Головна
>
Кіно
>

В Україні відбудеться перший фестиваль квір-кіно

В Україні відбудеться перший фестиваль квір-кіно

В червні 2023 року в Україні вперше проведуть квір-кінофестиваль «Сонячний зайчик». Його організовують автори однойменної позаконкурсної програми фестивалю «Молодість».

Про це повідомила українська делегація на кінофестивалі у Роттердамі.

Кадр з фільму No Hard Feelings

Фестиваль планують провести у червні, під час всесвітнього Pride Month.

«Можливо, це трохи стереотипно робити це в червні, але це дасть нам більше часу для підготовки», — сказав у коментарі Variety програмний координатор події Богдан Жук.

Окрім квір-тематики, на фестивалі також приділять увагу воєнним діям, що тривають в Україні.

«Говорити про квір-людей в армії важливо. Вони там, воюють. Останнім часом, особливо з початку вторгнення, багато військових-добровольців та інших [причетних до боротьби] публічно зробили камінг-аут. Як квір, гей, бісексуал, транс», — пояснює Жук.

Він також згадав про українське об’єднання «Військові ЛГБТ», яке у 2018 році заснував гей та ветеран добровольчого батальйону «Донбас» Віктор Пилипенко.

Жук також наголосив, що ще одна тема, якій хочуть приділити особливу увагу — минуле України:

«Як країна, яка була колонізована, культура України була репресована. І перша культура, яку зазвичай утискають, це квір-культура. Ви мало знаєте про квір-культуру в Україні, чи не так? Не тому, що його не було, а тому, що її стерли. Усі знають Сергія Параджанова, який жив і працював в Україні. Він зняв «Тіні забутих предків», визнаний найкращим українським фільмом усіх часів. Попри те, що це не було відкрито, він сам був квіром, і це можна помітити в його пізніх фільмах».


Кінофестиваль «Молодість» був започаткований у 1970 році й згодом перетворився на одну з наймасштабніших міжнародних фестивалів і головну кіноподію України. Головне завдання фестивалю на сьогодні — розвиток молодого професійного кіно.

У 2001 році з’явилась позаконкурсна програма — Сонячний зайчик (Sunny Bunny). На той час вона була другою у світі квір-програмою великого міжнародного кінофестивалю. Секція показує найактуальніші фільми року на тему ЛГБТК+.

Сонячний зайчик, за словами Жука, все ще може залишатися частиною «Молодості» в тій чи іншій формі.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024