Головна
>
Новини
>

Зеленський підписав закон про роялті. Що зміниться?

Зеленський підписав закон про роялті. Що зміниться?

10 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав Закон №5572 про авторські права. Розповідаємо що це означає.

У грудні минулого року Верховна Рада ухвалила зміни до законопроєкту «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління.

Мета закону, як заявляють подавачі — розблокувати діяльність організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного оповіщення музичних недраматичних творів, уникнення негативних наслідків припинення сплати роялті для українських митців та світової авторської спільноти.

Якщо коротко, мета законопроєкту — розблокувати можливість усіх зареєстрованих ОКУ збирати роялті для українських артистів. Ініціатори законопроєкту — народні депутати Микита Потураєв та Олександр Санченко (голова Всеукраїнської Асоціації Музичних Подій).

Закон активно підтримувала ГО «УААСП», яка не була акредитована під час минулого акредитаційного конкурсу. ГС «Автори та Видавці», а також «ОКУАСП» та «УЛАСП», які отримали акредитацію на минулому конкурсі, виступали проти законопроєкту. Директора останніх двох, Олександра Нікіна, було затримано на спробі дати хабаря Олександру Санченку за відтермінування законопроєкту до голосування.

Також ГС «ОКУАСП» випустили розбір Закону 5572 у своїх соцмережах та фактично заявляють, що для «ОКУАСП» та «УЛАСП» нічого не зміниться.

Читайте також: З початку року в Україні заблокована виплата роялті. Індустрія зібрала круглий стіл

Що означає набуття чинності закону ?

Закон №5572 та його належне виконання передбачає наступне:

  • Скасовує результати попередніх конкурсів з акредитації організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення, що були проведені з численними порушеннями;
  • Розблоковує роботу всіх зареєстрованих Організацій колективного управління (далі — ОКУ), які можуть збирати роялті в межах свого каталогу до моменту визначення нової акредитованої ОКУ;
  • Припиняє повноваження чинної акредитаційної комісії та дає можливість сформувати та затвердити новий склад;
  • Перезапускає конкурси на визначення акредитованих ОКУ у сферах публічного виконання та публічного сповіщення.

Кого стосується закон ?

Законопроєкт стосується представників телерадіомовлення, кіноіндустрії, HoReCa, рітейлу, організацій концертів та розважальних заходів та інших.

Тепер представникам цих сфер необхідно отримати ліцензію від ОКУ (каталог яких включає найбільшу кількість українських та закордонних творів) для легального використання музичного контенту.

Що це означає для авторів та правовласників?

До проведення конкурсу на визначення акредитованих ОКУ у своїх сферах автори можуть передати в управління будь-якої зареєстрованої ОКУ свої права, щоб отримувати з них роялті.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024