукнувся. Можливо, це тому що і сама часто відчуваю те, що відчуває авторка»

Yaktak — Попелом

Метою нового треку Yaktak Попелом є нагадати слухачам про дім, затишок і спокій. А також висвітлили конфлікт, коли інші намагаються забрати це. 

«Моя пісня про те, що навіть якщо стежка додому буде засипана попелом, кожен з нас все одно її знайде», — коментує Yaktak.

Дарія Подвишенна: «Хоча Yaktak завжди був для мене одноманітним, цей трек в мені відгукнувся. Може тому, що актуалізує певні тригери, які в поєднанні звучання, тексту й візуалізації, досить сильно емоціюють».

alyona alyona, НКНКТ, elarm — Ми вас вітаєм

Артистка презентує нове звучання відомої колядки Зіронька ясна. Трек був створений для різдвяного проєкту від Музвар «Різдвайб». 

«”Ми вас вітаєм” — це наш особистий подарунок для всіх прихильників, хто цінує магію святкувань та тепло родинних зібрань. Та нашу творчість. Ця реп-колядка поглибить вас в світ Різдвяних свят та допоможе насолоджуватися кожною миттю разом із друзями та рідними. Я радий розділити цю енергію з моїми друзями та коллегами, з якими ми зловили цю спільну хвилю», — розповідає НКНКТ.

Настя Денеж: «Якщо оцінювати цю роботу як мем — то гарно, особливо монтаж у першій частині, де співають народні колективи. А якщо спробувати подивитися на цю роботу серйозніше, то стає сумно. Щось подібне видає, коли в YouTube з нового облікового запису вбиваєш погано сформульований запит, по типу: “сучасна українська музика”. Або я чогось не розумію».

Alice Change — Новий рік тепер самотній

Свій реліз виконавиця присвятила переселенцям. Наразі Еліс працює над новим альбомом про стосунки з військовим, який випустить уже в наступному році.

«Це перша в моїй творчості новорічна пісня, і, звичайно, я була б не я, якби вона не була сумною. Вона для тих і про тих, хто втратив свій дім, чиї міста окуповані або зруйновані, чиї близькі не можуть бути поряд. Я, зокрема, не бачила маму вже 4 роки, а вітчима взагалі вже ніколи не побачу. І особливо боляче стає, коли хтось зі знайомих збирається на свята ДОДОМУ, а ти свій уже й не дуже чітко пам’ятаєш», — ділиться Alice Change.

Veronika — Хто іще?

«Я записувала цей трек у сльозах. Сиділа біля фортепіано і плакала. Я вперше в житті змогла римою та мелодією передати, що було на душі. Було дивне відчуття, коли все, що в голові переклалося на ноти й риму. Цим треком я не хотіла увігнати слухача в деструктивний стан. А, навпаки, витягнути з емоцій, що щось не виходить, щось не йде за планом, десь розрив або щось не сходиться», — розповідає Veronika

Iryn — Омела

Iryn — артистка з Одеси, що працює у жанрах аренбі та поп. Цього року почала співпрацювати з лейблом Pomitni. За словами виконавиці, пісня Омела — про бажання відпустити усі свої хвилювання та припинити почуватися самотнім на зимові свята, відкрити своє серце до нових подій. 

«Навіть якщо тобі немає з ким розділити поцілунок під омелою в різдво – це не означає, що ти не маєш веселитися та гарно проводити час», — коментує трек Iryn.

Оля Швед: «Якісь вайби Аріани Гранде, чи мені здається? Непоганий різдвяний трек з гарним меседжем».

éllia — Ти осінь

Спершу виконавці працювали над створенням треку з саундпродюсером зі Сполучених Штатів. Проте, результат, який вони отримали, був далеким від їх бачення. Тому éllia вирішив повернутися до канадського продюсера, з яким вони вже мали досвід співпраці — Cory Bergeron. За словами гурту, отримавши перший мікс від Корі — вони зрозуміли, що це те, що шукали.

Ney — Sinister

Поєднавши один з найагресивніших піджанрів дабстепу з елементами хорору, Ney прагнув отримати «пігулку для викликання страху». Натхненням для цього треку послужили такі продюсери як Muerte, Avance, Svdden Death, а також композитори Крістофер Янг і Рамін Джаваді. Виконавець зазначає, що метою його творчості є принести найкращі та найсвіжіші речі EDM-культури на український ринок, а потім поширити їх по всій Європі.

DdevaМоє місто

Ddeva випустила пісню-присвяту рідному місту Дніпру, аби та стала символом сили та свободи. 

«У кожного з нас є місце де ми народилися, виросли, де зорі світять яскравіше. Є улюблені вулички, місця. Це місто, де почалося наше життя, де кращі друзі та перше кохання — рідне місто, в яке завжди хочеться повернутися. Ця пісня саме про це, що всі дороги ведуть в місто дитинства», — розповідає про свою пісню Ddeva

Схожа — Зимова

Схожа — інді-поп артистка з Києва, чиї пісні набирають мільйони прослуховувань на стрімінгових платформах. Свій новий трек Зимова вона описує як суміш віри у дива і надзвичайної любові до зимових свят.

«Я написала цю пісню, щоб танцювати у снігопад під вуличними ліхтарями із тим, хто може і зірочку з неба дістати», — коментує Схожа.

Настя Денеж: «Не можу сказати, що це щось дуже класне й унікальне. Але це непогано. Ось той типовий, притаманний для різдвяних пісень вайб. Ніжно, казково та дуже по-доброму».

Molodoy, Chupa 12, Fiamma — Runnin It

Runnin It — це трек від трьох хіп-хоп виконавців, який написаний аби змусити слухачів рухатися, танцювати та підспівувати. Сингл про амбіції, бажання досягти більшого та про важливість впевненості у собі. 

Blooms Corda — Снігова сюїта

Blooms Corda — український гурт створений у 2014 році. Їх особливістю є поєднання фанкової, навколоджазової музики та поетичних текстів. Різдвяні пісні — це щорічна традиція гурту, яку вони зупинили через початок повномасштабного вторгнення. Цьогоріч вони вирішили її поновити.

«Зараз важко випускати щасливі колядки, роблячи вигляд, що все просто чарівно, натомість захотілося бути максимально щирими та передати те, що ми зараз відчуваємо — ніби нас трясе у великій скляній сніговій кулі», — коментує учасник гурту Данило Галико.

Настя Денеж: «Цей трек такий блумс кордівський, а я дуже люблю Blooms Corda. І я щиро рада, що гурт відновлює свою традицію зі святковими синглами кожного Різдва. Адже як би ми не узагальнювали різдвяний настрій, все одно щороку він різний. Ця традиція не тільки приємна моїм вухам, а й корисна, як чесне відображення нашого життя в цю святкову, але іноді дуже сувору пору».

Лєра Зданевич: «Blooms Corda в мене особисто дуже асоціюється із періодом адвенту. Це не класична фонова «різдвяна» музика, але вона обгортає затишком, навіть найсумніші пісні. Зокрема їхня Christmas Goodness — для мене приклад однієї з найкращих різдвяних пісень від українських артистів, хоч у ній жодного слова напряму про Різдво чи Новий рік. Але це і неважливо, бо якщо вдається передати настрій очікування святкового дива — то слова відходять на інший план. 

У Сніговій же сюїті мовиться про сніжок і гірлянди. Проте за такими зовнішніми атрибутами ховаються значно меланхолійніші мотиви. Бо які реалії — такі й настрої в музиці».

Хвиля Кульового — Сни Телесика

Хвиля Кульового – музичний проєкт, створений для переосмислення українських мистецьких творів. Для створення треків виконавець використовує семпли з уривків українських фільмів, серіалів, мультів, пісень тощо. Сни Телесикаце спроба уявити нічні марева одного з найдавніших українських персонажів — Івасика Телесика. Сингл складається з двох інструментальних треків: Телесика (ебмієнтно-лоуфайна композиція, котра вводить у транс, задля спільного перегляду прадавніх снів) та Не бійся (заспокійлива присоулена індітроніка для тих, у кого почався поганий сон).

Оля Швед: «Це щось нове і незвичне для мене, перший трек дійсно ніби вводить в транс, але не можу сказати, що мені це подобається. Не бійся для мене більш позитивний і приємний»

Радіоікона — Танцюй

За словами виконавця, трек — про молодість, свободу, вседозволеність та про любов до життя. 

«Ти в танці крізь сльози та біль в душі поглинається танцем. Ти забуваєш про всі проблеми навкруги або навпаки вони тебе починають їсти ще більше. Від цього танець охоплює знову і знову. А в кінці – спокій та рішення всього, що надавало тяжіння в думках. Меланхолійний танець, який відкриє все те, що було приховано останнім часом», – описує трек артист.

Jerry Heil — Маланка

Настя Денеж: «Мені подобається, куди рухається Jerry Heil (поки що лише в ролі виконавиці, а не продюсерки). Цікаво спостерігати за нею та її творчим шляхом».

Parfeniuk, Мультитрек — Накоїли

Трек створений в межах музичного шоу «Мультитрек», на якому виконавцям треба написати нову пісню та поставити сценічний номер до неї за 12 годин. 

Настя Денеж: «Все що можу та хочу сказати, це те, що я не розумію вибір герою для Мультитреку…»

Mayorova, Мультитрек — Don’t fuck my brain

«Раніше я думала , що за 4 години я можу доїхати з Києва до Кременчука, а виявляється ще пісню створити», — коментує процес написання треку Mayorova

Настя Денеж: «А ось тут із героїнею зрозуміло. Саму пісню тверезо оцінити мені важко, але є відчуття, що Майорова — це нова Дорофєєва».

thekomakoma — Серафимко

Дарія Подвишенна: «Радію, що Кома — це знову Кома. І Серафимко — це про якусь дуже теплу історію, яка викликає спогади».

Настя Денеж: «Для мене Серафимко — це зимова версія Сонечко. Прикольно, коли артист за референс бере свою ж роботу й у плагіаті не звинуватиш (але тут, якби й дуже постаратися, звинуватити не вийде. Бо вони хоч і схожі, але дуже різні)».

краш тест — ти покохала дівчинку

Поп-панк гурт краш тест випустили новий трек, в якому піднімають тема усвідомлення романтичних почуттів однієї дівчини до іншої. За словами виконавців, ні батьки, ні осуд з боку соціуму навколо не стануть на заваді цим відносинам, бо не можна бути тим ким ти не є.

Настя Денеж: «Цікаво, хто перший придумав цей логотип, краш тест чи Слей Шоу?»

Reya — Paranoia

Трек про розлучення, відголос якого дає зрозуміти, що це кінець для закоханих. Тому героїня пісні всіма силами намагається забути свого колишнього і просить його дати їй спокій.


Читайте також: Різдвяно-новорічний плейлист української музики

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024