Головна
>
Література
>

На фронті загинув поет Тарас Ілля

На фронті загинув поет Тарас Ілля

На війні загинув поет Тарас Ілля, син українських поетів Валерія Іллі та Валентини Отрощенко. Про це 20 вересня на своїй фейсбук-сторінці повідомила виконавча продюсерка «Громадського радіо» Ана Море.

Фото: Ana More/Facebook

За словами Ани Море, Тарас був мобілізований до лав ЗСУ наприкінці червня 2024. Поховання відбудеться 24 вересня о 14:20, на Лісовому кладовищі в Києві:

«Якщо ви знали Тараса (Генерала), чули його вірші чи легенди про привида парку Шевченка — прийдіть, будь ласка. Приносьте лише живі квіти», — йдеться в дописі Ани.

У 2013 році Тарас Ілля став лавреатом премії імені Олеся Гончара за збірку поезій «Коріння океану». Навчався у Київському університеті імені Тараса Шевченка. Викладачка університету Тетяна Доній пише:

«Він був моїм студентом. Сором’язливий хлопець з іменем і прізвищем в кельтській традиції. Я мало його знала і, навіть, уявити не могла, що він воював. Героям вічна слава….»

Поет належав до фанатського руху «Динамо» Київ. Клуб вболівальників пише, що Тарас був непересічною та цікавою особистістю, і це втрата для біло-синього руху.

Мати Тараса Іллі, Валентина Отрощенко, є поетесою та членкинею Національної спілки письменників України з 1991 року. Вона є авторкою поетичних збірок «Віра» та «В зозулиній тиші». Її поезії увійшли до кількох антологій, зокрема «Шістдесят поетів шістдесятих років» та «Слово благовісту».

Батько Тараса, Валерій Ілля, був поетом і есеїстом, представником Київської школи поезії та лауреатом літературної премії імені Василя Симоненка. Він є автором збірок «За туманами ковалі», «Сварга» та «Розширеними очима».

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024