Головна
>
Музика
>

5 українських музикантів, які були депутатами (+Анастасія Приходько): вийшов новий випуск відеопроєкту «Звучить!»

5 українських музикантів, які були депутатами (+Анастасія Приходько): вийшов новий випуск відеопроєкту «Звучить!»

У новому випуску відеопроєкту «Звучить!» головний редактор медіа про нову українську культуру Лірум Олексій Бондаренко й співзасновник гурту Tember Blanche Влад Лагода розказують, які українські музиканти були народними депутатами і чим це закінчилося.

Хоча найчастіше згадують Руслану та Святослава Вакарчука, коли мова заходить про українських музикантів у Верховній Раді, насправді їх там було значно більше. Тож хто з українських артистів балотувався до парламенту, кому вдалося пройти, а кому ні, та який вплив вони мали на політику України? 

Дані для матеріалу були взяті зі статті Філа Пухарєва7 українських музикантів, які ходили в політику

Таїсія Повалій

Фото: СБУ

15 лютого СБУ оголосила підозру Таїсії Повалій за державну зраду. У повідомленні на сайті це рішення обґрунтовується тим, що співачка напередодні повномасштабного вторгнення РФ виїхала до країни-агресора, де отримала російське громадянство та публічно підтримала Кремль. Наприклад, у січні 2023 року в інтерв’ю російському медіа Повалій сказала:

«У тому, що сьогодні робить Росія, бачу порятунок, свій та України. Відчуваю, що Росія зараз мене захищає. Усі ці вісім років я не розуміла, як житиму далі, яке моє майбутнє. А тепер – бачу. У мене з’явилася надія. Володимир Путін для мене – це та людина, яка в силах зберегти сильну Росію і позбавити світ від нацизму, з яким я зіштовхнулася безпосередньо. Це його історична місія, на мій погляд».

Але свої проросійські настрої вона показувала ще раніше. У вересні 2014 року, разом із групою депутатів «За мир та стабільність», вона відвідала Держдуму Росії, щоб відстояти інтереси «русского мира». За що головне слідче управління МВС відкрило кримінальне провадження за статтею про посягання на територіальну цілісність України. 

Але це не завадило їй, у 2018 році, виступити на святковому концерті до «Дня Победи» на телеканалі «Інтер». А у 2019 році Повалій анонсувала концерт у київському Палаці Україна, який все ж не відбувся

До подій Революції Гідності пані Таїсія Повалій обіймала посаду народної депутатки від «Партії Регіонів», займаючи 7-ме місце в партійному списку на виборах 2012 року. Окрім того, вона була народною артисткою України, лауреаткою орденів «Слава на вірність Вітчизні» другого ступеня, Святої Ганни четвертого ступеня (призначається за державну службу, суспільно-корисну діяльність і військові подвиги) та орденом Святого Станіслава (за благодійну діяльність).

Таїсія Повалій не відзначилася значною активністю в законотворчій діяльності. За даними сайту Верховної Ради, вона брала участь лише у чотирьох законопроектах. Наприклад, її співавторством позначений законопроект про проведення парламентських слухань, присвячених 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Окрім цього, пані Повалій входила до складу депутатської групи «За мир і стабільність», яка виступала за тісні зв’язки з Росією.

Михайло Поплавський

Фото: poplavskiy_michail/Instagram

Політична кар’єра Поплавського почалася в 1998 році, коли він намагався потрапити до Верховної ради як мажоритарник Кіровоградської області. Йому це вдалося з другої спроби: на парламентських виборах у 2002 році. До 2006 року він обіймав посаду заступника голови Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності.

З січня 2014 року по листопад 2014 року був народним депутатом VII скликання, а потім, після перевиборів, до 2019 року депутатом групи «Воля народу». 

Протягом своєї політичної діяльності Михайло Поплавський не був членом жодної політичної партії. Водночас він брав участь у роботі кількох депутатських груп, до складу яких входили переважно колишні члени «Партії регіонів».

На відміну від більшості учасників цього списку Поплавський був доволі активним за своїх каденцій. Наприклад, 16 січня 2014 року він голосував за «диктаторські закони» — пакет антидемократичних законів, які суттєво обмежували права громадян та свободу слова. Але переважно його активність стосувалася законопроєктів про освіту й науку.

У червні 2019 року на з’їзді Аграрної партії України Михайло Поплавський очолив виборчий список партії на парламентських виборах, але в результаті партія не подолала прохідний бар’єр у 5%. На цьому його політична кар’єра закінчилася та зараз він є президентом Київського національного університету культури та мистецтв

Злата Огнєвіч

Фото: Олег Ляшко/Facebook

Для багатьох стає несподіванкою, коли вони дізнаються про те, що Злата Огнєвіч, представниця України на Євробаченні-2014, виконавиця хіта Буревіями, «Холостячка», свого часу була депутаткою Верховної Ради, адже зараз її ім’я більш асоціюється з творчістю, ніж з політикою. 

Але у 2015 році вона балотувалася під 4-м номером у списку «Радикальної партії Олега Ляшка». Огнєвіч була головою підкомітету з питань творчої діяльності, мистецтв, культурно-просвітницької політики Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Депутаткою Злати Огнєвіч пробула близько року, після чого склала мандат. Її депутатська діяльність не відзначилася значними здобутками або активною участю в законотворчому процесі. На сайті «Чесно» пані Огнєвіч значиться як «прогульщиця», через свою нерегулярну відвідуваність засідань. 

За словами Злати, причиною складання мандата стало те, що люди навколо не поділяють її цінностей. 

«Не планую повертатись у політику. Якби я хотіла – залишилася би у Верховній Раді ще тоді. Я пишаюся тим, що зробила. Була велика спокуса залишитися, знаючи, що мене потім чекає, які переді мною відкриваються двері та люди. Але я дуже ціную свою внутрішню свободу, йду за покликом серця. Мені там не сподобалося. Не влаштували цінності, якими керуються люди на тих посадах. Тому я вирішила скласти повноваження. Я хочу бути вільною людиною та змінювати країну на краще своєю творчістю!», — коментує виконавиця.

Анастасія Приходько

Пані Приходько, відома як представниця Росії на Євробаченні-2009 з піснею Мамо з українським приспівом, так і не змогла потрапити до Верховної Ради, тому в цьому списку вона радше авансом. Її політична кар’єра тривала рік, проте була була вкрай скандальною.

У 2015 році Приходько хотіла приєднатися до «Радикальної партії» Олега Ляшка, але через негативну реакцію прихильників вона відмовилася від цієї ідеї. Три роки потім вона знову вирішила спробувати себе в політиці, але вже обрала іншу партію для вступу — «Батьківщину» Юлії Тимошенко. Приходько зазначила, що отримувала пропозиції від різних політичних сил, але обрала «Батьківщину», адже поділяє ідеї програми «Новий курс України» та вірить, що зможе реалізувати себе в цій команді.

У 2018 році журналістка Яніна Соколова провела інтерв’ю з Анастасією Приходько, у межах своєї передачі «Рандеву з Яніною Соколовою» на «5 каналі», де спілкувалася з нею як з політиком. Але в кінці інтерв’ю Приходько назвала питання Соколової про статки Юлії Тимошенко «маніпулятивними» та покинула зйомку. Пізніше співачка заявила, що покидає політику і повертається на сцену.

Руслана

Фото: ruslana.lyzhychko/Instagram

Серед українських політиків-музикантів найчастіше згадують Руслану та Святослава Вакарчука. Їх перші політичні кроки припали на період після Помаранчевої революції, у якій вони обоє брали активну участь. Згодом обидва стали членами партії «Наша Україна» Віктора Ющенка.

Хоча політична активність Руслани після Помаранчевої революції 2004 року привернула значну увагу, це не був її перший досвід у політиці. Ще у 1998 році вона балотувалася до Верховної Ради від «Партії Зелених» разом із Василем Хмельницьким, але не пройшла.

Після перемоги на Євробаченні 2004 року Руслана отримала посаду радника тодішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича. Однак, згодом вона підтримала Майдан, а потім, на особисте прохання Віктора Ющенка, приєдналася до партії «Наша Україна», де вона була членом комітету з питань інформаційного забезпечення європейської інтеграції,

Після року роботи у Верховній Раді Руслана добровільно склала депутатський мандат. Вона пояснила свій крок тим, що її не сприймали всерйоз і не давали можливості працювати.

Руслана була однією з перших, хто публічно підтримав Євромайдан у 2014 році. Незважаючи на активну громадянську позицію, Руслана не повернулася до політики після Революції гідності. Натомість, вона зосередилася на питаннях захисту авторських прав, очоливши організацію «Автори і видавці».

Святослав Вакарчук

Фото: UNIAN

Політична кар’єра лідера Океану Ельзи почалася три роки після подій Помаранчевої Революції, під час парламентських виборів.

У 2007 році Святослав Вакарчук був обраний до Верховної Ради від партії «Наша Україна», де він працював у Комітеті з питань свободи слова та інформації.

За час своєї каденції Вакарчук запропонував дві поправки до законів:

  • «Про попередження та припинення діяльності організованої злочинності та корупції».
  • «Про рекламу тютюнових та алкогольних виробів» (яка була врахована).

Лідера Океану Ельзи Святослава Вакарчука пророкували в президенти України. Соціологічні опитування давали йому рейтинг понад 12%. Однак, Вакарчук не висунув свою кандидатуру на пост президента, а натомість створив і очолив політичну партію «Голос». Партії вдалося пройти до Верховної Ради, де вона здобула 20 місць. Незважаючи її на успіх, Вакарчук вдруге склав депутатський мандат, пропрацювавши один рік. За його словами свою місію він виконав.


Окрім вищезгаданих зірок, існує ряд інших музикантів, які спробували себе в політиці.

Наприклад, Оксана Білозір протягом чотирьох скликань була депутаткою, а також обіймала посаду міністерки культури. Проте, наразі її сприймають більше як політикиню, а не співачку.

Софія Федина, членкиня партії «Європейська Солідарність», також формально є співачкою. Проте, її депутатська діяльність значно більш помітна, ніж музична.

Деякі інші депутати й депутатки також ведуть музичну діяльність, але вона не настільки значуща, як у вищезгаданих нами артистів. Варто згадати й Леоніда Черновецького, який формально був співаком і навіть випустив альбом.


Читайте також: Навіщо документувати війну? Розмова про проєкти «Архів війни» та Svidok.org

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024