Головна
>
Новини
>

Христина Соловій критикує класичні казкові сюжети у своєму новому кліпі

Христина Соловій критикує класичні казкові сюжети у своєму новому кліпі

Христина Соловій випустила кліп на трек Втікала. Це дебют співачки як продюсерки та новий погляд на долю Мавки із драми-феєрії «Лісова Пісня». Також артистка цим синглом анонсувала майбутній альбом Rosa Ventorum.

«Ну як таки, щоб воля та пропала? Се так колись і вітер пропаде!»

З цієї цитати твору Лесі Українки починається кліп, який продовжує посилатись на твір письменниці. Відео знаходить в історії Мавки з твору тему власного вибору та розвиває ідеї персональної волі героїні.

Христина представляє пісню Втікала як декларацію свободи особистості, гімн втечі від нав’язування вибору зі сторони. У кліпі Мавка, яка по ідеї має жити в лісі, бере ініціативу у свої руки та втікає до цивілізації від токсичного оточення, яке символізує Перелесник. Він переслідує Мавку, хоче залишити її в лісі, переконуючи, що він «знає, як краще для неї».

«Моя Мавка передає привіт Русалоньці Русі у 90-ті»

«Лірика у пісні Втікала побудована на негативній конотації “казок”. Звичні чарівні казки у тексті пісні є моделлю світобудови суспільства, чужих історій, які люди видають собі та іншим за рольову модель. Мавка — це персонаж з української міфології, напівказкова істота, яка вимушена жити в лісі, бо так вирішили люди, які створили цю казку. Але коли обмежують її волю, вона почуває себе незатишно, саме тому її манить втеча, подорож у інший світ, нову цивілізацію. Якби я прийняла очікування суспільства щодо мене, — і залишилась у нав’язаних «казках», то зараз або співала б російською, або залишилась жити у пригніченому середовищі міщанства. Для мене це чужа історія, яку суспільство видавало за мою. Мій шлях — йти за покликом серця, не зраджуючи собі. У метафорі “на сукні моїй квіти дикі ожили і я вже не така як була” я оспівую момент усвідомлення себе як творця свого щастя і авторки своєї історії.» — розповідає Христина Соловій про свою нову роботу.

Сингл Втікала — анонс виходу першого за три роки альбому Христини Соловій, який називатиметься Rosa Ventorum (з лат. «Роза вітрів»). Він складатиметься з 4-х частин, які вийдуть окремо. У платівці співачка планує розвивати власну тему «фентезі-попу». За словами артистки, ця музика будується на казкових метафорах, мелодиці народних пісень, фентезійному світі міфології та створенням магії у кліпах. Так Христина описує свій стиль написання музики, який натхненний українською попсценою 90-х. Тоді музиканти часто звертались до фентезійних фольклорних світів Лесі Українки та Гоголя.

Нагадаємо, що попередній альбом Соловій, Любий Друг, вийшов у 2018 році. Він складається виключно з авторських пісень. Свою кар’єру Христина розпочала після участі в шоу “Голос країни”. Продюсером співачки став Святослав Вакарчук, з ним вона випустила дебютний альбом Жива Вода.

Читайте також: Христина Соловій: «Відповідати очікуванням людей – це найбільше, чого б мені не хотілося»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024