Головна
>
Література
>

Стало відомо, що письменника Володимира Вакуленка вбили російські окупанти

Стало відомо, що письменника Володимира Вакуленка вбили російські окупанти

28 листопада стало відомо, що дитячого письменника Володимира Вакуленка вбили під час окупації. Його тіло знайшли в могилі №319 в ізюмському лісі. Про це повідомила його колишня дружина Ірина Новіцька.

Розповідаємо що відомо про Володимира Вакуленка та його загибель.

Володимир Вакуленко — громадський та літературний діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти книг. Лавреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для Ґурманів»).

Свій стиль характеризував як «контрлітература». Так він називав експериментальний стиль на ґрунті постмодернізму, модернізму та неокласицизму з елементами логічного абсурдизму.

Був координатором і упорядником декількох журналів та альманахів, а також співорганізатором багатьох літературних проєктів. Його твори перекладалися кримськотатарською, білоруською, німецькою, англійською, есперанто та російською мовами.

Він громадський діяч та учасник Революції Гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». З 2015 займався волонтерською діяльністю. Крім цього відомий своєю роботою з дітьми з інвалідністю.

Що відомо про загибель?

Письменник зник в селі Капитолівка, що поблизу Ізюма, у березні 2022 року. З часом стало відомо, що російські окупанти викрали його. Колишня дружина Ірина дізналася, що Вакуленко перебуває у полоні.

«Володимира Вакуленка, ізюмського волонтера та літератора, мого колишнього чоловіка і батька нашого сина, приблизно тиждень тому забрали за доносом або російські вояки, або представники окупаційної маня-влади. Його подальша доля, як і доля Віталика, невідома», — зазначила Ірина Новіцька.

Немає опису світлини.

Росіяни викрадали Вакуленка двічі: перший раз після 7 березня, тоді його відпустили. Вдруге його викрали 25 березня.

Після того, як Ізюм деокупували, в місті виявили місце масового поховання. У вересні там закінчили ексгумацію братської могили й виявили понад 400 тіл, серед яких є діти.

24 вересня письменниця Вікторія Амеліна відвідала батьків Володимира й розповіла, що письменник передчував, що за ним прийдуть, і за день до викрадення закопав свої останні записи під вишнею. Наразі у Харківському Літмузеї записи оцифровують.

28 листопада дані про загибель письменника підтвердила ДНК-експертиза, а його тіло знайшли в одному з масових поховань під номером 319.

«Сьогодні надвечір батькам Володимира Вакуленка повідомили, що ДНК-експертиза підтвердила: у похованні 319 було тіло їхнього сина», — написала Новіцька.

Фотодокази й результати ДНК-експертизи також опублікували журналісти редакції розслідувань Суспільного. На фото видно прострелені документи Володимира Вакуленка. А також татуювання на руці, схоже мав письменник.

У Вакуленка залишилося двоє синів. Молодший — 14-річний Віталій має діагноз РАС. Зараз живе з бабусею і дідусем. Його документи втрачені й всі ці місяці він не отримував допомоги від держави. Відтак режисерка Ірина Цілик закликає родині письменника допомогти фінансово.


Читайте також: «Він людина, яка зробила сама себе». Яким був Павло Лі?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024