Головна
>
Кіно
>

У Києві пройде фестиваль документалістики «Війна в об’єктиві»: що йти дивитися?

У Києві пройде фестиваль документалістики «Війна в об’єктиві»: що йти дивитися?

В Українському домі в Києві з 7 по 9 червня відбудеться фестиваль воєнної документалістики «Війна в об’єктиві». Програма фестивалю включає прем’єри документальних фільмів «Щити Києва» та «Журналіст у формі». Глядачі також зможуть побачити стрічку Андрія Різоля з циклу документальних фільмів «Культура vs війна» і художній фільм Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги». Організатором фестивалю є Служба зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ («ТРО Медіа»).

Програма фестивалю

7 червня

Церемонія нагородження переможців конкурсу «Війна в об’єктиві».

«Війна в об’єктиві» — конкурс серед представників медіа на кращі журналістські роботи про національний спротив та оборону України. До Дня журналіста організатори відзначать авторів кращих зразків публікацій, інтерв’ю, відео-, фото- та радіорепортажів (подкастів) про боротьбу українського народу проти країни-агресора, героїчність та звитягу українських воїнів в умовах повномасштабного вторгнення, які публікувались або вийшли в ефір з 1 квітня 2023 року по 22 квітня 2024 року.

Прем’єра документального фільму «Журналіст у формі» (реж. Юрій Мацарський, Максим Курочкін, ТРО Медіа).

На початку великої війни журналіст, науковець, піар-менеджер Володимир Мукан був простим солдатом приєднався до лав 118 бригади Сил ТрО. Він швидко освоїв військову науку і невдовзі здобув офіцерське звання. Чоловік не боявся брати відповідальність на себе за побратимів у найгостріших ситуаціях на фронті. Однак під час запеклих боїв під Бахмутом ворог накрив штурмову групу Володимира Мукана мінометним обстрілом. Внаслідок отриманих поранень герой загинув.

8 червня

Показ документального фільму «Культура vs війна» (реж. Кадім Тарасов)

Це документальне дослідження природи творчої особистості, яка взяла до рук зброю і стала на захист своєї країни. Про те, як режисери, музиканти, кінематографісти, вдягаючи піксель, і попри всі жахи війни, генерують нові сенси української культури. Героями проєкту стали: Сергій Михальчук, Ахтем Сеітаблаєв, гурт Антитіла, Тарас Компаніченко, Влада та Костянтин Ліберови, Сергій Жадан та інші.

Показ документального фільму «Готові до спротиву. 107 бригада ТрО». (реж. Олександр Ткачук, Микола Кобилюк, ТРО Медіа)

Перші бої та перші перемоги чернівецької бригади Сил тероборони — у документальній стрічці «107 бригада» із циклу «Готові до спротиву». Цей фільм — про простих людей, їхні історії та особисті мотивації, які підштовхнули їх піти до війська. Стрічка просякнута буковинською автентикою, історіями, що надихають, та зворушливою мотивацією цивільних людей, які стали справжніми воїнами.

9 червня

Прем’єра документального фільму «Щити Києва» (реж. Дмитро Гавриленко, Олесь Каціон, ТРО Медіа)

Фільм розповідає про ключові військові позиції поблизу Києва, які займали тероборонівці на початку повномасштабного вторгнення. Бойова та героїчна робота підрозділів Сил ТрО в ті дні відіграла надважливу роль у захисті столиці від російської армії.

Це історія про мужність і звитягу військовослужбовців 112 окремої бригади Сил ТрО, яка поряд з іншими бойовими підрозділами ЗСУ обороняла столицю під час активних спроб наступу російських військ з півночі держави. Саме ця бригада дала життя і сформувала «кістяк» ще одному бойовому підрозділу — 241 ОБр ТрО. У ході подій на початку великої війни ці бригади стали своєрідними щитами Києва.

Показ художнього фільму «Кіборги» (реж. Ахтем Сеітаблаєв)

Художній фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва про оборону Донецького аеропорту під час війни на Донбасі. У головній ролі — шестеро військових, які вирушають на бойове чергування в аеропорт. Для усієї країни вони — кіборги. Але що значить бути кіборгом? Перед нами на екрані постають звичайні українці — різного віку, які розмовляють різними мовами, але які мають спільну мету — жити у новій Україні. Вони зробили свій вибір і готові за нього вбивати ворога і йти до кінця.

Вхід на всіх заходи фестивалю вільний, за обов’язковою попередньою реєстрацією за посиланням. З міркувань безпеки точний час заходів повідомлять лише зареєстрованим учасникам напередодні фестивалю.


Читайте також: Як Третя штурмова бригада зняла фільм для мотивації рекрутів? Огляд на «Ми були рекрутами»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024