Головна
>
Література
>

Стало відомо, хто увійшов до шортлиста Премії імені Юрія Шевельова 2022 року

Стало відомо, хто увійшов до шортлиста Премії імені Юрія Шевельова 2022 року

12 грудня Капітула Премії імені Юрія Шевельова оголосила короткий список номінантів. До нього увійшли ввійшли Павло Казарін, Андрій Павлишин та Маркіян Прохасько.

Фіналістами Премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2022 року стали:

Павло Казарін, «Дикий Захід Східної Європи» (Vivat)

Анотація: «Дикий Захід Східної Європи» — це подорожні записки людини, яка залишила свій дім, аби залишитися вдома. Авторська хронологія новітньої української історії. Це спроба підсумувати все, що нас змінило, і все, що лишилося незмінним. Війна занурила Україну в дискусії про саму себе. Ми намагаємося розібратися, де закінчуються «вони» і де починаємося «ми». З’ясовуємо, чи можна надурити історичну логіку і кого підносити на п’єдестали. Ця книга — спроба систематизувати все, про що ми сперечаємося, і все, про що встигли домовитися.

Андрій Павлишин, «Нам і далі загрожує вічність» (Дух і Літера)

Анотація: Під обкладинкою цієї книжки читачі й читачки, зацікавлені культурним багатоманіттям України, знайдуть півтори дюжини біографічних есеїв, розвідок і публікацій документальних матеріалів, присвячених знаковим постатям культурного й суспільного життя Львова та Галичини в ХХ столітті. Це добірка текстів, які поставали уже в новому тисячолітті та є спробою повернення доброї пам’яті про непересічні, яскраві особистості, котрі не з власної волі й цілком незаслужено «випали» з колективної свідомості модерної української нації.

Маркіян Прохасько, «Мрія про Антарктиду» (Видавництво Старого Лева)

Анатоція: У цій книзі здійснено спробу без замаху на вичерпність синтезувати і передати читачу цілісний світ Антарктики — холодного, скутого льодом, ненаселеного і досі маловивченого краю. Він простягається на континент Антарктиди та Південний океан із безліччю островів.


Ім’я переможця оголосять під час церемонії 17 грудня, у день народження Юрія Шевельова. 

Трансляцію події можна буде дивитися о 19:00 на Facebook-сторінках та YouTube-каналах  Українського ПЕН, Києво-Могилянської Бізнес-Школи та телеканалу «Еспресо».

Нагадаємо, що 2022 року до довгого списку номінантів на здобуття Премії потрапило 12 книжок.

Їх оцінювала Капітула, до складу якої ввійшли: письменник, голова Капітули Андрій Курков; письменник Андрій Бондар; українознавиця, перекладачка, віцепрезидентка Українського ПЕН Оля Гнатюк; літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут літератури) Тамара Гундорова; мистецтвознавиця, Діана Клочко; філософ, есеїст Тарас Лютий; літературознавець Олег Коцюба; декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук; літературознавиця Елеонора Соловей; журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен; головний редактор видавництва «Дух і Літера» Леонід Фінберг.


Читайте також: До дня ЗСУ. Українські митці про своє рішення піти воювати

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024