Головна
>
Література
>

«Так постає нація переможців»: читаємо передмову Валерія Залужного до книжки «Воєнний стан»

«Так постає нація переможців»: читаємо передмову Валерія Залужного до книжки «Воєнний стан»

Видавництво Meridian Czernowitz анонсувало вихід антології «Воєнний стан». До збірки увійшли тексти від 50 українських письменників та письменниць, культурних діячів та журналістів, серед яких: Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Андрій Любка, Тарас Прохасько, Олександр Михед, Артем Чех, Ірина Цілик, Алім Алієв та багатьох інших.

Передмову до цієї збірки написав Головнокомандувач Збройних сил України — генерал Валерій Залужний. На обкладинці використано картину Матвія Вайсберга «Янгол ЗСУ» (2022).

Оформити передзамовлення на книжку можна за цим посиланням. Деякі з есеїв вже можна прочитати в онлайн-антології.

У співпраці з видавництвом LiRoom публікує передмову Валерія Залужного.


До читачів в Україні і світі


2022-й рік уже став історією. Ця цифра назавжди закарбована в нашій пам’яті. Адже на цей рік ворог запланував знищення української державності. Лише завдяки титанічному подвигу воїнів та колосальному єднанню нації нам вдалося відвернути найгірший сценарій та дати відсіч орді. Так твориться історія. Так постає нація переможців.

Важливо, щоб правдива історія цього року не загубилася. Щоб вона звучала у світі українським голосом, щоб вона збереглася у видатних творах для майбутніх поколінь. Бо правда — це один із найточніших різновидів зброї. Тому хочу подякувати українським письменникам та письменницям за те, що тримають культурний фронт, доказом чого слугує ця антологія.

Окремо хочу відзначити, що в ній є й тексти письменників, які вступили до лав Збройних сил України. Сто років тому їхній попередник, видатний поет і сотник армії УНР Євген Маланюк риторично запитував: «Стилет чи стилос?». Нині ці воїни продовжують його справу, засвідчуючи тяглість поколінь і завершуючи боротьбу, що почалася задовго до 2014 року. Час поставити в цій боротьбі крапку, а письменники мають до цього хист.

Воєнний стан — це не тільки правовий режим існування держави під час війни. Це ще й нагадування про козацький стан — військовий табір, що ставав фактично фортецею в часи воєн і битв. Минулого року вся наша країна перетворилася на такий стан — нездоланну фортецю, над якою майорить синьо-жовтий прапор. Упевнений, що завдяки мужності й професіоналізму українських воїнів, завдяки єднанню українського суспільства і за дружньої підтримки наших партнерів у світі ця фортеця поверне собі всі свої території.

Слава Україні!

Головнокомандувач Збройних сил України
генерал Валерій Залужний


Читаєте також: Читаємо уривок з книжки «Проєкт “Лабіринт”» Олени Кузьміної

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024