Головна
>
Новини
>

Пісня за песнею: $asha Tab розповідає про альбом ReFresh

Пісня за песнею: $asha Tab розповідає про альбом ReFresh

Минулого тижня Sasha Tab, ексучасник гурту Сальто Назад, випустив сольний альбом ReFresh. Ми попросили його детальніше розповісти про альбом та про пісні.

Про альбом

По правді кажучи, цей альбом був створений по фану, заради приколу. Все почалося з терапії за порадою мого психолога. Він попросив мене поставити перед собою 5 конкретних цілей і виконати їх. Я пообіцяв собі написати 5 пісень за 3 місяці та приступив до справи. Далі одна за одною народжувалися музичні попурі, а також іронічні пародії на різні жанри і стилі музики, в яких ми з моїм саунд-продюсером СЫР’ом хотіли спробувати себе. Так, крок за кроком народився повноцінний альбом ReFresh, назва якого символізує моє власне перезавантаження як особистості.

Тётя Жанна

Приспів цієї пісні переносить нас у двір, в якому пройшло моє дитинство. Тітка Жанна — це реальна людина. Моя сусідка зверху, з другого поверху. Я дружив з її сином Владиком. Ми разом виросли в цьому дворі, ходили один до одного в гості, грали в приставку Dendy, бігали по дахах. Загалом, жили звичним життям безтурботних дітей. Там же, біля нашого будинку росла абрикоса. Щоліта ми збирали її плоди на варення і компот. Для мене це свого роду символ того часу. А ще в шкільні роки ми з Владиком придумали абсурдний вірш, який і ліг в основу куплетів. Також тут можна почути семпл, записаний з платівки Planetary Invasion 1984 року від R&B групи Midnight Star.

Иринотерапия

Одного разу ми сиділи у СЫР’а вдома, писали музику. Але все якось не клеїлося, не було натхнення, і ми перемикнулися на обід. Прийшли на кухню і в процесі приготування їжі, в розмові народилося слово-каламбур — «ірінотерапія». Пізніше мені вже потрібно було йти, я стояв одягнений в коридорі, а СИР якраз накидав пару акордів. І раптом щось пішло. Я почав наспівувати «ірінотерапія» в дусі «Белых роз» Шатунова, кривляючись радянську манеру виконання. Тоді СЫР закричав: «Все, роздягайся, давай робити!». Так я і не поїхав. В результаті вийшла одна з кращих пісень на альбомі. Глибока, іронічна, як наше життя. Такі просто так не приходять. Це точно магія згори.

СкукоТаб

Лейтмотив цієї пісні — біль непитущого, який бореться із залежністю і в черговий раз вибрав шлях аскези. Але його друга, темна сторона — алкоголік — невпинно твердить йому, що він став нудним. Є тут і монолог незадоволеної дружини героя. А назва «СкукоТаб» — це просто потішна гра слів, яку ми поклали на качовий біт. СЫР використовував для нього семпл з The Pazant Brothers & The Beaufort Express. Вже потім ми зрозуміли, що вайб цього треку нагадує «Кто здесь» нашого колишнього проєкту Сальто Назад. Тільки вже в більш сучасному прочитанні. А якщо чесно, то я навіть не пам’ятаю, як ми її придумали. Все народжувалося легко і весело.

Под Луной

Моя дружина Юля — давня шанувальниця творчості співачки Луни. Тому на етапі роботи над альбомом мені прийшла ідея створити щось на зразок поважної пародії на треки Христини. І, чесно кажучи, було цікаво попрацювати в такому романтичному ключі. Пісня вийшла такою теплою, з такою особливою атмосферою, що аж хочеться спробувати ще. Так що подивимося. Можливо, у Луни тепер буде несподіваний конкурент. У будь-якому випадку, спасибі Христині за її музику. У приспіві також є посилання на легендарний мем про кандибобер на голові. Якось я подарував своїй дружині футболку з написом з цього відео — «Женщина или Балерина». Звідси рядок «балерина-женщина, вверху кандибобер». А партію гітари тут виконав Міша Мелкумян, колишній учасник Сальто Назад, мій хороший друг. І «фірмач» як музикант.

СуперНаташа

Це знакова, можна сказати, заголовна пісня альбому. У ній я співаю про те, яким я став. Спочатку ми з СЫР’ом навіть збиралися назвати наш проєкт SuperNata$ha. Наташа —це моє альтер его, моя жіноча половина. Це біль моєї душі і її повне прийняття в собі. До речі, багато свої гумористичні відео в TikTok і інші соцмережі я записую в образі Наташі. Аранжування тут зроблене в стилі раггамаффін, який мені дуже близький. Створювали ми її на одному диханні, гармонійно і легко. До слова, мій улюблений синтезаторний програш на альбомі — саме в «СуперНаташе». Такий сумний і душевний. Дослухайте до кінця.

Жопу покажи (feat. XXV кадр)

Раніше я любив дуже відверто жартувати, прям на межі. Міг показати дупу, бувши напідпитку, або ще що-небудь утнути, щоб шокувати та веселити народ. Шкільний гумор досі живе в мені. Тому фраза «жопу покажи» стала основою приспіву. А рими до неї придумав без проблем. Попри жартівливу інтонацію, в цій пісні теж є особистий сенс. Вона про внутрішнє опрацювання своїх психологічних проблем, про відмову від страхів і затиснуті, сорому і сорому. Втім, весь мій альбом — це самотерапія і робота зі страхом. Я зробив вибір бути собою і більше нічого не боятися. Ніяких «скляних стель», масок і обмежень. Тільки свобода і трушность.

У якийсь момент до такої бадьорою пісні мені захотілося додати когось із наших українських фрешменів. Олена Савраненко порадила мені послухати репера XXV кадр. Мені зайшов його стиль, я списався з ним, і ми подружилися. У підсумку він записав свій куплет і, по-моєму, вийшло чудово. Також СИР додав сюди семпл флейти з альбому Ramon Tavernier & Catalin Tircolea «Panpipe In Jazz».

Ай Да Ды Ры

Це пісня-лічилка, в основі якої лежить вірш, написаний мною років у 20. Я завжди дуже любив «пташину», вміло римував незрозумілою мовою і читав реп. Колись у мене було багато таких божевільних віршиків, де звичайні пропозиції я римував з безглуздими словами. У психіатрії цей діагноз називається шизофазія. Я взагалі фанат сюрреалізму і переглянув майже всі відео, пов’язані з психіатричними захворюваннями. Абсурдності пісні додав СЫР, засемпловані радянські ранкові заняття фізкультурою 60-х років. Мій тато добре пам’ятає цього ведучого, його голос. До речі, назва цієї пісні вибита у мене на фалангах пальців. А ще це найперша написана пісня альбому.

Зашейся

Якось мій саунд-продюсер СЫР захопився записом секвенцій в стилі техно на своєму синтезаторі Dave Smith. І в один з моїх приїздів він просто включав мені їх. Тоді ми вирішили зробити щось в техно-стилі на тему залежності від речовин і боротьби з нею. А виникнення куплета – взагалі чиста випадковість. У мене є подруга Лєра, ви можете її знати як блондинку з мого TikTok’а, або як екс-учасницю групи Funk-U (в якій також були СЫР і Ванек Клименко, нині продюсер alyona alyona). Так ось, сиділи ми якось увечері в «Євразії», і вона щось розповідала моїй дружині про свій аналіз ринку, щось там вона шукала … Я додав: «Аналіз калу, напевно?». Це здалося мені геніальною грою слів. Я тут же записав її в телефон, а пізніше додав її в пісню. Діма MONATIK, до речі, часто мені її наспівує. Напевно, йому подобається.

You Ze Fa (feat. KALUSH)

Цей трек давно напрошувався. Адже це моя улюблена гра, в яку ми завжди грали на гастролях, в дорозі. Я підсадив на неї майже всіх друзів. Правила прості. Гравці викидають руками камінь, ножиці або папір, вигукуючи при цьому «ю-зе-фа». Хто програє — повинен виконати божевільний вчинок. Наприклад, поцілувати перон на вокзалі або вкусити чужий матрац у вагоні. Купа безумства, яке завжди дуже веселило. Це наш культ Юзефа. Оскільки це був останній трек, мені хотілося додати в нього родзинку і зробити його з кимось із «своїх» хлопців. Я запропонував Олегу з проєкту KALUSH, і йому дуже зайшов біт. Я радий, що він теж взяв участь у записі мого дебютного сольного альбому. До речі, зіграємо з вами як-небудь в Юзефа? Якщо не боїтеся моїх особливих умов.

Автор ілюстрацій Богдан Батаєв


Читайте також: 5 причин, чому хіп-хоп досі не домінує в Україні. Колонка Ванека Клименка

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024
Плейлисти
Різдвяно-новорічний плейлист української музики
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
22 Грудня, 2023