Головна
>
Новини
>

Журнал «Український театр» відновили після шестирічної перерви. Про що перший випуск?

Журнал «Український театр» відновили після шестирічної перерви. Про що перший випуск?

Журнал «Український театр» відновили після шестирічної перерви та презентували 27 травня у «Театрі на Подолі». Відновленою версією журналу керує театрознавиця, директорка видавничого дому «Антиквар» Ганна Шерман, а головним редактором став журналіст і театрознавець Віталій Жежера

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України

Яка історія журналу «Український театр»

Історія журналу розпочалась ще у 1917 році, коли в Києві заснували тижневик «Театральні Вісті», відповідальним секретарем якого був Лесь Курбас. У ньому, серед іншого, публікувались авторські статті Леся Курбаса та його переклади театральних афоризмів Оскара Вайлда та роботи німецького драматурга Готгольда Лессінґа. 

Попередниками журналу «Український театр» також вважають такі видання, які виходили в 1919–1941 роках у Києві та Харкові: «Театр», «Сільський театр», «Радянський театр», «Масовий театр».

Часопис з назвою «Український театр» виходив друком до 2018-го, після цього розпочала роботу інтернет-платформа «Український театр 2.0», яка проіснувала до 31 грудня 2019 року.

Відновили друкований журнал «Український театр» 27 травня 2024 року.

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України

Перший випуск «Українського театру» складається з трьох тематичних частин.

  • У розділі «Гра» опубліковані відгуки експертів V Міжнародного фестивалю-премії «Гра» на прем’єри театрів 2021–2022 років. 
  • «Будні» — про теперішні проблеми й тенденції: сплеск інтересу до видовищ, нові постановки, книжки про сценічне мистецтво, зміна поколінь у театральному середовищі та інше. 
  • Третій блок називається «Війна», у ньому опубліковані статті театрознавців, написані в перші місяці повномасштабної російської агресії. 

Ганна Шерман каже, що видавничий дім «Антиквар» започаткував проєкт, який називається «Медіахолдинг мистецької періодики», й «Український театр» — це не єдине видання, адже першим йде журнал «Антиквар» про мистецтво колекціонування. 

«Журнал, який своїм 18-річним досвідом довів, що сьогодні в Україні на умовах самофінансування може виходити мистецький журнал. І саме це усвідомлення і цей досвід дали мені можливість подумати про те, що якщо це можливо для одного виду мистецтва, значить можливо відновити й журнал “Український театр”», — каже засновниця журналу Ганна Шерман.

Журнал виходитиме щокварталу, а згодом — щомісяця.


Читайте також: Нічні вечірки можуть змінити регіон. Як «Шум Рейв» зі Слов’янська популяризує український Схід

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024