Головна
>
Новини
>

Парламент підтримав відставку з посади Міністра культури та інформаційної політики Ткаченка Олександра

Парламент підтримав відставку з посади Міністра культури та інформаційної політики Ткаченка Олександра

27 липня на пленарному засіданні Верховної Ради України розглядали питання про відставку Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Більшістю голосів – 321 – народні депутати підтримали відставку Ткаченка.

Як повідомляє народний депутат Ярослав Железняк, питання призначення нового Міністра сьогодні не стоїть у порядку денному і скоріш за все не буде на цьому тижні.

Олександр Ткаченко — український політик, журналіст, телепродюсер, медіаменеджер. Народний депутат IX скликання від політичної партії «Слуга народу», голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики. З червня 2020 року обіймав Міністр культури та інформаційної політики України.

У березні 2023 року на сайті Верховної Ради України була опублікована петиція про звільнення Олександра Ткаченка з посади Міністра культури та інформаційної політики України. Автор петиції Юрій Шиян зазначав, що міністра потрібно звільнити, бо той спричинив стагнацію в культурній сфері. Зокрема, «привселюдно осквернив пам’ять всіх загиблих Героїв України та проявив крайню зневагу до них, до бійців, до тих, хто зараз віддає своє життя». 

Ймовірно, йшлося про те, що Ткаченко відмовив у відспівуванні загиблих українських військовослужбовців в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. 

Втім, це не єдина претензія до очільника Мінкульту. Чому очільник МКІП — критична проблема для нашої країни, яку не можна ігнорувати пояснює у треді Дарка Гірна.

Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію. В офіційній відповіді Кабміну йшлося, що наразі неможливо встановити «обставини, які давали б чіткі підстави для звільнення Ткаченка». 

А в Мінкульті зазначили, що «сторона, яка запустила згадану інформаційну кампанію не змогла надати жодних фактів, які б доводили правдивість звинувачень проти Міністра».

20 липня президент Володимир Зеленський доручив премʼєр-міністру Денису Шмигалю знайти заміну Ткаченку. Це відбулося на фоні бурхливого обговорення щодо виділення коштів держбюджету на фінансування Музею Голодомору (понад 500 млн грн), а також виробництва серіалів, зокрема 33 млн грн на серіал Юрія Горбунова про СМТ «Інгулець».

26 липня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на якому, зокрема, розглядали заяву про відставку Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Більшістю голосів Комітет не підтримав відставку Ткаченка. Відтак питання про відставку Міністра переклали на плечі ВР.Зауважимо, що у листопаді 2021 року Ткаченко вже подавав у відставку Ту заяву не зареєстрували у Верховній Раді, а іншу Ткаченко не написав.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024