Головна
>
Кіно
>

Подкасти про українську культуру: що слухати

Подкасти про українську культуру: що слухати

Дізнаватися про українську культуру можна й варто завжди і не лише для того, щоб суперечити одіозним політикам. У партнерстві з відкритою студією подкастів IZONE Media зібрали  подкасти про українську літературу, музику й культуру минулого й сучасності. 

Література

Репресовані

Репресовані — це подкаст Романії Строцької про українських митців, які зазнали репресій. Це не біографічна довідка — у кожному епізоді разом із рідними та близькими цих культурних діячів, ведуча ділиться живими історіями про них, знайомить з митцями, як із друзями.

Слухачі також мають можливість послухати їхні твори, а з допомогою літературних дослідників — зчитати закладені чи набуті сенси. Подкаст наразі презентував перші два епізоди: про Грицька Чубая та Леся Курбаса.

Apple Podcasts
Google Podcasts

Вуса Гоголя

Вуса Гоголя — це «несерйозний подкаст про серйозні книги». Хоча починали проєкт Вадим Кириленко та Нікіта Рибаков російською мовою про світову літературу, у п’ятому сезоні остаточно перейшли на українську мову та присвятили його українській літературі. Ведучі обговорюють каноні твори Михайла Коцюбинського, Миколи Хвильового, Ольги Кобилянської та інших у напівжартівливій манері. Зараз триває сезон про сучасні українські тексти: «Інтернат» Сергія Жадана, «Хто ти такий?» Артема Чеха та «Забуття» Тані Малярчук.

Apple Podcasts
Google Podcasts

Правда і кривда: Літературна п’ятирічка

Правда і кривда: Літературна п’ятирічка — це подкаст-довідник нових імен сучасної української та часом перекладної літератури у розмові двох літературознавиць Гелі та Іри. Кожен епізод об’єднаний темою, як-от: пам’ять, жіноча тілесність чи війна. Ведучі обговорюють тексти Рафєєнка, Андруховича, Любки, Калитенко, Калитко та багатьох інших. Подкаст має на меті не лише поділитися найкращим, але й викрите найгірше у літературному процесі. У другому сезоні авторки розповідають про воєнну літературу XX-XXI століть «(Ні)коли знову, де у фокусі досвід українців та постколоніальних спільнот.

Apple Podcasts
Google Podcasts

Музика

Ріж вірьовку

Ріж вірьовку — подкаст проєкту про українську традиційну музику Рись, який покликаний розвінчати міти довкола неї. Катерина Єфремова та Андрій Левченко розмовляють із представниками спільноти: дізнаються, з чого для них почалося захоплення традиційною культурою та в чому полягає їхня робота у сфері. Гості й ведучі розповідають про відомих та невідомих виконавців і діляться кумедними історіями з експедицій. У подкасті брали участь Сергій Постольников, Наталка Хоменко, Таня Осінь та інші.

Apple Podcasts
Google Podcasts

Музика розкаже

Музика розкаже — подкаст про музичні традиції корінних народів і національних меншин України. Андрій Левченко ділиться записами з етнографічних експедицій, де ми можемо наживо почути історії та музику українських греків, кримських татар, гагаузів тощо. Цей подкаст не лише занурення в розмаїтість населення нашої країни, але й спроба прослідкувати впливи інших народів на українську традиційну музику.

Apple Podcasts
Google Podcasts

Послухали і всьо

Послухали і всьо — подкаст про сучасну музику, де Данило Лильо та Володимир Ярославський обговорюють відомих і невідомих музичних виконавців. І хоча в епізодах ведучі не обмежуються українським контекстом, чимало з них присвячені саме йому. Наприклад, є випуски про український реп, 30 пісень незалежності, Сашу Чемерова, Святослава Вакарчука, а також — епізод за участі Макса Пташника

Apple Podcasts
Google Podcasts

Культура

Український Культ 

Український культ — це розмови літературознавиці Тетяни Огаркової та філософа Володимира Єрмоленка про українських культурних діячів, їхній творчий доробок та значущість в історичному контексті. Ведучі дають відповіді на запитання «що робить українську культуру унікальною?» та говорять про її взаємозв’язки зі світом. Серед епізодів, зокрема, є випуски про філософа Григорія Сковороду, режисерку Кіру Муратову та художницю Тетяну Яблонську

Apple Podcasts
Google Podcasts

Наразі без назви 

Наразі без назви — це розмови менеджерки культурних проєктів Богдани Неборак та літературознавиці Анастасії Євдокимової, де вони розмірковують про культуру сьогодення та майбутнього, а часом — читають книжки. У десяти епізодах ведучі обговорюють поняття колонізації та деколонізації літератури, скасування Росії і читають тексти Соломії Павличко, Юрія Андруховича, Оксани Забужко та інших.  

Apple Podcasts
Google Podcasts

MINCULTPRYVIT

Перші два сезони MINCULTPRYVIT — це розмови українського режисера Нарімана Алієва з представниками різних сфер української культури. Через діалог ведучий знайомить нас із сценаристами, продюсерами, літературознавцями, культурними менеджерами та музикантами, розмовляє  з ними про стан і розвиток українського мистецтва часів незалежності. Серед гостей: Курган і Agregat, Марися Нікітюк, Ірина Цілик та інші. 

Зараз виходить третій сезон подкасту — «Щоденник війни», де вже в монологічному форматі режисер розмірковує про пропаганду, українську ідентичність та боротьбу з імперськими звичками.

Apple Podcasts
Google Podcasts


Більше подкастів, які звучать українською шукайте в телеграм-каналі від студії подкастів IZONE Media «Наші подкасти»

Читайте також: Музика — всюди, концерт — ніде: розповідаємо про Свято музики у Львові

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024