Головна
>
Новини
>

Як звучить Херсонщина: плейлист від Ліруму

Як звучить Херсонщина: плейлист від Ліруму

У новій рубриці Лірум відкриватиме вам артистів з різних регіонів України, які постраждали від російської агресії найбільше. Сьогодні знайомимося з артистами родом з Херсонщини.

Херсонщина багата на талановитих артистів: звідси походять як попзірки, так і цікаві індімузиканти. Також є багато метал-колективів родом з цього регіону.

Слухайте музику найцікавіших артистів родом з Херсонщини на зручних стрімінгових платформах:


Артисти з Херсонщини:

Роллікс — ню-метал гурт, заснований у нульових, натхненний музичкою на кшталт Limp Bizkit та Linkin Park. Свого часу гурт грав на багатьох фестивалях, виступав на телешоу та дуетував з Тартаком, ТНМК та VovaZIL’Vova. Засновник гурту Дмитро Ігнатов — живе в Херсоні, де й зустрів початок повномасштабної війни та прожив окупацію.

Signals Feed The Void — гурт, який експериментує з постпанком, індастріалом та іншими жанрами. Утворився в Херсоні в 2014-му році і з того часу випустив пʼять альбомів. Наразі музиканти базуються в Одесі. 

Артистка Чуприненко — акторка Малого театру з Новомиколаївки та співачка, яку називають засновницею жанру «документальної пісні». Маруся почала свою музичну діяльність у 2022-му році і завірусилася в тіктоці з треком пісня, в якій рефлексувала на тему війни. Чималу частину своїх пісень присвячує рідному краю.

Fun Service був створений у Херсоні як сольний інді-рок проєкт Віталія Гавриленка, та згодом розрісся до тріо. Гурт випустив два альбоми — No place like (2017) та Riot in the Candy Kingdom (2015). 

Balli — співачка, яка вийшла з талант-шоу «Голос Країни», де була у команді Тіни Кароль. У 2020-му розпочала сольну карʼєру під цим псевдонімом, випустивши сингл Під дощем. Згодом вона презентувала мініальбом Ранок. У серпні 2022-го року презентувала жартівливий сингл Кавунчики, присвячений рідному Херсону.

Макс Барських — один з найвідоміших українських попспіваків, який почав карʼєру з «Фабрики Зірок» у 2008-му. На початку повномасштабного вторгнення артист скасував концерти в Росії та вступив до лав ЗСУ. Проте згодом повернувся до звичної професійної діяльності.

Kefir Killer — молодий інді-проєкт, заснований у 2023-му музикантами з Одеси і Херсона, який грає музику на стику інді, альтернативи та нью-металу.

Gjallarhorn — концептуальний  блек-метал колектив, створений у 2004 році музикантами, які надихалися скандинавською міфологією. За свою карʼєру гурт випустив два альбоми, кілька спілітів та мініальбомів.

tiiiza — one-man band Ельміра Алієва, заснований у 2012 році. Працює у жанрах чілвейву, дрім-попу та лоу-файної електронної музики.

Chur — фолк-метал гурт, заснований у Херсоні в 2005-му році як сольний проєкт Євгена Кучерова. Згодом до гурту долучилися й інші учасники. Для своїх записів Chur використовує багато народних інструментів, а також додає в пісні фольклорні мотиви. Значна частина музики гурту присвячена історичним подіям та національним героям.

Tarabarova — попспівачка з Херсону, яка почала свою музичну карʼєру на «Фабриці зірок». Згодом стала учасницею гурту Real O. У 2012-му почала сольний проєкт під власним іменем. Багато пісень співачки є радійними хітами. У 2023-му Світлана стала музичною продюсеркою Нацвідбору на Дитяче Євробачення, а також випустила альбом пісень для дітей.

Need Some Air — херсонський гурт, що утворився у 2015-му році 18-річними музикантами, які грали гаражний рок про стосунки, тусовки й алкоголь. У 2018-му гурт випустив альбом Generation та припинив активну діяльність.

Криголам — гурт, який був створений 1983 року в селі Корсунка та грає поєднання хардроку, ритм-н-блюзу, фолькроку та хеві-металу. Свого часу музиканти грали на фестивалях «Червона рута», «Перлини Сезону», «Таврійські ігри» та інших. Учасники гурту пережили окупацію Херсону та у 2023-му випустили альбом Блюз в окупації, присвячений пережитому.

Азіза — музикантка, що працює у напрямах попу та попроку. Пережила окупацію в Херсоні та випустила про це однойменну пісню, присвячену місту.

Їжаки Сміються — гурт, створений студентами медучилища у 2004 році. Свій стиль називають ска-панк-раста-фанком. Музиканти активно записували пісні та виступали на різноманітних фестивалях до 2011 року, взявши паузу на десять років. У 2021-му гурт відновив діяльність з оновленим складом та почав час від часу грати концерти.  Майже пів року учасники колективу провели під окупацією в Херсоні, згодом виїхавши на підконтрольну територію.

Антидепресант — молодий гурт, який утворився у 2023-му та грає «поппанк для бідних» про одвічні проблеми, що турбують тінейджерів. Гурт дійшов до пів фіналу конкурсу «Koza Music Battle» 2023.

Гетьман — гурт, заснований Олексієм Бондаренком (Cerberus), вокалістом дез-блек гурту Demonium у 2006-му році. Працює в напрямі «етнічного паган блеку» та часто використовує у творчості референси з української літератури. 

Morbonoct починався у 2021-му році як one-man band, з намірами грати симфонічний та космік-блек-метал. У дискографії проєкту наразі чотири альбоми. Наразі Олександр Медвєдєв дислокується у Польщі, де до нього долучився вокаліст David Welnicki.

Bo Bohdan — музикант з Херсонщини, який наразі навчається в академії Глієра та вже в Києві розпочав свій шлях як попспівак. Дебютна пісня виконавця, Не залиши присвячена його рідному місту.

Kovana позиціює себе як блогерку та селф-мейд артистку. Працює у напрямі попу та попроку. Змогла виїхати з окупованого Херсону в Грузію, де записала пісню Душі, присвячену містам, постраждалим від російської агресії.

Грудень — музичний проєкт з Херсону, що грає дарк електро та синт-рок. У своїй творчості багато робіт присвячує питанням світобудови.

Prid Prod — артист, який завдяки херсонській панк-тусовці почав писати музику в 11 років. Описує себе як «виходця з гетто корабелів і моряків». З 2015-го року почав сольний проєкт, де пише музику в стилях гетто рейву, басслайну, хіп-хопу, фонку та хардкору. Дебютний альбом Приехали вийшов у 2018-му році на одеському лейблі Suck Puck Recordz.

Anger Outburst — мелодик дез-метал проєкт, заснований в Херсоні у 2022-му році Сергієм Миколаєнком. Музика Anger Outburst писалася в перші місяці повномасштабної війни і натхненна Arch Enemy, Amon Amarth, Wolfheart та Darkane. 

SynopsiS — гурт, який був заснований музикантами Cat та Funeral у 2010-му році. Хлопці грають традиційний симфо блек дез метал. Темами для пісень часто стають езотерика, сатанізм та історичні події.

Dammerung свого часу був першим блекметал-гуртом у Херсоні. Заснований у 2001-му році музикантами Saurg, Kaschey, Grom та Fester. Наразі в гурту є три LP та кілька сплітів та компіляцій.

Дана публікація/стаття була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Ліруму і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте також: Що слухала команда Ліруму в березні

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024