Головна
>
Література
>

Національна спілка письменників України опублікувала гомофобні коментарі через підтримку музеями ЛГБТКІ+

Національна спілка письменників України опублікувала гомофобні коментарі через підтримку музеями ЛГБТКІ+

10 червня Національна спілка письменників України (НСПУ) на своїй фейсбук-сторінці опублікувала допис, в якому засуджує українські музеї, через те, що ті змінили свої логотипи у соціальних мережах на підтримку прайд-місяця. 

«Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків та Одеський національний художній музей розфарбували свої логотипи у соцмережах у кольори прапору лгбт. У такий спосіб, вони фактично декларують свою солідарність з антисімейними і антинаціоналістичними ідеями лгбт-угрупування», — йдеться у повідомленні.

Письменниця Наталія Васильєва, яка є членкинею НСТУ, коментує допис так:

«Ваша позиція жахлива, Національна спілка письменників України НСПУ. Висловлювати такі тези — це просто катастрофа, адже ви говорите не тільки за себе, а і за нас, молодих членів НСПУ, які такої думки не поділяє»

А громадська діячка Ганна Гриценко пише:

«ЛГБТ ваші нафталінові сраки на фронті захищають, а у вас, як подивишся вашу сторінку, то взагалі війни нема».

Оновлено: 17 червня на своїй сторінці у Facebook лавреатка Шевченківської премії Катерина Калитко заявила про вихід з НСПУ.

«У звʼязку з неприпустимою гомофобною риторикою з боку організації. Уже не вперше НСПУ дозволяє собі печерну зашореність суджень та навіть мову ненависті у публічних висловлюваннях. Мати дотичність до цього надалі — ганебно», — йдеться у заяві.

Письменниця також додала, що вже років двадцять не має точок дотику зі Спілкою і зберігала суто формальне членство лише з поваги до пам’яті поета Київської школи Віктора Кордуна, який рекомендував Катерину туди у 2000 році.

У коментарях до публікації бажання подати таку заяву також висловили дві письменниці — Віта Литвак і Ірина Сажинська. Зокрема, Сажинська в коментарі для Суспільне Культура зазначила, що вступила до НСПУ лише з поваги до Людмили Брацило (матері письменниці Марини Брацило) та покійного Олександра Медка. Проте вона вважає неприпустимим висловлювання таких тез від спілки за всіх її членів.


Прайд-місяць, який відзначається щороку в червні, є місяцем гордості та солідарності з ЛГБТКІ+-спільнотою. Це час для святкування різноманіття та інклюзивності, а також для боротьби з дискримінацією та гомофобією. На початку червня бренди змінюють свої логотипи на кольори прапору ЛГБТК+ спільноти, щоб продемонструвати їй свою підтримку.


Читайте також: «Гурти з Луганщини дуже вперті». Музикант Сергій Горєлов про брак культурного обміну та збірку луганського андеграунду

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024