Головна
>
Новини
>

Євген Нищук став головою Шевченківського комітету

Євген Нищук став головою Шевченківського комітету

22 травня вийшов указ президента про призначення нового голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Ним став актор і колишній міністр культури Євген Нищук. Про це йдеться на сайті Офісу Президента. 

Відповідно до цього указу новий голова має подати пропозиції щодо нового персонального складу комітету. 

«Розумію ту велику місію, до якої долучений. Вдячний своїм попередникам і робитиму все, щоб Премія здобула новий імпульс для розвитку», — написав Нищук на своїй сторінці у фейсбуці.

Хто такий Євген Нищук?

Євген Нищук — український актор театру, кіно та дубляжу, народний артист України. Був Міністром культури України у 2014 році та з 2016 до 2019 року. За дотриманням його обіцянок на цій посаді стежило видання «Слово і Діло». Детальніше про це можна прочитати за посиланням. Працював актором Національного театру імені Івана Франка та Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я».

Він також знімався у телевізійному серіалі «Острів кохання» (1995), фільмах «Прощання з Каїром» (2002), «Залізна сотня» (2004), «Братство» (2004), озвучував фільми «Володар перснів», «Гаррі Поттер» та «Олександр». До останнього часу викладав акторську майстерність у Київському театральному інституті імені І.К. Карпенка-Карого.

Брав участь у Помаранчевій революції та Революції гідності. Після початку повномасштабної війни він долучився до тероборони.

Водночас, ексміністр відомий кількома заявами, що викликали критику в соцмережах. Після пожежі в соборі Нотр-Дам-де-Парі він виступив із пропозицією відправити у Париж українських рестовраторів. Мовляв, українці, які втрачають історичну спадщину на окупованих територіях, добре розуміють біль французів. Тому політик готовий відправити кращих фахівців в Париж для робіт по відновленню собору. Ця пропозиція викликала шквал критики в мережі, зокрема в коментарях під дописом Нищука. Окрім того, 2016 року в етері одного з українських телеканалів Євген Нищук заявив, що частина громадян на сході України не корінний народ, а завезений. Тому через недостатню «українськість» генів вони не в змозі сприйняти і зрозуміти українську культуру. За кілька днів після низки критичних дописів у соцмережах політик вибачився за свої слова.

Про Шевченківську премію

Нагадаємо, колишній голова Юрій Макаров та більшість членів Шевченківського комітету склали свої повноваження 16 березня 2023 року. 

Передумовою такого рішення стала ініціатива Макарова, який запропонував доповнити номінації Шевченківської премії додатковим конкурсом «За внесок у перемогу». Ідею підтримали в Офісі президента. Через це частину лавреатів оголосили із запізненням, а повний список переможців планували повідомити 22 травня, в день перепоховання Шевченка. 

Це викликало критику з боку членів комітету, тож вони опублікували відповідну заяву, якою підтвердили, що складають повноваження. Каденція попереднього складу Комітету мала закінчитись після вручення премії 2022 року. Однак, із початком повномасштабного вторгнення роботу Комітету продовжили до кінця воєнного стану. 

До слова, лавреатам Шевченківської премії 2023 року досі не присудили премії — на сайті Офісу Президента відсутній відповідний указ.


Читайте також: Більшість членів Шевченківського Комітету склали повноваження: у чому причина?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024