Головна
>
Музика
>

Понад 11 тисяч українських виконавців в одному місці: сервіс NUAM презентував вебдодаток — NUAM Base

Понад 11 тисяч українських виконавців в одному місці: сервіс NUAM презентував вебдодаток — NUAM Base

3 вересня сервіс для відстеження та дослідження української музики NUAM відкрив вебдодаток — NUAM Base. На NUAM Base можна фільтрувати музику за жанрами, кількістю слухачів, актуальністю та активністю артистів, а також для сортування за популярністю, її динамікою та іншими критеріями. Наразі база NUAM налічує понад 11 тисяч виконавців та щодня поповнюється новими іменами.

Як розповідає автор проєкту Олексій ЄфименкоNUAM Base дає можливість легко знаходити нових виконавців, відстежувати їхню популярність, стежити за новими релізами та відкривати незвідані куточки локальної сцени. Вебдодаток також має вбудований плеєр, що дає змогу одразу ознайомитися з треками артистів, не полишаючи додатку.

«Я давав користуватися застосунком друзям і без установок спостерігав за їхніми сценаріями використання — це допомогло виявити багато багів і недоробок в інтерфейсі. Я сам випробовував додаток, приміряючи на себе ролі вдумливого користувача, чувака, що проходить повз, який просто що-попало клацає і намагається розібратися, куди він потрапив, і навіть того, хто взагалі не розуміє, що таке комп’ютер і навіщо тут стільки кнопок», — каже Олексій Єфименко.

Як та коли з’явилася ідея NUAM Base

У коментарі для Лірум Олексій розповів, що від самої ідеї до релізу минуло трохи понад чотирьох місяців. Часу могло піти менше, але розробка велася паралельно з основною роботою по NUAM і за допомогою нейромереж. Сама ж база артистів збиралася понад чотири роки, з моменту заснування NUAM. Але, для уникнення створення конкуренції, база артистів NUAM завжди була закритою.

«Я за конкуренцію, але якщо йдеться про базу, їх не може бути дві, три, десять. Це вже буде не базою, а розрізненими списками з різними структурами. У якийсь момент я зрозумів, що конкуренції мені не світить, бо навіть за наявності розмов про необхідність створення єдиної бази, які я іноді чув, ніхто, здається, не йде в цьому напрямку. Ймовірно, основна причина цього — складність монетизації такого проєкту», — пояснює Олексій.

Ідея з публікацією екселівської таблиці відпала миттєво, тому що автор хотів зробити багатофункціональну платформу з широкими можливостями з дослідження і зі зручним інтерфейсом. Бо основна ідея — познайомити нарешті українського слухача з локальною сценою:

«Мене засмучує, що в нас чарт із 50-ма місцями весь рік ділять трохи більше ніж 100 артистів, а просто зараз половина треків у ньому перебувають там уже понад 12 тижнів. Це за наявності понад 33 000 треків, що вийшли, і близько 600 дебютних проєктів з початку року. Наш середній слухач просто не знає про існування інших артистів».

Виклики під час створення NUAM Base

Серед основних проблем реалізації проєкту Олексій називає відсутність знань програмування і необхідність робити продукт за допомогою нейромережі. Каже, що блогери розповідають, що нейромережі за першим запитом напишуть просту гру або програму, але забувають розповісти, що коли в результат потрібно внести якісь зміни, починаються проблеми. З іншого боку, ці ж блогери кажуть, що нейромережі можуть слугувати виключно як помічник тим, хто вже знайомий із програмуванням, і розраховувати на створення робочого великого продукту поки що не варто. Як бачимо, це не так:

«Але я не бажаю нікому навіть починати намагатися зробити щось серйозніше за калькулятор за допомогою нейромереж. Це дуже боляче, вимагає багато часу і витримки».

Чого чекати від NUAM Base у майбутньому?

Серед планів — опис артистів, фільтр за містами, окремі сторінки для кожного артиста з додатковою інформацією, історія динаміки популярності артиста, редакційні рекомендації артистів за основними жанрами, розділ із загальною статистикою, поліпшення логіки прослуховування матеріалу артистів і багато іншого. Олексій каже, що дані та фундамент для всього цього вже є.

А на наступний рік у планах випустити динамічну базу з усіма треками України, де можна буде детально досліджувати вже саму музику, а не тільки артистів. Для цього теж вже є дані й, загалом, повністю готовий додаток, але автор хоче його вдосконалити й зробити ще потужнішим.


Читайте також: Замаскований тріумф. Klavdia Petrivna першим же концертом зібрала Палац Спорту і це було яскраво

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024