Головна
>
Музика
>

«Ти гірка, як дупа огірка»: слухаємо релізи другого тижня серпня

«Ти гірка, як дупа огірка»: слухаємо релізи другого тижня серпня

Дебютний альбом Пацюка та Сонячних котиків, нова артистка лейблу BlackBeats, стильний кліп від Tvorchi, артист зі світу Віорії, трек про «дупу огірка» від харизматичної тікток-персонажки Кажанни та інше — слухаємо релізи другого тижня серпня.

Цього тижня релізи коментують — головний редактор Лірум Олексій Бондаренко, smm-менеджерка Настя Головань, музична журналістка Лєра Зданевич та ведучий шоу «Не за кадром» Рома Шишкін.

Пацюк та Сонячні котики — EP Митал

Пацюк і Сонячні Котики (у складі з, власне, Миколи Пацюка, Валі Самурая, Левка та Віталія Перця) випустили дебютний мініальбом про втрату комунікації, відсутність грошей та надлишок свободи.

Настя Головань каже, що у своїх колах вони вже свого роду легенди, і нарешті концертна авдиторія зможе слухати їх ще й на стримінгових платформах.

The Budchuk — EP Будинок з музикою

Автор бенгеру Парова машина The Budchuk презентував дебютний мініальбом.

Сім треків альбому, за словами виконавця, — це пережиті, прості емоції та важливі емоції та меседжі. На альбомі також роботи із Anstay, askwhen, Olivan і Яриною Квасній.

Tvorchi — I Can’t Stop

Дует Tvorchi випустили перший трек та кліп майбутнього альбому 

Сюжет кліпу розгортається на «голлівудській» вечірці 70-х. За задумом режисера Руслана Махова, відео зняте на кшталт мюзиклу, де поєднуються різні жанри, хореографія та елементи драматичного мистецтва.
Олексій Бондаренко: «Дійсно стильна робота за всіма параметрами. Дуже якісний звук, красива картинка. Але чомусь за формою абсолютно не відчувається суть. Ніби всередині пустка. Можливо, через це пісня не запам’ятовується».

Zwyntar — Муншайн

Дарк-кантрі гурт з Києва Zwyntar випустили лірик відео на трек 2018 року. Анімацію створив моушн дизайнер зі Львова Андрій Адаменко.

Олексій Бондаренко: «Zwyntar стали для мене одним з головних відкриттів “Файного міста”. Це дуже нішева й жанрова музика, але цілком органічна у своїй стилістиці. А ще, це рідкісний випадок, коли в пісні є доволі серйозний сторітелінг».

Паліндром — Саудаде

Трек Паліндрома увійде альбому виконавця Найліпші питання собі. У кліпі Степан Бурбан перевтілюється у весільного відеооператора й, за його словами, рефлексує про довоєнний час. 

Яна Ільків: «Загалом, мені подобається музика Паліндрома, і кліпи теж. Але візуально Саудаде мені більше про ностальгію за 90-ми: квартира в радянському стилі, старий комп і стаціонарний телефон, касети… Ну або я просто не поняла глибини».

Remez Ще один фронт

Remez — військовослужбовець, який записує треки у вільний від служби час. Ще один фронт — пісня-роздум. Виконавець намагається знайти відповідь на запитання — Чи варто починати нові стосунки під час війни?

Він розглядає стосунки в якості ще одного життєвого фронту, який, як і основний, потребує уваги, сил та поваги. 

Олексію Бондаренку останнім часом дуже імпонує все, що музично робить Remez: «Ось і ця робота така ніби проста, але дуже приємна за звучанням і вдумлива за наповненням. Дуже класний реліз». 

Водночас Настя Головань каже, що назва треку відбиває бажання слухати його через маніпулювання «фронтами», хоча й сам артист наразі перебуває в ЗСУ.

Zelenooka Милий

Яна Ільків: «Цим треком співачка хотіла передати легкість та літній вайб, а також вона сподівається, що слухачі почують і ті закодовані емоції, які вона намагається донести. Вона також зізнається: хотіла зробити так, щоб кожна дівчина могла побачити у рядках пісні себе. Я ні себе не побачила в рядках, ні зрозуміла про які закодовані емоції йдеться».

Час-вода — Стане Краще

Поки твіттером гуляє афірмація «буде гірше», то рок-гурт Час-Вода запевняє, що стане краще, якщо взяти все у свої руки.

Laura Marti — Do Svitanku

Ця пісня мала увійти до альбому Незалежна, який не вийшов через повномасштабне вторгнення. 

Пісня планувалася, як дует з Дмитром Шуровим, але він сказав Лаурі, що ця пісня сольна і вона має її заспівати від себе. У пресрелізі пишуть, що це ідеальний трек літа. Яна Ільків невпевнена, що він прям ідеальний, але точно легкий і приємний.

Nana — не твоє діло

Лейбл BlackBeats презентує нове імʼя на українській попсцені. Кажуть, виконавиця поєднує поп, аренбі та електронну музику, що випромінює вайб нульових, однак вже у сучасній інтерпретації.

А дебютний сингл не твоє діло розповідає про дівочу самодостатність і незалежність. 

Santorin, Gunna Chorna — Продаюсь в попсу

Реп-виконавці презентують спільний трек у якому глузують з індустрії. Вони кажуть, що це історія на межі правди, іронії та стереотипів: «Щоби досягти успіху в українському репі, то тобі обов’язково треба робити поп-музику та стати поп-артистом».

Олексій Бондаренко: «Це дійсно звучить як добротний сучасний треп. І це особливо неочікувано для Gunna Chorna, яка попередніми роботами ніби й не цілилася в “трушний” хіп-хоп (на відміну від alyona alyona), а тепер просто взяла і зробила».

MamaRika Останній день

Для Яни Ільків на цьому треці Мамаріка звучить, як артистка лейблу Enko.

Оля Полякова — Дякую

Яна Ільків: «Мені здається, що Оля Полякова боїться робити українською щось попсово-розважальне і тому фокусується на темі патріотизму».

Настя Головань зізнається, що її дратує те, що провідні попартисти думають, що українцям не хочеться веселощів: «В чому проблема зробити нові “шльопки” чи “королеву ночі” вже для суто української авдиторії українською мовою?».

Green Grey — Емігрант

Рок-гурт Green Grey також почав перевипускати свої російськомовні треки.

Oi Fusk — сука хоче бабла

Це перша частина триптиха про тиск, який «відчуває кожен з нас». Oi Fusk пояснює, що це роздуми про консюмеризм у поєднанні зі спостереженням за собою та світом. А ще він каже, що цей трек також про чесність із самим собою, про вміння відрізнити свої істинні бажання від навʼязаного ззовні.

Лєра Зданевич: «Коли український артист у 2023-му році серйозно стурбований у своїх треках питаннями консюмеризму, дофамінових голок тощо, хочеться відповідати мемом про Козятин. Звісно ж, ніхто не в праві вказувати артистам, про що писати й що їх має турбувати, але сука хоче бабла звучить настільки вимучено, ліниво і навмисне провокативно, що складається враження, ніби автор вперше подивився “Бійцівський клуб”, перейнявся ідеями “не таких, як усі, антисистемних” і вирішив тягнути ці юнацько-максималістські та відверто прострочені ідеї в маси. Що далі? “Я тут зробив бренд апсайкл-фешну з речей секонд-хенду, щоб берегти планету від нового виробництва, заходьте в наш шоурум на Рейтарській”? Ще один вимір — контекстний. “Коли ти робиш те, за що життя віддав би, падають дамби” — приклад нечутливості “людей мистецтва” до актуальних подій. На мою думку, такі рядки не мають права існувати в момент, коли тільки нещодавно неметафорична дамба впала від рук неметафоричних росіян, забравши купу неметафоричних життів. 

Врешті, я в житті не повірю, що назва сука хоче бабла не апелює до треку одного російського виконавця, про якого ми знаємо проти своєї волі. Провокативно? Так. А які емоції пісня викликає, окрім роздратування? Незрозуміло.

Yarima — Не довіряй

Рома Шишкін: «Це якісно виконана р’н’б робота — від вокалу до мастеринга. Я б не сказав, що в Україні це комерційна історія і, на жаль, цей жанр не сильно дозволяє експериментувати й дивувати, але можливо саме Yarima зможе це змінити».

Sobber — Звичка

Харківський артист презентував поп-панк-історію про аб’юзивні стосунки. Для Насті Головань він звучить як новий персонаж зі всесвіту Віорії. Яна Ільків дуже любить так званий всесвіт Віорії й послухала цей трек на повторі разів п’ять поспіль.

Олексій Бондаренко коментує так: «Чесно кажучи я вже загубився, це музика для підлітків, чи для 40-річних мужиків? Так чи інакше це звучить принаймні оригінально, ставлю лайк!».

Кажанна — Ти гірка 

Лєра Зданевич: «Олександр Ковальчук назвав би це “мівіна-поп”. Це прикольно і вірусно, авторка дуже харизматична як тікток-персонажка, але навряд чи їй вдасться трансформуватися з блогерки у повноцінну артистку».

Brykulets — Батя

Музика, щоб включати кєнтам в гаражі під горілочку. І дуже прикро, що Брикулець продовжує рухатися в цьому напрямку.

ba.latskii — Не побачу

Український інді-поп гурт презентували перший сингл з майбутнього альбому. Це трек про внутрішні зміни: прийняття несправедливої реальності та складні вибори не для комфортного сьогодення, а заради кращого майбутнього своїх близьких. 


Читайте також: Сети від французьких та ізраїльських діджеїв, книжкова презентація, концерти та джаз-вечір: куди піти 11-13 серпня?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024