Головна
>
Література
>

Культурний опір та читацька поведінка українців під час війни: опитування

Культурний опір та читацька поведінка українців під час війни: опитування

Викладачки Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка Олена Рижко й Анна Яблучна проводять анонімне опитування серед українців про їхній читацький досвід у час повномасштабної війни Росії з Україною. Більше про це дослідження Анна Яблучна розповіла у коментарі для LiRoom.

У перші дні повномасштабної війни Росії з Україною Анна Яблучна, як і більшість українців, не могла зосередитися на читанні будь-чого, окрім новин. 

Вона волонтерила, працювала з командою Ukraїner, долучилася до інфовійськ, а між новинами щодня помічала, який культурний опір чинять українці:

«Я щодня бачила щемкі й болючі дописи про втрачені бібліотеки й (не)взяті у “тривожні валізки” книжки. Бачила, як міцнішає й жорсткішає культурний опір українців. У якусь мить, перечікуючи чергову повітряну тривогу, зрозуміла, що цей досвід треба якось фіксувати, осмислювати».

Анна зізнається, що починати дослідження було трохи ніяково і страшно:

«Не покидало відчуття, що це не на часі, що комусь це може зробити боляче, що відволікатиму людей від важливішого. Через це мріяла отримати відповіді, хоча б 1000 людей. Станом на зараз [коментар було записано 17 березня, — ред.] — понад 2000 українців пройшли опитування. Я розчулена, вражена і щаслива, бо розумію, що ці 2000 українців зараз у безпеці і їм не байдуже на українську культуру».

Цвяшок у домовину «руского міра»

За словами Анни, результати дослідження  допоможуть краще з’ясувати, як змінилася читацька поведінка українців під час війна: зрозуміти читацький аспект життя українців, побачити закономірності, яких не видно в дописах  і сторіс, спрогнозувати найближчі тенденції у книжковій сфері. 

«Це ще один цвяшок у домовину “руского міра”. Мій спосіб не з’їхати з глузду і воювати в культурному полі. Це своєрідне документування реалій, у яких ми опинилися. Сподіваюся, воно стане цеглинкою, що допоможе швидше відбудувати нормальність після перемоги», — пояснює вона.

Щоб заповнити допомогти зафіксувати важливі процеси, які зараз відбуваються в культурному просторі України необхідно заповнити Гугл-форму за посиланням.

Анкетування проводять до 30 березня. Згодом результати будуть опубліковані.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024