Головна
>
Кіно
>

У Києві пройде кіновікенд «Надзвичайний стан» від Docudays: розповідаємо чому варто відвідати подію

У Києві пройде кіновікенд «Надзвичайний стан» від Docudays: розповідаємо чому варто відвідати подію

11-13 листопада у київському кінотеатрі «Жовтень» відбудеться спеціальний випуск 19 Docudays UA — кіновікенд «Надзвичайний стан».

Розповідаємо що таке Docudays UA, чому варто відвідати подію та що можна буде побачити за три дні. 

Що таке Docudays UA ?

Docudays UA — найбільший в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Зазвичай фестиваль відбувається щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. А після завершення фестивальної програми з жовтня до грудня в різних регіонах України відбуваються покази найкращих фільмів у межах Мандрівного фестивалю

Через повномасштабне вторгнення РФ команда буда змушена відмінити традиційний фестиваль. Натомість з 11 по 13 листопада відбудеться спеціальний випуск 19 Docudays UA —  документальний вікенд «Надзвичайний стан». Мандрівний фестиваль пройде з 12 листопада до 30 грудня, він розпочнеться у Львові й побуває у 22 областях України, та вперше — за кордоном. Програма сформована на основі тематичних добірок березневого фестивалю. 

5 причин чому варто відвідати подію 

Причина 1. Подивитися українське кіно, яке вже побачили у світі

Цьогоріч організатори максимально включили до фестивальної програми українське документальне кіно. За час повномасштабної війни з цими фільмами встигли познайомитися іноземці на кінофестивалях. 

«Існує великий запит на власне кіно у наших спільнотах як у самій Україні, так і закордоном. Фільми національного конкурсу не були показані в Києві навесні. Утім, ми цілий рік знайомили зі стрічками програми аудиторію міжнародних майданчиків. Їх гостинно приймали фестивалі у Польщі, Британії та Німеччині. І ось, нарешті, наші фільми повертаються додому, одразу до багатьох міст, містечок і сіл України», — наголошує Вікторія Лещенко, програмна директорка Docudays UA

Причина 2. Подивитися документальні стрічки, зняті після 24 лютого

Під час події презентують добірку нових короткометражних фільмів, створених українськими кінематографістами під час повномасштабної російсько-української війни. До цієї секції увійшли фільми «Фортеця Маріуполь. Орест» Юлії Гонтарук та Babylon13, «Літургія протитанкових перешкод» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «Мир і спокій» Миро Клочко та Анатолія Татаренко, а також «Я не хотіла робити фільм про війну» Надії Парфан.

Причина 3. Побувати на прем’єрі фільму «І кожна річка»

Глядачі матимуть змогу побувати на українській прем’єрі фільму «І кожна річка» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко. Стрічка присвячена екологічній проблемі — збереженню та відновленню водних ресурсів.

Причина 4. Подивитися фільм про війну у VR-форматі

Як часто ви дивитеся VR-фільми? А в межах кіновікенду така можливість буде. «Invasions 1.2.3» — це робота української художниці Алевтини Кахідзе та Пьотра Армяновського. Вони створили її після звільнення Київської області від російських окупантів у 2022 році. Завдяки формату 360° дійсність російсько-української війни проявляється в кожному сантиметрі. 

Кадр з VR-фільму «Іnvasions 1.2.3» 

Причина 5. Познайомитися із міжнародною документалістикою

У міжнародному блоці теж буде насичена програма: від російсько-української війни до кліматичних змін, від корупції до людського безумства. Зокрема, можна буде побачити стрічки:

  • «Синдром Гамлета» створює портрет молодого українського покоління, сформованого в умовах тривалої війни.
  • «Фортуна Валентин» — історія постмайданного героя, який очолює боротьбу з корупцією у рідному містечку та мріє підкорити Чорне море.
  • Стрічка «Світло, всюди» досліджує спільну історію камер, зброї, поліціювання та правосуддя.
  • «Балконне кіно» — спостереження режисера зі свого балкона за людьми, яким він ставить питання й звертається до них, розмовляє про те, як вони справляються з життям.
  • «Мені дуже шкода» — поетичний есей про наслідки людського безумства.
  • А «Останнє покоління» розповідає історію Янки, яка долучилася до кліматичного руху починає й це грає головну роль у її повсякденному житті.
Кадр з фільму «Останнє покоління»

Як потрапити на фестиваль? 

Вартість квитків: 50–80 грн залежно від сеансу. На фільми програми «Docu/Коротко: надзвичайний випуск» — вхід за безкоштовними квитками.

Фестивальні покази тривають з 12:00 до 21:30. Квиток надає право зайняти вільне місце в залі, окрім зарезервованих фестивалем. Один квиток може використати лише один/-на глядач/-ка на відвідування одного сеансу.

Також фільми можна буде  переглянути в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE.

Детальніше про розклад та квитки читайте на сайті.


Спецвипуск 19 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Гете-Інституту, Українсько-данського молодіжного дому, Посольства Швейцарії в Україні та Польського Інституту в Києві. Інклюзивність фестивалю підтримують «Ощадбанк» та Mastercard.


Читайте також: Післямова щасливого фіналу. Рецензія на фільм Максима Наконечного «Бачення метелика»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024