Головна
>
Новини
>

Звуки Чорнобиля: українські артисти переосмислюють катастрофу на спільному альбомі

Звуки Чорнобиля: українські артисти переосмислюють катастрофу на спільному альбомі

Команда українських митців Artefact представила проєкт Звуки Чорнобиля. Стасік, Kazka, Вагоновожатыые, Олександр Чемеров, Сергій Міхалок та інші записали пісні на тематику Чорнобиля, використавши його звуки.

Звуки Чорнобиля — культурно-соціальний музичний проєкт, заснований у 2018 році разом з однойменною аудіобібліотекою. Це колекція звуків, записана українським медіа художником, автором проєкту ARTEFACT, Валерієм Коршуновим у Чорнобилі. Вона була викладена у відкритий доступ та з її допомогою українські та закордонні музиканти записали треки.

Стасік

Чорнобиль потрапив у сліпу зону нашого зору. Ми готові віддати цю землю, цих людей і цю історію у відчуження, аби тільки не усвідомлювати, що Чорнобиль — не минуле, а наше сьогодення, і те, з чим ми, наші діти, онуки, і десятки поколінь наперед житимуть щодня — говорить Стасік

KAZKA

Трагедія на Чорнобильській АЕС — це катастрофа, яка залишила глибокі рани на тілі нашої планети. Час вже не повернути назад, але пам’ятати — це обов’язок усіх наступних поколінь. Тому, завдяки цьому крутому проєкту, ми спробуємо зберегти пам’ять про Чорнобильську трагедію назавжди за допомогою музики», — розповідає Олександра Заріцька, вокалістка гурту.

KRUТЬ

Чорнобиль — це перш за все велика трагедія про яку ніколи не можна забувати. Мовчання у ті часи зруйнувало долі десятків тисяч людей. Давайте не мовчати хоча б зараз. Чорнобиль, це тема, про яку треба говорити, розвіювати міфи та доносити інформацію найрізноманітнішими способами, щоб не повторювати помилок минулого. Я маю пряме відношення до цієї трагедії. Адже це моя країна, я живу щодня тут, і це моє покоління, що долає наслідки. Мені не байдуже», — коментує KRUTЬ.

Atomic Simao

У віці 2-х років, прямо після аварії, ми з мамою дивилися з балкона велогонку, яка проходила в Києві 1-го травня після аварії. Хоча у моїй сім’ї є медик, ліквідатор. За словами батьків, коли він повернувся в камуфляжі, я не впізнав його, перелякався і заплакав. Рота дезінфекторів, він був санітарним лікарем, а медичні працівники були військово зобов’язаними — розповідає Андрій Волков, учасник гурту.

Вагоновожатые

За 30 з гаком років біль, відчуття гіркоти від трагедії стали ще відчутніші. На жаль, людство не захотіло почути тривожний сигнал і техногенні катастрофи трапляються з гнітючою регулярністю. Ці аварії найчастіше відбуваються як наслідок катастроф природних, але, крім того – через зношеного обладнання, жадібності або неуважності. Пам’ять про них служить важливим уроком для людства, тому що природні катастрофи можуть зашкодити нам, але не планеті, а ось техногенні несуть загрозу абсолютно всього навколишнього світу — розповідає Антон Слєпаков.

Олександр Чемеров (The Gitas) та Сергій Міхалок (Brutto, Ляпис-98)

Ми зустрілися з Сергієм в Одесі й у процесі спілкування вирішили зробити спільну пісню. Сергій давно хотів переосмислити пісню Скрябіна Чорнобиль форева, і мені сподобалась ідея того, що він заспіває українською. Водночас Валерій Коршунов запропонував нам взяти участь у їхньому музичному проєкті Звуки Чорнобиля, — розповідає Чемеров.

У проєкті також взяли участь міжнародні артисти. Свої треки записали Dub FX, GusGus, BJARKI та Telepopmusic.

Проєкт реалізує компанія «Лавіна концерт» за підтримки Українського культурного фонду.


Читайте також: прем’єра археологічної опери Chornobyldorf

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
6 години тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024