Головна
>
Кіно
>

Українські прем‘єри на тему війни: фестиваль Миколайчук OPEN представив позаконкурсну програму

Українські прем‘єри на тему війни: фестиваль Миколайчук OPEN представив позаконкурсну програму

Міжнародний кінофестиваль Миколайчук OPEN, що відбудеться з 15 по 20 червня, оголосив позаконкурсну програму фільмів. Серед них — українські прем‘єри та фільми-призери міжнародних конкурсів і фестивалів. LiRoom є інформаційним партнером події.

Позаконкурсна програма Миколайчук OPEN

«Всередині» | Режисер: Василіс Кацупіс

Одна з найбільших прем’єр фестивалю — фільм режисера Василіса Кацупіса з Віллемом Дефо в головній ролі. Стрічку «Всередині» вперше показали на цьогорічному Берлінському кінофестивалі. У ньому зображена історія Немо, викрадача витворів мистецтва, який проникає у пентхаус колекціонера у пошуках цінних речей. Після того, як він заходить у приміщення, система безпеки блокує все та виходить з ладу. Чоловік залишається заблокованим усередині будинку. Спершу він чекає, що приїде його співучасник злочину, потім охоронці, поліція чи сам власник. Але ніхто не приїжджає. Дні перетворюються на тижні та місяці. Тепер Немо повинен застосувати притаманні йому хитрість та винахідливість, щоб вижити, проникнути у всі заблоковані кімнати, знайти їжу та напої, які йому потрібні. Розкішний пентхаус перетворився на в’язницю.

«Подвійний іммельман» | Режисерка: Віра Яковенко

Поблизу селища міського типу підбито невеликий транспортний літак, який мав доправити необхідні речі бійцям оточеного підрозділу. Члени екіпажу у складі чотирьох осіб встигають вистрибнути з парашутами на окуповану територію.  Пілот і помічник  пілота відтягують літак від населеного пункту — падає за лісом у болотисту місцевість. Із членами команди розпочинаються пригоди на окупованій території. На цьому тлі розгортається історія матері командира екіпажу, сорокарічної Галини, котра відправляється на Схід, аби викупити сина з полону. 

«Злегка прочинені двері» | Режисери: Хачатур Васілян, Олександр Биков

Щиросердний хлопець невтомно дбає, щоб життя його близьких кожного дня було сповнене добром, красою і злагодою. Однак, позбавлені побутових проблем, вони, навпаки, грузнуть у лінощах, гніві й зневірі. Тоді хлопець вирішує по-іншому проявити до них свою любов — залишає родину, бо відправляється добровольцем на фронт. Він сподівається, що це спонукає їх переосмислити свої цінності, але наражається на шалений спротив. Це оголює перед глядачем головне питання: а чи варті вони цієї любові?

«Відблиск» | Режисер: Валентин Васянович

Український цивільний, а згодом — військовий хірург Сергій потрапляє в полон російської армії в ході російсько-української війни на сході України. У полоні Сергій стає свідком страшних сцен приниження, знущання та катування полонених українців російськиими окупантами. У ході обміну полоненими Сергій звільняється з полону, повертається в своє колишнє цивільне життя та пробує знайти сенс життя шляхом відбудування відносин з колишньою дружиною та їх дочкою. Він по-новому вчиться бути людиною, бути батьком, який уміє кохати та підтримувати своїх близьких.

«День українського добровольця»|Режисер: Володимир Тихий

Події розгортаються в Україні протягом одного конкретного дня — 14 березня 2022 року. Це — 2944-й день російсько-української війни. За кілька останніх тижнів  повномасштабне вторгнення перемішало місця і людей, утворило постапокаліптичний вимір з новими ролями. Тисячі киян перебрались жити у метро. Передмістя столиці стали зоною нищівних боїв та мародерства.

У фільмі представлена доба з життя поп-співачки, відеоінженера, історика, реставраторки, полярника та пенсіонерки, життя яких змінила війна. 

«20 днів у Маріуполі» | Режисер: Мстислав Чернов

Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою і продюсеркою Василісою Степаненко прибули в Маріуполь 24 лютого за годину до початку вторгнення як команда Associated Press. Вони фіксували все, що відбувається в місті: гуманітарну катастрофу, спричинену облогою, масові поховання мирних мешканців, злочини російських військ, роботу лікарів, а також першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку №3.

«Король Лір: як ми шукали любов під час війни» | Режисер: Дмитро Грешко

Сюжет фільму розповідає про хвилю евакуації українців, які змушені були покинути власні домівки й шукати притулку в безпечніших регіонах, зокрема на Закарпатті, в Ужгороді. Містяни з перших днів допомагали переселенцям освоїтися в нових умовах: готували їжу, створювали освітні майданчики для дітей та організовували культурне дозвілля. Автором ідеї фільму став театральний режисер В’ячеслав Єгоров. Він був серед митців, які відгукнулися допомогти біженцям. Разом з акторами-аматорами, що приїхали на Закарпаття з різних куточків України, він вирішив втілити на сцені класичну п’єсу Шекспіра — «Король Лір». В акторському складі — вчителі, інженери, продавці, студенти і домогосподарки.

«Неллі і Надін» | Режисер: Маґнус Ґерттен

Любовна історія про двох жінок, які закохалися одна в одну на Святвечір у 1944 році в концтаборі таборі Равенсбрюк. Попри те, що останні місяці війни жінки провели нарізно, опісля вони воззʼєдналися і все життя провели разом. Упродовж багатьох років їхня історія кохання трималася в секреті навіть для деяких членів родини. І ось Сильвія, онука Неллі, вирішила відкрити доступ до невідомих особистих архівів Неллі і Надін та зробити їхню історію публічною. 

«Україна 1933: Насіння голоду» | Режисер: Гійом Рібо

Фільм розповідає про молодого валлійського журналіста Гарета Джонса, який таємно прибув до України в 1933 році. У той час жителі регіону страждали від небувалого голоду, який був спланований Сталіним як політичний хід. Повернувшись додому, Джонс розповідає світові правду, але Радянський Союз лише посилює свої маніпуляції. Фільм розкриває історію протистояння між розслідуванням та інститутами влади.

«Українські воєнні історії» | Режисер: Володимир Нагорний

Перша в історії антологія художніх фільмів, знятих на війні. Актори та знімальна група проєкту — це професійні кінематографісти, яки вступили до лав ЗСУ, і в перервах між зйомками беруть участь у бойових діях. Усі сюжети засновані на реальних подіях і знімалися на реальних бойових позиціях. Усі постріли у фільмах, і більшість вибухів є справжніми, зброя справжня, а емоції засновані на  особистому досвіді акторів.

«Щоденник нареченої Христа» |Режисерка: Марта Смеречинська

Режисерка дивиться в очі своїм страхам й вивчає реальність своєї сестри Насті, греко-католицької черниці в монастирі Наречених Христа на заході України. Так вони намагаються заново пізнати світ, у якому зросли. Сестра Марти Настя відмовилася від усього мирського, щоб стати частиною релігійного світу. Марта обговорює свої почуття з іншими монахинями, бере у них інтерв’ю, тоді як інші черниці бачать через Марту зв’язок зі своїм минулим і сім’ями. Режисерка прагне знайти відповідь на питання, чому молоді дівчата вирішують наслідувати багатовікову церкву, обравши шлях черниць.

Блок українського короткого метру

«Бог забув свій текст» | Режисер: Маркіян Мірошниченко

Місто Чернівці, перший місяць війни. Сюди прибувають біженці з усієї України, серед них — театральні діячі. Вони опиняються у світі, де мистецтво більше не потрібне, однак все одно починають творити театр у нинішніх умовах: виступають на вулицях і в центрах для біженців, репетирують п’єси про війну в бомбосховищах під час сирен повітряної тривоги.

«Вмираючий лебідь» | Режисер: Стівен Фінглтон

Федір Орленко, колись відомий балетмейстер, тепер живе у маленькому містечку. Він помирає від хвороби та прагне знайти спосіб красиво покинути своє життя. Потрапивши в довготривалу депресію, Федір вирішує завершити своє існування під час приватного танцю з Артуром. Протягом свого останнього дня він блукає містом та замислюється над своїм життям. Федір знову занурюється у чарівний світ балету, в якому колись жив завдяки Артурові, перед тим як відправитись у небуття. Але щось змінюється під час танцю.

«Іванків. Знайти свою землю» | Режисерка: Ольга Гібелінда

Гена Попенко — відомий ведучий та актор, який до війни активно будував кар’єру. На початку повномасштабного вторгнення він вивіз родину у село Іванків, намагаючись врятувати близьких. Але село зайняли російські війська і родина пережила жахи окупації. Коли містечко звільнили, Гена усвідомив, що саме тут знайшов тут своє місце і не хоче повертатись у столицю. Тепер він став до оборони маленького містечка як український військовий.

«Подружжя Дада» | Режисерка: Анастасія Мамонтенко

Дада в перекладі з французької —незв’язний дитячий лепіт. Щось дивне коїться у побуті молодого подружжя. Втрачена комунікація перетворює їхнє спілкування на уривки нісенітниці. І тільки Бог здатен примирити чоловіка та жінку.

«Харків М’юзік Фест відбувся» | Режисер: В’ячеслав Туряниця

Події фільму розгортаються на початку повномасштабного вторгнення. Головний герой — студент Сергій, який щодня волонтерить у гуманітарному хабі для вимушених переселенців Ужгорода. Він відчуває провину через те, що робить недостатньо задля перемоги у війні. Тим часом, у місто приїжджає подруга Сергія, якій немає де жити.

Блок шведських коротких метрів

«Печиво» | Режисер: Алессандро Стігліано

Розчарований, недооцінений програміст намагається поєднувати роботу та виховання малюка. Коли його керівник знову принижує його на очах у колег, він знаходить новий спосіб вираження усього накопиченого гніву – вирішує зайнятися випічкою.

«Домашні рослини» | Режисер: Джун Фінні

Офелію звільнили з роботи у магазині мила. У якості вихідної допомоги їй видали кімнатну рослину. Через безробіття та борги рослина стала для неї тотемом одержимості.

«GMN» | Режисер: Елісофі Андре

Расмус не відповідає на телефонний дзвінок, а значить, на думку його дівчини, зраджує. Вона відправляється на полювання, і у її машині збираються усі її подруги. Компанія дівчат вирішує провчити Расмуса.

«Ванна» | Режисер: Олле Бюґґе

«Аміру» 13 років. Він ходив до шкільного психолога. У нього велика проблема. Він думає, що його мама випадково завагітніла від нього.

«Крупа» | Режисер: Кім Сандбек

Двоє незнайомців зустрічаються на автобусній зупинці. Один з них стверджує, що може передбачати майбутнє. Інший – вирішує кинути йому виклик. Світ у тому вигляді, у якому ми його знаємо, може зникнути.

«Справжнє Я» | Режисери: Олоф Бендз, Фред Бендз, Сімон Фольгер та Петер Мальмгрен

Переможець-поганець і хороший невдаха борються зі шквалом емоцій після напрочуд нерівної гри у бадмінтон.

«Тіло матері» | Режисер: Джонелль Твум

Інтимний портрет двох покоївок з позиції доньки.

Окрім того, в межах індустріальної дискусії «Україна-Швеція: можливості співпраці» відбудеться зустріч із продюсерами зі Швеції та показ добірки нових шведських короткометражних фільмів.

«Миколайчук Open» — фестиваль глядацького кіно, присвячений українському актору та режисеру Іванові Миколайчуку. Вперше подія відбулась у червні 2022 року на підтримку національної кіноіндустрії. Тоді на фестивалі було показано 10 українських фільмів, які ще не були в прокаті, а також ретроспектива Мантаса Кведаравічюса і фільм «Така пізня, така тепла осінь» Івана Миколайчука. Цьогоріч фестиваль відбувається вдруге та розширює програму.


Читайте також: Миколайчук Open оголосив учасників національного конкурсу. У програмі — 18 короткометражних фільмів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024