Головна
>
Новини
>

Хто може стати новою головою Українського культурного фонду?

Хто може стати новою головою Українського культурного фонду?

4 березня новий склад Наглядової ради Українського культурного фонду обрав 3 кандидатури на посаду Голови УКФ. Ними стали Галина Григоренко, Наталія Кривда та Ірина Подоляк

Висунення кандидатур, а також їх обговорення відбувалося під час онлайн-трансляції. Переглянути запис засідання УКФ можна за посиланням.

Голову УКФ обирають за такими критеріями:

  • має бути фахівцем у сфері культури, 
  • мати бездоганну ділову репутацію, 
  • високий суспільний авторитет, 
  • вільно володіти державною мовою, 
  • володіти однією з офіційних мов Ради Європи.

Що відомо про кандидаток?

Галина Григоренко — у 2021 році була головою Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти. А з липня 2022 року обіймала посаду заступниці міністра культури та інформаційної політики. Проте у липні 2023 року написала заяву на звільнення за власним бажанням. Причину звільнення вона пояснила змінами, які спричинили кадрові перестановки у міністерстві. 

«Наразі я не відчуваю що зможу й далі фокусуватися на стратегічних цілях – міністерство переживає турбулентні часи, чіткі пріоритети не визначено, відсутній Міністр, який мав би голос в уряді та міг би сформувати пріоритети, команда зазнала серйозних втрат», — коментувала Галина Григоренко.

Наталія Кривда —  докторка філософських наук, спеціалізується на темах історії культури, історії міфології, проблемах ідентичності та культурної пам’яті. З 2018 була експерткою УКФ, де оцінювала проєкти в різних програмах та секторах Фонду.

Ірина Подоляк — політична діячка та народна депутатка Верховної Ради України восьмого скликання у фракції «Самопоміч». Вона також була заступницею міністра культури, молоді та спорту з жовтня 2019 по березень 2020 року. У період з 1998 по 2002 роки працювала менеджеркою «Незалежного культурологічного часопису “Ї”» та координаторкою проєктів USAID у Львові. Наразі є директоркою з розвитку в  незалежному антикорупційному центрі NGL.media.

Остаточно голову УКФ має затвердити т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв наказом Мінкульту.


Наглядова рада УКФ — це орган, який виконує загальне керівництво діяльністю Фонду, контролює його роботу та затверджує стратегічні напрямки розвитку. Рада також наглядає за виконанням фінансової політики, рішеннями щодо великих проєктів і забезпечує зв’язок між Фондом та його стейкхолдерами. Члени Наглядової ради зазвичай включають представників з різних сфер культури і мистецтва, які можуть надавати експертну оцінку та стратегічні рекомендації для розвитку культурної галузі в країні. 


Читайте також: Мінкульт затвердив новий склад Наглядової ради Українського культурного фонду

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024