Головна
>
Новини
>

«Стоп-Земля», «Погані дороги», «Доця»: перелік лауреатів Шевченківської премії-2022

«Стоп-Земля», «Погані дороги», «Доця»: перелік лауреатів Шевченківської премії-2022

9 березня комітет Шевченківської премії оголосив лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка 2022 року. Ця премія — найвища в Україні творча відзнака за внесок у розвиток культури й мистецтва в Україні. Цьогоріч кожен переможець отримає винагороду в розмірі 397 тисяч гривень.

Фото: УНІАН

Лауреатами стали:

Катерина Горностай

Катерина Горностай отримала відзнаку за дебютний повнометражний фільм «Стоп-Земля». Це історія ро одинадцятикласницю Машу, яка вчиться у звичайній київській школі. Маша переживає напружену шкільну буденність разом зі своїми друзями та закохується в однокласника Сашу.

Зауважимо, ще до виходу на великі екрани України стрічка здобула чимало нагород. Зокрема, кінокритики назвали її найкращим фільмом, виконавицю головної ролі Марію Федорченко – найкращою акторкою, а сама Катерина Горностай стала відкриттям року — її відзначили як найкращу режисерку та авторку сценарію.

Григорій Грабович

Григорій Грабович — літературознавець. Нагороду отримав у категорії «Літературознавство і мистецтвознавство» за цикл статей «Переосмислюючи Павла Тичину – переосмислюючи український модернізм»

На фото Григорій Грабович

Тамара Горіха Зерня (Тамара Дуда)

Письменницю та волонтерку Тамару Дуду (більше відома, як Тамара Горіха Зерня) нагородили за роман «Доця». Це перший роман авторки.

«Доця» розповідає про події, що відбуваються 2014 року під час російсько-української війни на сході України. У 2019 році роман відзначили, як книгу року BBC.

Переможцем Книги року BBC стала Тамара Горіха Зерня з книжкою "Доця".
Тамара Горіха Зерня на врученні нагороди «Книга року BBC»

Микита Кадан

«Камінь б’є камінь» — перша персональна виставка художника Микити Кадана в Україні, за неї він і отримав нагороду у номінації «Візуальні мистецтва».

Виставка «демонструє як новостворені, так і існуючі роботи, які є рефлексією на теми української історії, політичного насильства, національного історичного спадку, авангарду та радянської утопії». Кадан використовує історію, «щоб освітити сьогодення та уявити майбутнє».

Виставка «Камінь б’є камінь»

Микола Рябчук

Письменник Микола Рябчук переміг у номінації «Публіцистика, журналістика». Нагороду присудили за книгу «Лексикон націоналіста та інші есеї».

Ця збірка — погляд на минуле, теперішнє і майбутнє України в політичному та культурному аспектах. Микола Рябчук описує феномени українських реалій, зокрема аналізує майдани України (2004 і 2013 років), розглядає кризу української еліти, кризу ідентичності українців за національністю і/або громадянством, а також деталізує у фактах СССРівську залізну завісу ХХ століття у сфері культури та літератури.

Тіберій Сільваші

Художник-абстракціоніст Тіберій Сільваші також лауреат у номінації «Візуальні мистецтва» за інсталяцію «Крила».

Вперше до ідеї «Крил» художник звернувся у 2008 році. Тоді живописні просторові об’єкти були розміщені в Я Галереї. Потім Сільваші фрагментував їх і перформативним жестом перетворив на художній товар.

Згодом «Крила» з’явились в просторі музею Погана Пінзеля у Львові в межах кураторського проєкту Павла Гудімова «Пінзель. Сільваші. Луньов». Інсталяцію створили спеціально для храмового простору, в якому знаходиться музей. А монументальні живописні об’єкти стали центральним елементом експозиційного простору завдяки мерехтливости та світловіддачі золотої фарби.

Пінзель. Сільваші. Луньов | Збруч
Проєкт «Пінзель. Сільваші. Луньов»

Тамара Трунова, Наталя Ворожбит, Юрій Ларіонов, Андрій Ісаєнко, Валерія Ходос

Нагороду в номінації «Театральне мистецтво» отримали режисерка-постановниця Тамара Трунова, авторка п’єси Наталя Ворожбит, художник-сценограф Юрій Ларіонов, актори Андрій Ісаєнко та Валерія Ходос за виставу «Погані дороги».

«Погані дороги» — це шість історій про життя і війну. Наталя Ворожбит написала п’єсу, збираючи історії і свідчення реальних людей для сценарію фільму «Кіборги» (режисер Ахтем Сеітаблаєв). Однак це не героїчне кіно про звитягу, «Погані дороги» — про «життя, яке завжди переважатиме смерть».

Виставу ставлять на сцені Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Читайте також: На москалів не вважайте: сьогодні — 208 років з дня народження Шевченка

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
4 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024