Головна
>
Культура в регіонах
>

Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина

Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина

Лірум продовжує відкривати артистів з різних регіонів України, які найбільше постраждали від російського вторгнення. Сьогодні знайомимося з артистами родом з Сумщини.

Сумщина багата на молодих артистів, багато сумчан та жителів регіону запустили свої музичні проєкти після початку повномасштабного вторгнення.

Слухайте музику цікавих артистів з Сумщини на зручних стримінгових платформах:


Wellboy — проєкт Антона Вельбоя родом з села Грунь Охтирського району. У 2021 році почав свою серйозну музичну карʼєру під патронатом Юрія Бардаша і випустив відеокліп Гуси. Пісня стала вірусною і швидко увійшла до топів стрімінгів та радіо. Він продовжив випускати радійні хіти, випустив альбом 8 Марабу та пройшов до фіналу Нацвідбору-2022. Після початку повномасштабного вторгнення пішов від Бардаша, почавши співпрацю з лейблом Papa Music. 2023-й рік став для цього тандему роком скандалів і розлучень, проте вони знову працюють разом.

Маша Кондратенко — блогерка, акторка та співачка з Шостки, яка стала відомою завдяки участі у телесеріалі «Школа». Згодом пішла на «Голос Країни» і дійшла там до фіналу.  Почала випускати пісні у 2021 році, проте справжня популярність прийшла до неї з піснями-мемами — Ванька-Встанька та Ведмеді-балалайки. Її як люблять, так і активно хейтять, вона стала одним із облич байрактарної музики. Проте останніми релізами — un deux trois та хто це така артистка відходить від усталеного образу.

краш тест — гурт з Сум, який почав грати підлітковий поппанк у 2021 році. Згодом гурт перейшов на українську та почав активно релізитися на стрімінгах. Співають про кохання у всіх його проявах, про колишніх, теперішніх та тюбіків. Цього року гурт представив дебютний альбом ху#ня.

Хамерман Знищує Віруси — український фрік-гурт, створений у 1996 році у Сумах. Засновниками були Михайло Капуста, Альберт Цукренко, Павло Сипало та Володимир Пахолюк. Згодом гурт перетворився на дует, де Володимир Пахолюк відповідає за тексти та вокал, а Альберт (Олег) Цукренко — за музику та вокал. Фішка гурту — провокативні іронічні тексти, яскраві сценічні костюми (дует не раз виступав у одній шкарпетці, також був виступ, де костюмами стали справжні телячі шлунки) та лайви, здатні спантеличити непідготовленого слухача. Після їхнього виступу на фестивалі Porto Franko у 2018 році мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив освятити палац Потоцьких.

Vakula — проєкт Михайла Вітюка, діджея та саундпродюсера з Конотопа. Він надає перевагу аналоговим інструментам, тому часто його треки відрізняються незвичним саундом, як для електронної музики. Vakula рідко виступає в Україні, проте активно турить закордоном, він став першим українським діджеєм, що зіграв у Японії.

BERAIA — сольний проєкт Анни Бераії, попспівачки та сонграйтерки, яка стартувала у 2021-му та з того часу випустила 7 пісень. Нещодавно Анна випустила пісню разом з Михайлом Олійником, учасником «Культурного десанту» 

Moann — проєкт артистки Анни Карпенко, яка почала займатися музикою трохи більше року тому. Згодом познайомилася з київським гуртом Дно і почала з ними працювати над власними інді-поп піснями.

Komendantova — проєкт музикантки Анастасії Комендантової, яка раніше співала в гуртах LaraVinco та Alba. У цьому проєкті Анастасія записує музику разом зі своїм чоловіком, саундпродюсером Євгеном Музичуком. Жанрово артистка орієнтується в бік інді музики, додаючи туди елементів попу, R&B та соулу.

Mark Grai — сольний проєкт сумського артиста. Марк каже, що його мета — нести драйвовий саунд та транслювати позитивні сенси, формуючи оптимістичний світогляд слухача. Здебільшого відомий завдяки Переможній пісні, яка вийшла у 2023-му.

Re-read — емо-гурт, чия фронтвумен Катя Мікотова — з Сум. Музиканти переосмислюють в музиці власні почуття та емо-культуру. Цієї весни в гурту вийшов альбом Повсякденність, драма, романтика, де вони розмірковують про внутрішню дитину, сприйняття себе у світі та сни. У 2023 році Re-read відіграв 19 концертів у різних містах України, із яких 6 — у турі спільно із Emperor X — флоридським музикантом Чедом Метені.

Гурт Тварини — новостворений сумський гурт, який співає про те, як виглядає світ очима тварин та створює експериментальну попмузику. Колектив має три релізи — Танцювати тваринами, Слончик Бондені та Дракон, а також заявляє, що працює над записом дебютного альбому.

ZzuppamanN — сумський реггі-метал гурт, заснований у 2017-му ударником Григорієм Ващенковим (Simple Pimple, Ambulance, Nilsbory) та гітаристом Олексієм Литвиненком (Брови Папи). Колектив постійно експериментує зі звучанням, балансуючи на межі легкого сонячного раста вайбу та тяжкої музики.

Lost Message — альт-рок гурт, заснований у Сумах в 2011 році. За час існування експерементував з панком, репкором, ню-металом та альт-металом. Перші ЕР гурту виходили у 2013 та 2017, проте на стримінгах точкою відліку є альбом з двох частин Зупини Мить, записаний у 2019-му. 

The Elephants — англомовний сумський інді-поп гурт, створений у 2014-му Дмитром Циганенком та Владиславом Карепіним, який раптово увірвався на українську сцену в 2016 під патронатом Євгена Філатова та його лейблу Vidlik. Тоді ж вийшов їхній дебютний кліп Friend. Гурт проїхався фестивалями, випустив два лонгплеї та ЕР, а потім припинив діяльність.

Комільфо — попрок-гурт, який зʼявився у 2007 та двічі вигравав на фестивалі Червона Рута в Сумах. У 2015 році гурт оновив склад та став активно виступати на місцевих подіях, а також записувати дебютний альбом. У 2019-му вийшов лонгплей Платиновий і з того часу гурт зосередився на виступах.

Mir-y-Mir — гурт, заснований у 2016 році, його концепцією було поєднання електронної та метал-музики. Спочатку це був суто проєкт братів Мірошниченків, проте згодом це переросло у повноцінний бенд. У 2019 році колектив випустив свій дебютний ЕР Океан на лейблі Moon Records. Гурт багато виступав на місцевих фестивалях, зокрема на Схід-Році, Дні вуличної музики, Червоній Руті-2018 та Днях вуличної музики

Pavlo Poputalo — електронний музикант з Охтирки, який також є організатором фестивалю вуличних культур Кевін. Павло робить музику вже 15 років, він почав з інструментального хіп-хопу і згодом прийшов до «Охтирського електро брейку» — суміші брейкбіту, техно та ейсід хаусу.

Райчу — проєкт музиканта та моушн-дизайнера з містечка Ромни, який почав творчий шлях у 2018-му, та у 2022 став напрочуд активно випускати українськомовні пісні. Райчу змішує у своїх піснях хайперпоп, глем-поп, треп, хіп-хоп та інші напрями. Торік презентував альбом Swag but cute

Етсетера — сумський альт-рок гурт, заснований у 2003 році трьома шкільними друзями. Згодом склад змінювався, музика колективу все більше тяжіла до хард-року, але одне залишалося незмінним — українська мова текстів. Артисти багато гастролювали фестивалями, а фронтмен гурту Володимир Нянькін став одним з ініціаторів фестивалю Схід-рок у Тростянці..

Bestial Invasion — сумський треш-метал гурт, створений Сергієм Бондарем в 2014 році. На їхньому рахунку вже три альбоми, декілька синглів та EP “Trilogy: Prisoners of Miserable Fate”.

Lucky 8 — метал-гурт, який стартував у 2017-му з метою пограти музику для себе та «своїх», та згодом почав виходити на велику місцеву сцену та грати для ширшої аудиторії.

Kakerlaken — молодий хардкорпанк-гурт з Сум, який зібрався у 2023 році та називає своїми жанровими натхненниками Turnstile, Gorilla Biscuits, Bad Brains та Title Fight. За рік існування випустили ЕР, лонгплей та сингл, і наразі активно грають концерти у різних містах.

LE’MONA — співачка родом з Сумщини, яка вже 15 років живе в США, але не забуває свого коріння. З початку повномасштабного вторгнення всі її пісні присвячені батьківщині.

Sofia Dolia — інді-поп співачка, яка почала свій шлях у 2022 році та з того часу випустила 5 пісень.

From Inside Out — альтернатив метал гурт з Сумщини, який утворився у 2014-му. Новий етап творчості для гурту почався у 2022-му, наразі артисти мають 7 пісень на стримінгах.

Ця стаття була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Ліруму і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.


Читайте також: Як звучить Дніпропетровщина (Січеславщина): плейлист від Ліруму та Dnipropop

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Jerry Heil до Миколи Пацюка: як звучить Київщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
11 Червня, 2024