Головна
>
Кіно
>

На Одещині пройде фестиваль української культури ВиделкаFest

На Одещині пройде фестиваль української культури ВиделкаFest

25 — 28 липня у місті Чорноморськ, на Одещині, відбудеться некомерційний фестиваль української культури ВиделкаFest. Організатором фестивалю є ГО «Ініціатива “Люди”». За її словами ВиделкаFest — це фестиваль з книгами, музикою та кіно, головною ціллю якого є розвиток української культури та її доступність для жителів української Бессарабії.

«Ідея фестивалю, яка виникла в полях Донеччини, об’єднала три громадські організації: ГО “Український PEN-клуб”, ГО “Ініціатива “ЛЮДИ””, ГО “Українські Студенти за Свободу”, за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Мета фестивалю — привезти сучасну українську культуру туди, де вона має бути присутня — у місто на 72 островах у самому куточку України», — коментує засновник фестивалю Сергій Гнезділов.

Цьогорічне гасло — «Пам’ятай. Борись. Плекай». За словами організаторів, важливо пам’ятати, яку ціну ми щоденно платимо, щоб зберегти свою мову, культуру та незалежність, що варто боротися за свої мрії, ідеали та свободу та плекати таланти та нові ідеї.

Концепція заходу передбачає розкриття та популяризації південного полікультурного регіону України — Бессарабії, де болгарська, румунська, гагаузька, ромська, липованська та українська культури поєдналися в одну унікальну локальну ідентичність.

На фестивалі діятиме 6 локацій:

Кіносцена: локація для презентації сучасних українських фільмів. Тут відбудеться показ фільмів «20 днів у Маріуполі», «Я і Фелікс», а також пройде марафон короткометражних фільмів.

Музична сцена: головна сцена фестивалю, на якій гратимуть виконавці з різних регіонів країни. Зокрема гурт Лівінстон, Крихітка, Пиріг і Батіг, Renie Cares та інші.

Дискусійна сцена: локація, на якій проводитимуться панельні дискусії від представників бізнесу, органів місцевого самоврядування, представників активного студентства тощо. Наприклад, ффлайн запис «++ подкаст» від медіапартнера фестивалю — Громадське, дискусія «Про що не говорять на війні» від 56 Маріупольської бригади, «Волонтерство як спосіб життя» за участі БФ «Корпорація монстрів» та інші.

Літературна сцена: друга головна сцена, на якій презентуватимуться книги та проводитимуться літературні читання та обговорення. Зокрема презентація книги Артема Чеха, панельна дискусія
«Українська книга воєнного часу: як народжуються тексти на полі бою» за участі Ярини Чорногуз,
Артура Дроня, Олександра Михеда, присвята Вікторії Амеліній — «Свідчення» та інші події.

Локація для воркшопів: майстер-класи, рефлексії та воркшопи від запрошених майстрів та майстринь — гончарство, мозаїка, фотографія та воркшоп «Що таке активізм», які будуть проведені у межах співпраці з міською бібліотекою.

Окрім того, захід є «child-friendly»: у межах співпраці із міською та дитячою бібліотекою будуть організовані активності для дітей, чиї батьки хочуть відвідати інші заходи протягом фестивалю. Ця локація буде у сховищі міської бібліотеки, а активності для дітей до- та молодшого шкільного віку підготує громадська організація спільно із локальними репрезентантами культури та дитячою бібліотекою. На Child-friendly локації за дитиною можуть приглянути спеціалісти.


Ця публікація була підготовлена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України». Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Лірум і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте також: «Зараз граємо більше, ніж до війни». Дмитро Весельський про перший фестиваль Малого театру, «Театр у контексті» та театральний бум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024