Головна
>
Музика
>

7 аніматорів, які створюють відео українським виконавцям

7 аніматорів, які створюють відео українським виконавцям

17 вересня Океан Ельзи випустив пісню Мукачево й закріпив її анімованим кліпом. Над відео працювала агенція and action, продюсери Антоніна Патраманська, Віталій Небельський, дві ілюстраторки Софія Калин та Софія Покорчак, аніматори Теймур Бзікадзе, Микола Багрій, Максим Котляр, за сторіборд і колорскрипт відповідала Оля Капись, а сценарій писала Марина Бучинська.

Втім, не над всіма анімаційними відео працює така велика команда й часом залучають лише одну людину. У цій добірці розповідаємо про аніматорів, які створюють відео українським виконавцям.

Дар’я Балко

Дар’я навчалася в Харківській державній академії дизайну і мистецтв. Зараз працює моушн-дизайнеркою в онлайн-школі популярної культури Skvot та створює анімаційні кліпи для українських виконавців. Працювати з кліпами почала ще на першому курсі. Одним із завдання в академії було створити візуалізації на основі творчості гуртів харківської black metal-сцени. Так з’явилося анімоване відео для Nokturnal Mortum на пісню Чорний мед.

Пам’ятаєте той милий кліп гуртів Nazva і Tember Blanche на пісню Родимки. Це одна з найсвіжіших робіт аніматорки, і, за її словами, одна з кращих. Також для виступу Nazva на Нацвідборі Євробачення вона робила анімацію на Slavic English, використовуючи ілюстрації художника Михайла Скопа (#NEIVANMADE). Нещодавно Дар’я і Михайло мали ще один спільний проєкт — вони презентували анімаційний кліп Wellerman у колаборації з ансамблем старовинної музики Kings & Beggars.

Вона також створює анімації для Epolets (анімація на Не мовчи, Зраджуй, Freedom, Палай), хейтспіч (москва, русня нахуй), DGTK (Чорнобаївка), MaNeKo (на фіт з Леєю Душко моя, Я пам’ятаю), для подкастів (Bromance podcast з Наріманом Алієвим та Максом Щебиною, подкаст в межах проєкту «За блакитними очима»), стендаперу Єгору Шатайлу.

Олексій Цимбал

Олексій вивчав режисуру анімаційного кіно у Карпенка-Карого. У 2022 році заснував анімаційну індістудію «Проліски». Студія займається створенням різноманітного анімаційного контенту, Олексій каже, що вони можуть майже все, що стосується 2D-анімації. Але улюблені напрямки — персонажна, авторська, покадрова анімація. 

Анімація на ті самі Силуети SadSvit та Структури Щастя — їх рук справа. Працювали з цими музикантами й окремо: для SadSvit робили Світанок, а для Лізи — анімацію на альбом Вовк, пісню Горище. Також працювали з zefear (119, Зроблені зі скла), Roll Models (The day, TA DAT TAT), Tery (Спокій).

Олексій веде телеграм-канал 18+ «Підпілля1877», влаштовує анімаційні конкурси й завершив роботу над створеннями короткометражки «Повір у пітьму» про постапокаліптичний світ.

Олександр Злотніцький

Ви можете знати Сашка як музиканта. Під псевдонімом drimandr він дебютував у 2019 з мініальбомом Samota. Згодом випустив ще п’ять EP, кілька кліпів, лірик-відео та роботи у колаборації з Джоном Діром, Курганом та Джозерс.

До своїх пісень створює анімації. Але працює з іншими музикантами: Структурою Щастя, малював обкладинку на Білі ночі Маші Кондратенко та Osty, анімацію на пісню Heroes of Might and Magic III гурту Latexfauna, малював мерч для vioria.

Микита Лиськов

Дніпровський режисер анімаційного кіно та викладач історії та драматургії анімації у Дніпровському коледжі культури. Серед його творчого доробку — створення ролика для Окремого батальйону «Вовки Да Вінчі», ролики для кінофестивалів DocuDays та Linoleum, працював з дніпровським  акустично-електронним колективом Dz’ob і створював для них анімаційні перфоменси.

У 2022 році запустив анімаційний флешмоб з можливими сценаріями смерті Володимира Путіна «Путлер, капут». Цей проєкт спершу допоміг митцю рефлексувати його тривогу, а згодом здобув перемогу на кінопремії «Золота Дзиґа».

Микита відомий своїми анімаційними фільмами. Серед них, зокрема, «Кохання» (Deep Love). Ця комедійна короткометражка отримала 24 нагороди!

Зараз він працює з естонською кіностудією мальованої анімації Joonisfilm і створює свій найдовший — 20-хвилинний — фільм «Пташине молоко».

Олександр Корешков

Український художник, автор та аніматор. Понад 10 років працював на телебаченні й в рекламі, співпрацював з музикантами, був художником-постановником. Намалював понад 10 коміксів, ви можете його знати за коміксом-антиутопією «Серед овець». Просуває жанр графічних новел і співпрацює з видавництвом  ArtHuss. 

Анімує музичні відео. Разом з Віктором Придуваловим створив кліп на пісню Гайдамака для гурту Гайдамаки, у співавторстві з Дмитром Лісенбартом створив кліп-аніме на пісню про ведмедика-злочинця Івана Дорна, а також працював над соціальними кліпами ТНМК на пісні Крокуй до укриття та Дивись, куди ідеш.

Мітя Фєнєчкін

Художник і один з найвідоміших ілюстраторів, який працює з українськими артистами. Мітя вивчав дизайн у Національному університеті кораблебудування у Миколаєві. Працював в сфері дизайну інтер’єрів, а потім почав займатися графічним дизайном і ілюстрацією. Робив обкладинки для гуртів Океан Ельзи, Оркестр Че, Лінія Маннергейма, ВГНВЖ, Zapaska, Ницо Потворно, Паліндрома, анімаційне відео на пісню Чи то так Олега Каданова та Стаса Кононова.

Видав та проілюстрував декілька артбуків: «Zdesь», «Не я, а той», «Враньё», «Botsad№0». Намалював арт для іронічного детективу «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка. Про те, як робити ілюстрації для музики, книг та кіно і знаходити дрім-колаборації, він розповів у інтерв’ю для Skvot.

Час від часу його проєкти виставляються в різних містах України.

Сашко Даниленко

Кінематографіст каже, що його пристрасть — розповідати історії, а його мова — анімація. Сашко поєднує у своїх роботах фолк і сучасність, природу і цифрові сутності. Він створював ролики для Нової Пошти, TED-Ed Lesson та кліпи українським артистам.

Нещодавно в межах фестивалю «Різні разом» відбулася виставка  «Створення історії України за 5 хвилин (Насправді довше)». Сашко намалював 119 аркушів акварельних ілюстрацій, які у 2019 році перетворилися в кліп для ТНМК, а тепер частину тих малюнків можна було побачити на виставці. Для ТНМК він також робив відео  Гупало Василь та проілюстрував книжку Фоззі «Гупало Василь. П’ять з половиною пригод».

Співпрацював з alyona alyona (Якби я була не я) та Kalush (В тренді пафоc), Kwoon (Swan), ДахаБраха (Carpathian rap, Монах), ДахаБраха.

Сашко малює картини на аукціони в підтримку ЗСУ, мурали, постери, які можна завантажити та надрукувати для акцій в підтримку Азову, веде YouTube-канал «Профдеформація» й швидше за все ви бачили якусь ілюстрацію з його серії «Супергерої серед нас»

Читайте також: Розбираємо дизайн українських обкладинок альбомів, книжок та постерів разом з командою «Дизаріум»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024