Головна
>
Новини
>

У Києві триває виставка, присвячена полоненим українцям

У Києві триває виставка, присвячена полоненим українцям

У Мистецькому переході на Хрещатику триває виставка «Будь ласка, звільніть пташок!», що розповідає про цивільних українців у російському полоні. Проєкт створили члени Центру громадянських свобод — правозахисної організації, яка опікується правами людей в умовах воєнних подій. Виставка відкрилася 28 квітня, і триватиме до кінця травня.

На ній представлена серія діджитал-плакатів, колажів, та анімацій, що описують почуття полонених, тортури над ними та їхні мрії у неволі.

Під час відкриття команда Actors for future здійснила арт-перфоманс — актори створили інсталяцію з дерев’яних піддонів у вигляді кліток, де сиділи живі люди. Таким чином вони намагалися передати відвідувачам атмосферу, в якій перебувають українці у полоні:

«Проєкт розкриває всю драму полонених через образи пташок, що перебувають в неволі й можуть загинути без нашої свідомої підтримки», – пояснює кураторка виставки Катя Сита.

У перфомансі використали трек гурту ДахаБраха та Сергія Жадана Птах, а також українську повстанську пісню Зродились ми великої години. Перформанс описав реальні історії українських цивільних громадян, які вже повернувся з полону РФ. Їй задокументували правозахисники Центру громадянських свобод у 2022-2023 році. У цих історіях йдеться про випадки тортур над цивільними, їх нелюдські умови утримання та постійний психологічний тиск з боку працівників СІЗО РФ, де тимчасово та незаконно перебували наші громадяни.

Герої виставки — шестеро цивільних українців, які перебувають у полоні: Валентин Вигівський, Ірина Данилович, Сергій Цигіпа, Наріман Джелялов, Різа Ізетов та Ірина Горобцова. Організатори додають, що цим арт-проєктом намагаються привернути увагу світу до питання повернення цивільних, які, на відміну від військовослужбовців, не підпадають під процедуру обміну:

«Перформанс націлений на привернення уваги до цієї надважливої теми, як для нашого суспільства так й європейського. А також, пропагує повернення всіх наших людей додому — без умов та обмінів», — ділиться режисерка Анастасія Агафонова.

Загалом, від початку повномасштабного вторгнення російські військовики взяли у полон тисячі цивільних українців. Усіх їх утримують в неналежних умовах, здійснюють фізичний і психологічний тиск.  


Читайте також: В Україні оголосили збір книжок для Нікопольських бібліотек

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024