Головна
>
Кіно
>

Помер режисер фільму «Повернення Баттерфляй» Олег Фіалко

Помер режисер фільму «Повернення Баттерфляй» Олег Фіалко

28 липня колишній голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що помер кінорежисер Олег Фіалко. Серед його робіт — байопік про Соломію Крушельницьку «Повернення Баттерфляй» та фільм «Бич Божий».

Фото: Наріман Алієв/Facebook

«У Спілці кінематографістів Олег Фіалко був однією з найпомітніших і найяскравіших постатей. Пригадую рубіж 1980-90-х, коли у Спілці все кипіло, все перекидалося дригом. Олег входив до спілчанського керівництва, його яскраві, артистично огранені виступи назавжди в пам’яті», — йдеться в дописі.

Олегу Фіалку було 78 років. Сергій Тримбач пише, що режисер давно і важко хворів та помер закордоном.

Режисер працював на Київській кіностудії імені Олександра Довженка, обіймав посаду секретаря Спілки кінематографістів, заступника начальника Головного управління культури Київської міської державної адміністрації, а також був постійним президентом кількох кінофондів. У 2009 році його обрали заступником голови спілки, а у 2011 році він очолив Український оскарівський комітет.

Серед його доробку — байопік «Повернення Баттерфляй» (1982) про життя оперної співачки Соломії Крушельницької, соціальна драма «Пробивна людина» (1979), сатиричний фільм «Імітатор» (1990), «Бич Божий» (1988) та інші.

У 1996 році Олегу Фіалку присудили звання Заслуженого діяча мистецтв України, а у 2021 році його нагородили орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

«Він був моїм вчителем, наставником та в багатьох речах орієнтиром. Він був хорошою людиною, з якою мені дуже пощастило по життю», — пише режисер та сценарист Наріман Алієв.

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Борденюк про режисера написав:

«Яскрава багатогранна незабутня особистість. Назавжди залишиться в памʼяті розмова в останній день народження, де Ви, тяжко хворіючи, намагалися триматися колишнім Олегом».

Читайте також: Переможці 15-го ОМКФ: «Сірі бджоли» став найкращим фільмом національного конкурсу

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024