Головна
>
Література
>

Що читають кияни в офісах? Добірка книжок

Що читають кияни в офісах? Добірка книжок

У просторах київської компанії Creative States є спеціальні зони для відпочинку й читання, щоб резиденти коворкінгу могли «перемкнутися» в паузах між роботою. Там є книжкові полички, місця для буккросингу, а також проводять регулярні зустрічі книжкових клубів.

Команда компанії поділилася з Лірумом добіркою книжок, які виділяються з-поміж інших у бібліотеці й «зачепили» резидентів. Про екскурси в історію, шлях до вершин, дві нації з однією актуальною проблемою та інші — читайте у добірці.

«Євреї та українці. Тисячоліття співіснування», Павло-Роберт Маґочій, Йоханан Петровський-Штерн 

Українська та єврейська нації — наче дорогий коктейль із вишукано зміксованими інгредієнтами. Насамперед через взаємопроникнення культур, а також через схожість загальної для кожної країни біди. Водночас сьогодення показує, що ми геть ще не знаємо один одного. І це, буває, призводить до прикрих непорозумінь.

Спірних моментів в історії співіснування євреїв та українців було чимало. Проте було й багато того, що нас об’єднувало й досі об’єднує. У 12 тематичних розділах, від політики й економіки до географії, культури, мистецтва тощо, доступно й без повчань подається історія розвитку взаємин двох народів, насамперед на території України. Окрема увага приділена стереотипам, сприйняттю й упередженням щодо обох націй. 

«Київ у 80-х роках. Спогади старожила», Сергій Ярон 

80-ті роки, події яких описує автор, належать до кінця ХІХ сторіччя: що турбувало тогочасних киян, як вони ставилися до міської влади й порівняти із подіями сьогодення (спойлер: деякі речі геть не міняються). Робота дає можливість зануритися в буденне життя столиці тих років і побачити, як вона тоді виглядала. Останнє можливо завдяки унікальним ілюстраціям: видовим та жанровим фотографіям, які захоплюють і змушують гортати книгу знов, і знов. 

Ця книга займає особливе місце на полицях бібліотеки. Вона читається буквально на одному диханні завдяки простій та дотепній манері письма автора, який відточив своє перо під час роботи кореспондентом газети «Киянин». Перегорнувши останню сторінку, читач ще довго відчуватиме приємний посмак іншого, незнайомого йому досі Києва. І, може, прокладе маршрут найближчої прогулянки чи пробіжки з урахуванням побаченого на фотографіях, щоб вкотре відкрити це місто для себе.

«Running Man. Як біг допоміг мені перемогти внутрішніх демонів», Чарлі Енґл

Сьогодні біг для багатьох – не лише частина регулярної кардіо рутини в межах міста, а й можливість тренувати такі потрібні навички як сміливість і креативність, долати щодня найголовнішу перепону на шляху до мети: себе самого. 

Книга ультрамарафонця Чарлі Енґла «Running Man. Як біг допоміг мені перемогти внутрішніх демонів» – зокрема проєкція принципів підходу до бігу на ведення бізнесу в складних обставинах. Ще за пандемії COVID-19 допомогла багатьом втриматися і витримати випробування турбулентністю. Зараз же, коли ми всією країною умовно біжимо не спринт, а марафон, особливо важливо розуміти, що треба робити, щоб не зійти з дистанції.

«Історія мистецтва від найдавніших часів до сьогодення» за редакцією Стівена Фартінга

Ця книга важить 5 кг і її неможливо повноцінно прочитати за умовну обідню перерву. Але без неї бібліотека була б неповною. Подібні настільки ґрунтовно пропрацьовані видання навіть і згадати важко. Це акуратно і з видимою любов’ю людей, що готували матеріали, викладена на глянцевих сторінках еволюція мистецтва (світового живопису, архітектури, скульптури тощо) від стародавніх інків до представників сучасного арту XX сторіччя.

У книзі читач знайде репродукції творчості найвідоміших креаторів (хочеться назвати їх саме так). А замість сухих підписів під фотографіями — детальні описи, хронологія, аналіз творчості, і, часом, навіть відповіді на улюблене питання шкільних вчителів «Що цим хотів сказати автор?».

«Старовинні маєтки України. Книга-альбом», Іван та Ольга Родічкіни 

Ще одна вагома книжка із 450 ілюстраціями із численних українських старовинних садиб та маєтків із розкішними садами й парками. Величезний шар української культурної історії, який незаслужено довго був залишений без належної уваги.

Частина об’єктів, наведених у книзі-альбомі, на жаль, уже існує тільки на фотографіях; частина — знаходиться під суворою охороною. У деяких із задоволенням гуляють відвідувачі, фотографуються молодята та граються діти. Окремий розділ присвячено об’єктам, що наразі знаходяться в окупації і ми можемо тільки вірити в те, що вони зрештою вціліють.


«Beyond Possible», Нірмал Пурджа

А віра часом творить справжні дива. Віра у власні сили та завзятість допомогли одному простому непальському хлопцеві не тільки вижити там, де інші б уже здалися, але й розповісти про це світові. Спершу в бестселері «Beyond Possible», згодом в однойменній екранізації на Netflix.

Власним прикладом Нірмал «Німс» Пурджа доводить, що «неможливо» — це тільки слово, а справжні можливості знаходяться всередині нас. У кожного своя «червона лінія» і своя недосягнута вершина. І тільки від нас самих залежить, дійдемо чи розвернемося на половині шляху. Кожна особиста маленька перемога в якійсь сфері, кожне переможене «неможливо» має шанс перетворитися на особистий величезний прорив і нову можливість. Актульно для тих, хто шукає наснаги втримати й масштабувати бізнес в часи турбулентності. 

«Чо-Ойю — милість богів», Герберт Тихі

Історії австрійського альпініста Герберта Тихі про сходження на шосту вершину світу вже 67 років, проте читається вона легко і з доброю усмішкою. Адже автор описує вельми непросту експедицію настільки доброзичливо і з гумором, що після прочитання тебе починає просто підкидати з місця бажанням дії.

Але головне в цій книзі — не хепі енд. «Чо-Ойю — милість богів» — історія про людяність і про те, що навіть у найважчих умовах дуже важливо залишатися людьми. Кожному з нас варто пам’ятати про це: і зараз, і коли важкі часи минуть.

А вони минуть неодмінно. Пам’ятаєте? «Неможливо» — це тільки слово. І тільки вам вирішувати, чи буде воно у вашій персональній книзі буття.


Читайте також: Фестиваль Atlas повертається: хто у лайнапі?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024