Головна
>
Культура в регіонах
>

Від Stoned Jesus до XXV кадра: як звучить Луганщина

Від Stoned Jesus до XXV кадра: як звучить Луганщина

Продовжуємо відкривати музикантів з різних регіонів України, які постраждали від російської агресії найбільше. Сьогодні у фокусі — артистами родом з Луганщини.

Частина Луганщини, зокрема і сам Луганськ, перебувають під російською окупацією ще з 2014-го року. Наразі Луганщина майже повністю окупована. Через цю причину в плейлісті багато артистів, які займаються музичною діяльністю вже релокувавшись до інших міст. Про сцену Луганщини відомо вкрай мало, оскільки доволі незначна частка музики, яка створювалася в регіоні до 2014-го року, доступна онлайн. Зокрема цього року на лейблі Erythroleukoplakia Records вийшла збірка Underground Of Severodonetsk: 17 Smells Of A Dead Chemical City. Це плейліст фронтмена гурту Менделеев Ошибался Сергія Горелова, який складається з локальних артистів. Для більшості артистів зі списку ця компіляція — єдиний запис на стрімінгових платформах, що добре характеризує діджиталізацію музики регіону.

Слухайте музику найцікавіших артистів родом з Луганщини на зручних стрімінгових платформах:


XXV кадр — репер родом з Луганська, який наразі базується в Києві. Співзасновник культурної формації Олрайт, яка націлена на промоцію українського хіп-хопу. Артист має бекграунд у реп-батлах, має фіти з Krechet, Мішою Правильним, Ромою Генієм, blessbaby, Wavy Dem та іншими. Нещодавно випустив ЕР Самообман, де наміксував експериментальний хіп-хоп, бум-беп та джаз-хоп.  наразі планує розвиватися як діджей та допомагає з розвитком проєкту «Так а шо ти?» 

Ліза Жарікова — співачка, поетка та сонграйтерка родом з Новопскова. Лауреатка низки поетичних та музичних конкурсів та учасниця дарк-фольк гурту Поророка. Наразі Ліза — бойова медикиня у складі 243 ОбТРО.

до болю — експериментальний проєкт Віталія Матухно родом з Лисичанська. У цьому проєкті Віталій створює музику як доповнення до болю. Віталій — засновник «Гарелеї Неотодрешь», куратор та митець, який окрім музики, працює з аналоговою та цифровою фотографією, а також колажами. 

Stoned Jesus — прог-стоунер гурт Ігоря Сидоренка, який походить з Довжанська. Гурт утворений у 2009 році, музиканти стали першими українськими артистами, які гастролювали Південною Америкою. У 2018 році підписали контракт з австрійським лейблом Napalm Records, але у вересні 2021 року гурт пішов з лейблу. Фронтмен пояснив це тим, що він відчував, що Napalm Records не особливо зацікавлені у розвитку Stoned Jesus. За 15 років існування гурт випустив 6 альбомів. У 2023 відбувся реліз LP Father Light, який є першою частиною запланованої дилогії. 

Symonenko — проєкт діджея та електронного продюсера Віталія Симоненка родом з Луганська. Артист — прихильник модулярних лайвів, його музичний стиль свого часу виріс із захоплення гітарною музикою. В студійному доробку має 3 ЕР та участь у найрізноманітніших компіляціях українських артистів.

Simon Stone — інді-панк гурт, який зʼявився в Луганську у 2012-му році, та згодом переїхав до Києва. У складі гурту — Віталій Симоненко та Денис Швець. За час існування хлопці видали лонгплей Stolen Songs та кілька синглів.

Менделеев Ошибался — гурт з Сєвєродонецька, заснований у 1995-му році. Грає психотропний панк та є «символом музичного екстремізму» Луганщини. Гурт має 8 альбомів, проте вкрай мало записів на стримінгових платформах. Ансамбль пісні й танцю, як гурт сам себе називають, виділяється ексцентричними лайвами та заявляє, що його «творчість не вписується у формати більшості музичних фестивалів країни, що підтверджує правильність обраного гуртом шляху». 

digital nomad — проєкт діджея Антона Симерні родом з Сєвєродонецька. Антон поєднує у своїх сетах джангл, грайм, футворк, хардкор, даунтемпо та інші жанри електронної музики. 

Сон Сови — гурт, який декларує свій жанр як поезофонія. Поєднують у своїй музиці елементи джазу, академічної та електронної музики. Грали разом з Іреною Карпою, Юрієм Андруховичем, Остапом Ступкою та Майклом Щуром. Співзасновник гурту Кирило Цуканов родом з Лисичанська.

Prince Buba — проєкт саунд-артиста Максима Баєва родом з Луганська, який наразі базується у Львові, працює в угрупуванні Radical Sound. Він грає лайви, які охоплюють купу жанрів, від генеративної музики до електроакустичних імпровізацій.

Enfor Cross — електро-фольк дует електронного музиканта Євгена Єфименка родом з Сєвєродонецька та фольклористки Анни Христенко. Музиканти обʼєдналися у 2023-му році та наразі мають низку синглів у дискографії.

sasha very — електронний проєкт Саші Полякова родом з Луганська, який наразі базується в Києві. Саша також відомий як asicsound. Співпрацює з лейблами System, Pep Gaffe, Bio Future Laboratory і LKD. 

Конєц іЮля — рок-гурт зі Старобільська, створений у 2017-му році. Свій жанр визначають як roof rock. Гурт грав на багатьох українських музичних фестивалях та випустив два лонгплеї — Репетиция жизни та Крок.

monodont — проєкт електронного продюсера Данила Вдовиченка зі Старобільська.

Поррада — трешкор-гурт із Сєвєродонецька, у чиєму творчому доробку є ЕР Лицом к стене, випущений у 2011-му році. Вокаліст гурту загинув на фронті у 2022-му році, захищаючи Україну.

Elija — електронний проєкт Іллі Бірюкова родом з Луганська. У своїй творчості відображає власне бачення розвитку електронної музики, поєднує саунд індастріалу та глітчеве звучання. Викладає музичний продакшен у студії Closer Connections. 

Findissi — інді-співачка родом з Сєвєродонецька, яка наразі базується в Києві. 1 червня випустила дебютний ЕР Де я? 

Atmostronis — атмосферик-нойз-індастріал проєкт, який народився у 1999-му році у Сєвєродонецьку. Гурт використовує у своїй музиці не лише класичні інструменти, а й молотки, перфоратори, каністри, гайкові ключі та інше приладдя.

Темніч — гурт, який утворився в Луганську на початку нульових. Спочатку називався Salem, потім — Темнозорі. Грали готичний дум-метал з елементами фольку, та згодом перейшли у бік паган блек металу. Наразі мають три лонгплеї та кілька демоальбомів.

Cruel Truth — блекметал-гурт із міста Ровеньки, заснований у 2008 році. У творчому доробку має три лонгплеї та один ЕР.Discordant System — гурт з Сєвєродонецька, утворений у 2012 році. У своїй творчості поєднує атмосферик дум метал, мат-метал, построк, психоделічну музику, мідтемпо та елементи етномузики. Співпрацює з лейблом Loneravn Records. У творчому доробку гурту — ЕР Оrlando та кілька синглів.

Луганський синдром — сольний проєкт гітариста та менеджера гурту Закрите Суспільство та його друзі. Єгор описує свою музику як “тилова донбаська інтелектуальна богема” й каже, що цей проєкт — спроба актуалізувати контекст Луганщини, й показати, що там досі живуть люди.


Ця стаття була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Ліруму і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Над створенням цього матеріалу працювала команда з 10 людей. Допоможи Ліруму стати краще — підтримай нашу команду на Buy Me a Coffee та отримуй за це ексклюзивний контент

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024