Головна
>
Література
>

Стартував Національний тиждень читання: що це таке?

Стартував Національний тиждень читання: що це таке?

4-го грудня розпочалася щорічна Всеукраїнська акція «Національний тиждень читання», яку організовує Український інститутом книги. Її проводять вже третій рік поспіль. Цьогоріч він присвячений українському письменнику Миколі Хвильовому, якому у грудні відзначають 130 років від дня народження, та проходить під гаслом «Бути своїм». Метою акції є консолідація українського суспільства навколо читання як життєвої стратегії. 

«Ми переконані, що читання важливих книжок  сприяє єднанню українського народу, формуванню нашої ідентичності, збереженню культурно-мовної спадщини держави. Читання є важливим у час миру і добробуту, але ще важливішим – у часи випробувань, які випали на нашу долю через війну. Книжки можуть стати нашим захистом і нашою зброєю, друзями і порадниками, вчителями і лікарями. За допомогою Акції ми хочемо привернути увагу до важливості і приємності читання, надихнути українців відвідати бібліотеку чи книгарню», — коментують організатори ініціативи.

Історія створення ініціативи

Вперше Національний тиждень читання Український інститут книги запровадив у 2021 році. Проходив він з 13 по 19 грудня відбулося під гаслом «Знайди свою книжку!». Метою заходу було об’єднати читачів, письменників, бібліотекарів, видавців і книгарів. 

Ініціативу продовжили і у 2022 році, незважаючи на повномасштабне вторгнення. Тоді вона пройшла під лозунгом #КнигаНаВійні.

Цьогоріч вперше до ініціативи залучили понад 100 лідерів думок з різних сфер у ролі амбасадорів. Серед них Юлія Саніна, Христина Соловій, Ірена Карпа та інші. 

«Амбасадори Національного тижня читання – медійні особистості, військові, волонтери, музиканти, ведучі, журналісти, блогери, громадські діячі – “запускають” ці процеси серед своїх аудиторій, закликаючи підписників ділитися своїми читацькими історіями. Протягом усього тижня з 4 по 10 грудня вони висвітлюють Національний тиждень читання на своїх сторінках у соцмережах. Ця ідея вже працює – ми бачимо велику активність під цими дописами, люди залюбки діляться своїм читацьким досвідом, розповідають про улюблені книжки та улюблених авторів, рекомендують підбірки книг і т.д.», — коментує культурна менеджерка та кураторка амбасадорів Національного тижня читання 2023 Тетяна Власова.

Що в програмі Національного тижня читання?

Протягом тижня відбудеться ряд літературно-мистецьких подій у всій Україні різних форматів, включаючи флешмоб у соціальних мережах під назвою «Кожен українець — посланець тижня читання», фахові дискусії, читацькі клуби, літературні вікторини та обговорення та інше.

Заходи Тижня читання будуть проходити у Києві, Харкові, Львові, Хмельницькому, Одесі, Луцьку, а також у селі Богданівці на Київщині. 

Як можна доєднатися до Національного тижня читання?

Протягом усього Тижня у соцмережах традиційно триває загальнонаціональний флешмоб, приєднатися до якого може кожен – потрібно просто поділитися своїм читацьким досвідом з використанням відповідних хештегів #тижденьчитання2023 і #бутисвоїми та позначивши офіційні сторінки Українського інституту книги. Наприклад, опублікувати перелік важливих для вас книжок, історію про книгу, що вам вразила, чи міркування про важливість читання у будь-якій із соціальних мереж.

До акції також можна залучити своїх друзів, колег та родичів: влаштовувати групові читання та обговорення літератури, обмінюватися книгами, організовувати зустріч з літераторами. 

Київські книгарні також долучилися до ініціативи та проводять акцію «Книжкова хвиля». Суть акції полягає у тому, що ви можете оплатити книгу в одній із київських книгарень – партнерів, яку потім передадуть до бібліотек, які постраждали внаслідок бойових дій або окупації. 

Кожен, хто віддасть книгу бібліотеці, отримає безкоштовний вхід на книжковий ярмарок «Kyiv Book Weekend».

«Ми хочемо, щоб читання стало повсякденною звичкою кожного українця, а наша акція – гарною традицією в передріздвяний час об’єднуватися навколо читання, ділитися своїми великими й маленькими персональними читацькими рейтингами, обговорювати прочитане, підтримувати українську книжку, надто в такий темний і крихкий час для нашої країни, її культури зокрема. Нехай Національний тиждень читання надихає вас, ваших друзів, рідних, коханих, колег відвідати бібліотеку чи книгарню!», – розповіла директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Серед партнерів Національного тижня читання – Book Weekend Kyiv, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Суспільне:Культура, Освіта.UA та інші.

Читайте також: «Книга року BBC 2023» оголосила шортлисти номінантів.

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024