Головна
>
Кіно
>

Чому варто подивитися «Відблиск» Валентина Васяновича?

Чому варто подивитися «Відблиск» Валентина Васяновича?

«Відблиск» — український художній фільм режисера Валентина Васяновича, знятий у 2021 році. Васянович також є оператором та одним з продюсерів стрічки. Також продюсерами фільму є Ія Мислицька, Володимир Яценко та Анна Соболевська.

За сюжетом, український цивільний, а згодом — військовий хірург Сергій потрапляє в полон російської армії в ході російсько-української війни на сході України. Перебуваючи в полоні, він стає свідком страшних сцен приниження, знущання та катування українців від рук російських окупантів. У ході обміну полоненими між Україною та Росією Сергій звільняється з полону, повертається у своє колишнє цивільне життя та пробує знайти сенс життя шляхом відбудування відносин з колишньою дружиною та їх дочкою. Він по-новому вчиться бути людиною, бути батьком, який уміє кохати та підтримувати своїх близьких.

Фільм покажуть у позаконкурсній секції «Миколайчук Open» 20 червня.

LiRoom є інформаційним партнером події, тож разом із командою фестивалю розповідаємо про 5 причин, чому варто подивитися стрічку.

Перший український фільм, який потрапив в основну програму Венеційського кінофестивалю

Венеційський кінофестиваль — найстаріший кінофестиваль у світі, а також один із найбільших та найвідоміших. Світова прем’єра «Відблиску» відбулася там у 2021 році. До того ж стрічка стала першим суто українським фільмом, який брав участь в основному конкурсі кінофестивалю та був номінований на головну нагороду — «Золотого лева». До цього моменту Україна була представлена в основному конкурсі із копродукційними фільмами: у 1992 році українсько-французькою стрічкою «Чутливий міліціонер» Кіри Муратової та у 2019-му році чесько-словацько-українською картиною «Розфарбований птах» Вацлава Маргула. 

Кадр з фільму

Роль-камео Станіслав Асєєва

Український письменник та журналіст Станіслав Асєєв у 2017 році потрапив у полон до бойовиків «ДНР» та провів два з половиною роки в ув’язненні у донецькій в’язниці «Ізоляція» (колись це був артцентр, але росіяни перетворили його на катівню, а всі артоб’єкти та інсталяції підірвали). Свій досвід перебування в полоні Асєєв описав у книзі «Світлий Шлях: історія одного концтабору».

Васянович запросив Станіслава бути консультантом стрічки, щоб максимально точно відтворити «Ізоляцію» та тортури, яким піддавали полонених та ув’язнених. А також запропонував Станіславу зіграти епізодичну роль ката, а саме російського офіцера. В одному зі своїх інтерв’ю режисер Валентин Васянович розповідав:

«Був момент, коли Станіслав побачив наших каскадерів, перевдягнутих у форму — він почервонів, закляк і йому потрібен був час, щоб прийти до тями. А далі він відкрився і все пішло нормально».

У головній ролі Роман Луцький

Роман Луцький відомий своїми ролями у фільмах «Сторожова застава», «Секс і нічого особистого», «Безславні кріпаки». Але попри це, Луцький добрий драматичний актор. У «Відблиску» його акторська гра виходить на новий рівень. Він грає головну роль — хірурга, який за власним бажанням на початку російсько-української війни у 2014-у році іде добровольцем на війну та потрапляє в полон до сепаратистів на Донбасі. Сам актор розповідав, що він довго і серйозно готувався до цієї ролі. Наприклад, за місяць до початку зйомок жив один, у зйомній квартирі в Києві, аби відчути гостроту самотності та вловити емоційні стани, притаманні його герою. 

Кадр з фільму

Андрій Римарук в ролі військовополоненого

Ветеран, волонтер та директор воєнного департаменту «Повернись живим» Андрій Римарук зіграв головну роль у попередньому фільмі Васяновича — «Атлантида», який теж був присвячений темі російсько-української війни на Донбасі. В цьому фільмі Андрій грає одного з ключових персонажів, через якого головний герой стикається зі складними моральними питаннями до себе.

Нагадування світу про російсько-українську війну

«Відблиск» був знятий до повномасштабного вторгнення і тоді це було нагадуванням світу про російсько-українську війну. Після початку повномасштабної війни Росії проти України стрічка сприймається трохи інакше та більш болісно. Втім, це все ще важливий глядацький досвід.

Фільм можна переглянути 20 червня о 13:30 на фестивалі. Вхід за квитками та абонементами.


Читайте також: Одного разу в Україні: огляд на документальний фільм «День незалежності»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024