Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею: Рома Майк про мініальбом New Era

Пісня за піснею: Рома Майк про мініальбом New Era

17 серпня Рома Майк випустив мініальбом New Era. До альбому увійшло 7 треків, у яких репер дивиться на себе зі сторони, пригадує важливіші моменти свого життя тощо. На альбомі чотири колаборації — з Віктором Винником (гурт Мері), Вохою, beshket та Хлопцем.

Спеціально для рубрики «Пісня за піснею» Рома Майк розповів про кожен трек на альбомі.

Рома Майк — український репер, засновник гурту Ешелон. У 2021 році Рома випустив дебютний сольний альбом під назвою Рома Майк. У листопаді 2022 року разом із Вохою випустив кліп на пісню Вєтєрок.

А в серпні 2023 презентував свій другий альбом New Era. Як каже сам виконавець, це стилістично витримана робота з відтінками лофаю, ейсид-джазу та альт репу. Музика написана з додаванням живих інструментів — гітар і труб, що допомагає сповна відчути літню ностальгію. У семи треках Рома Майк згадує дитинство, розлуку батьків, дивиться на себе збоку й аналізує себе сьогоднішнього.

New Era

Альбом відкриває фіт з Віктором Винником. Ми писали цей трек цілу зиму, процес був затяжний, бо ми з Віктором наче з різних музичних планет.

Цей трек, наче процес психотерапії: в ньому є оповідаю свою реакцію на сучасний світ, на реалії війни, на медійні реалії загалом. І він мені відгукується саме таким ейсид-джазовим меланхолійним настроєм. До речі, на гітарі в треці волинянин Арсен Горбич.

Хто я? (x Воха)

Цей трек про самоідентифікацію. Я ставлю питання «хто я в цьому світі?» і мої внутрішні питання зависають  в умовному ліфті, де є люди які яких я знаю, але які можуть мене не пам’ятати чи не знати. І я мовчу про це і вони теж не здогадуються. Від цього є наче якась, натягнута, як струна, злість всередині.

Сам трек супроводжуються настроєм, що напружує. Тобто оця струна настрою якраз асоціюється мені з цією злістю, з тими словами, що я просто не можу сказати через мовчанку. Хоча самі думки слухачі можуть почути в одному з куплетів.

77 Фрістайл

Трек про швидкоплинність життя. Про те, що воно може закінчитися будь-який момент і що до нього треба ставитися наче ти на мексиканській вечірці, де тобі весело. Трек несе за собою цікавий настрій. Я ніби ставлю собі питання: «а хто мене згадає після моєї смерті?». Назва 77 Фристайл пов’язана зі смертю мого діда, який помер в 77 років. Саме з цього моменту я почав крутитись навколо цієї теми

Коли (x beshket)

Це фіт із хіп-хоп виконавецем із мого міста beshket. Ми з ним плануємо багато спільного матеріалу.

У треці я розмірковую про те, коли закінчиться війна. Також я згадую час до повномасштабного вторгнення, коли був на морі, згадую медуз. Розповідаю про те, що коли ми переможемо я обов’язково відпочину на березі, обов’язково буду дивитися на захід сонця.

А також тут є цікавий момент в моєму куплеті — момент з Гідропарком. На Гідропарку було кафе «Ровесник» і власник кафе готував дуже смачну їжу. Мені дуже сподобалася паста з в’яленими томатами. Зараз цей чоловік знаходиться на війні і я щиро сподіваюся, що він залишиться живий і після перемоги я обов’язково завітаю до нього і скуштую цю пасту ще раз.

Забувший (х Хлопець)

Це екскурсія до улюблених місць. Я розповідаю про бордюри під каштаном, де я написав дуже багато своїх текстів. Я наче завітав до себе в минулому. Ніби приходжу і говорю з собою, запитую щось на кшталт «як думаєш що змінилось? як ти тут?» тощо. А в приспіві я радію тому, що у мене немає алкогольної залежності і я продовжую рухатись своїм життям.

Хлопець у своєму куплеті розповідає про моменти з друзями; про те, що це вже не повернеш, розповідає, що Україна — це велике дерево, яке по-любому зацвіте буйним цвітом після перемоги.

А ще це чисто волинська колаба. Бо і я, і Хлопець, і Арсен Горбич, який тут також грає на гітарі — з Волині.

Дім

Це заглиблення в моє дитинство. Я їздив з батьками на озеро Соловичі, на Світязь, де пірнав на глибину і не боявся, бо вода прозора. Я просто діставав із дна камінці обліплені мушлями і радів з цього. В другому куплеті я розповідаю про те, що війна триває: наш лютий не закінчився і це вічна зима. Згадую моменти, коли я починав описувати свої емоції. Я тоді був малий і займався малюванням для того, щоб якось видати свої емоції назовні і саме в цей момент починається злива. Ніби я сиджу малий, злива ллє, шифер протікає і тому вода затікає в хату. Водночас я згадую свого пса (про нього, до речі, пісня Нагуляний) і стою в цей момент біля дерев, видихаючи дим цигарок.

Дисклеймер: я проти будь-якої залежності й усі малесенькі моменти, які можна знайти в треках, слугують для підсилення антуражу матеріалу.

День Ніч

Останній трек з альбому про часову капсулу навколо мене. Я роздумую про плинність часу й подій. Про те, що це все пісок і що буде далі я не навіть не здогадуюся.

Постає питання де взяти, адже все так швидко відбувається, що ти навіть не здогадуєшся, що може бути завтра. Тому ти просто є тут і тепер. Трек замикає альбом, створюючи повтор: після цього треку також відбувається щось на кшталт сеансу психотерапії, повертаючися до першого треку New Era.


Читайте також: В Україні з’явилося нове видавництво — Видавництво 333

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024