Головна
>
Новини
>

ГО «Інститут розвитку Кривого Рогу» буде судитися з УКФ через розірвання договору на грант

ГО «Інститут розвитку Кривого Рогу» буде судитися з УКФ через розірвання договору на грант

23 грудня керівниця ГО «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» Катерина Левченко на своїй фейсбук-сторінці повідомила, що подаватиме до суду на Український культурний фонд (УКФ). За її словами, у вересні 2023 році ГО виграла грант на суму 248 719 гривень для проведення виставкового проєкту «Спротив». Проте, після проведення всіх заходів за кошти організаторів, УКФ розірвав договір.

ГО «Інститут розвитку Кривого Рогу» — громадська ініціатива, метою якої є розвиток спроможності спільнот і суспільства через культурні, мистецькі й освітні заходи. Своєю місією вони визначають створення та поширення знань про культурні та креативні індустрії, вибудовування професійних зв’язків з подібними центрами й окремими професіоналами, як в Україні, так і закордоном.

«З кінця жовтня я у щотижневій переписці з фондом. Щоразу нас запевняли, що кошти ось-ось надійдуть. І ось сьогодні я отримала неофіційне повідомлення від УКФ, що вони хочуть розірвати договір з ГО “Інститут розвитку  Кривого Рогу”. Договір, умови якого наша команда виконала на всі 100%. А вони — ні. Договір, термін якого вже сплив. Чи це не абсурд?!», — йдеться у повідомленні.

Проєкт «Спротив» тривав з 15 вересня по 1 грудня 2023 року. З 10 листопада по 10 грудня команда ГО «Інститут розвитку Кривого Рогу» провела виставку, до якої були залучені митці та мисткині з 10 міст України. На заході також реалізовували арттерапевтичні майстер-класи для дітей, дорослих та ВПО.  

«Складається враження, що за рахунок таких організацій, як наша, УКФ створює ілюзію своєї видатної культурної діяльності, а по факту — знищує громадянські культурні ініціативи. Бо зараз ситуація виглядає так, що звичайні дієвці культури мають за власний кошт робити масштабні проекти, розвиваючи українську культуру, яка під час війни максимально страждає. А ще при цьому “заробляють бали” для репутації УКФ», — коментує керівниця ГО «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» Катерина Левченко.

25 грудня Український культурний фонд на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що договір було розірвано через недотримання умов гранту зі сторони ГО.

«УКФ цінує згуртованість культурно-мистецької спільноти, яка готова відстоювати одне одного у публічній та не лише площині. Інколи, на жаль, не завжди розібравшись в суті порушеного питання, що нівелює об’єктивність та йде врозріз з правдою», — йдеться у повідомленні.

За словами УКФ, спершу Катерина Левченко надала неправильні реквізити для виплати грантових коштів, що повпливало на терміни їх отримання. Фонд також наголосив, що у час війни держава першочергово оплачує витрати на національну безпеку й оборону, в той час, як виплати у сфері культури здійснюються третьочергово. Це означає, що виплати надходять зі затримкою. За словами УКФ, грантоотримувач, під час укладання грантової угоди, про це був проінформований та попереджений.

Іншою причиною розірвання договору була відсутність звітностей за проєктом від громадської організації. 

«Цінуючи співпрацю з авторами культурно-мистецьких проєктів, ми вдруге пішли назустріч грантоотримувачу та подовжили терміни фінального звітування за проєктом ще на два тижні, проте звітності так і не отримали», — наголошує УКФ.

За словами фонду, відсутність звітності від грантоотримувача — це пряме порушення істотних умов договору відповідно до статті 12 Закону України «Про Український культурний фонд». Оскільки бюджетний рік в країні завершено — вдруге продовжити терміни звітування неможливо. Саме тому УКФ ініціював розірвання договору. 

«Впевнена, наша команда зможе відстояти справедливість у суді. Побажайте нам успіхів!», — прокоментувала відповідь УКФ керівниця ГО «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» Катерина Левченко.

Нагадаємо, у 2022 році музиканта, учасника гурту Хамерман знищує віруси, виключили з експертів Українського культурного фонду за «порушення моральних норм». Він подав на УКФ до суду і в червні 2023 виграв його.

Читайте також: Цього року в Україні побільшало видавців, а випуск книжкової продукції зріс на 73%

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024