Головна
>
Кіно
>

7 українських фільмів, що вийдуть в прокат цієї осені

7 українських фільмів, що вийдуть в прокат цієї осені

Цієї осені в прокат вийде 7 нових українських фільмів. Бонусом у добірці знайдете фільми, що вийшли влітку, але прокат триває досі, і два кінофестивалі. Там і містичний горор, і документальне кіно про українського фігуриста ансамблю «Балет на льоду», і та сама «Буча», і фільм про регіонального журналіста на Херсонщині.

Вересень

Що у прокаті?

У кінотеатрах все ще триває прокат документального фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси» режисера Артема Григоряна. За три тижні у прокаті зібрав понад 10 мільйонів гривень і став найкасовішим документальним фільмом в Україні. Ми впевнені, що ви точно бачили десятки відгуків, але ось тут є ще один від Ігоря Кромфа. 

Також в кіно йде документальний фільм «Мирні люди» Оксани Карпович. Кінокритик Ігор Кромф каже, що режисерка, створюючи свій документальний радіоспектакль з реальними голосами, насправді створила голосовий портрет російського військового в Україні.

І «Конотопська відьма» Андрія Колесника. Це український містичний горор. У сюжеті стрічки — відьомська розплата російським окупантам за смерть свого коханого. В соцмережах стрічку критикували. Кінооглядачка Єлизавета Сушко писала, що фільм не сподобається тим, хто очікує якості. Але сподобається тим, хто не хоче занурюватися у сюжет на півтори години й кому більше до вподоби уривчасті сцени, які викликають емоцію.

«Озброєні піснею»
Дата виходу: 12 вересня

Це українсько-американський документальний фільм 2024 року Раяна Сміта про музичну індустрію в Україні під час великої війни. Автори фільму розповідають про роль музики під час війни в Україні, розповідає про пісні, що об’єднують націю, та про музикантів, які надихають у складні часи. 

Стрічка розповідає історії українських виконавців — Святослава Вакарчука, Андрія Хливнюка, Світлани Тарабарової, Миколая Сєрги, Марка Галаневича та гурту ДахаБраха, музикантів Маріупольської камерної філармонії та військовослужбовиці Катерина Поліщук, які через свою творчість виражають боротьбу, мужність та національний дух України.

«Да Вінчі»
Дата виходу: 19 вересня 

Документальний фільм «Да Вінчі» створили у пам’ять про видатного добровольця Дмитра Коцюбайла, який загинув у бою бій за Бахмут навесні 2023 року. Режисер Володимир Сидько записав спогади про Дмитра його родичів та побратимів, зокрема й Валерія Залужного. До фільму увійшли унікальні відеозаписи друзів, які не публікувалися раніше.

«Фрагменти льоду»
Дата виходу: 26 вересня 

Документальний фільм змонтований з 15 аматорських відеокасет за період з 1986 до 1994 року батька режисерки Марії Стоянової – фігуриста українського ансамблю «Балет на льоду». Крім знятих батьком кадрів гастролей та родинних відео, режисерка доповнила стрічку архівними відео балету. Відео зняті під час закордонних гастролей, а також у нього вдома. 

Спостерігаючи за зростанням режисерки, глядачі стають свідками одночасних розвалу Радянського Союзу та шляху України до відновлення незалежності, а потім — її переходу до ринкової економіки. Очікування, відображені в ефектних кадрах Заходу, знятих батьком Стоянової, різко контрастують із домашніми зйомками облуплених стін, провалених стель і тарганів у квартирі, де жила родина.

Ігор Кромф каже, що фільм розповідає про процес власної ідентифікації радянських людей, яким треба було усвідомити себе українцями.

«Фрагменти льоду» присвятили режисеру монтажу Віктору Ониську, який загинув на війні у 2022 році й не встиг закінчити роботу над цим проєктом. 

Бонус: З 20 по 22 вересня в Ужгороді пройде Карпатський Гірський Міжнародний Кінофестиваль. Там покажуть 30 повних та короткометражних стрічок, присвячених горам, спорту та суспільству. Програма тут.

Жовтень

«БожеВільні»
Дата виходу: 31 жовтня

Радянські «виправні» методи не обмежувалися ув‘язненнями, катуваннями та вбивствами. У фільмі «БожеВільні» режисер Денис Тарасов хоче показати, як за допомогою «психіатричного лікування» радянська влада боролася з дисидентами.

Яким вийшов фільм поки не знаємо, але каст тішить. Ролі зіграли Ірма Вітовська, Віталій Салій, Анастасія Пустовіт, Дмитро Олійник та інші.

Бонус: з 17-23 жовтня пройде Київський тиждень критики. Програми ще немає, але ми обов’язково напишемо про це.

Листопад 

«Буча»
Дата виходу: 7 листопада

Коли у вересня 2022 року вийшов перший трейлер цього фільм понеслася хвиля дискусії щодо етичності знімання навколо акту геноциду у Бучі, коли ще досі триває війна. Автори фільму зазначають, що для створення стрічки співпрацювали з ГУР та психіатром, аби не ретравматизувати глядачів.

Це буде перший художній фільм про війну, знятий під час війни. Стрічка режисера Станіслава Тіунова розповідає історію громадянина Казахстану, який завдяки своєму паспорту має змогу їздити на окуповані Росією території та евакуювати звідти мирних жителів. Він бачить своїми очима все, що відбувається у Бучі та інших окупованих містах і селищах: героїзм простих українців та жорстокість окупантів.

«Редакція»
Дата виходу: 7 листопада

Це найочікуваніша прем’єра осені для мене, бо мені дуже подобається стиль режисера Романа Бондарчука. У цьому фільмі Бондарчук розповідає про регіонального журналіста Юру. Він прагне справедливості, і це приводить його до роботи в місцевій газеті на Херсонщині. Але виявляється, що так можна легко опинитися у вирі фейкових новин і корупційних схем. Особливо якщо на носі вибори мера, а головний кандидат роздає передвиборчі обіцянки попри те, що перебуває в комі.

«Назавжди-Назавжди»
Дата виходу: 21 листопада

Це дебют Анни Бурячкової в ігровому повнометражному кіно.

Авторка розповідає історію цілого покоління через призму компанії підлітків, які шукають заміну батьківській турботі в любовних стосунках і дружбі, та часом звертають зі світлого шляху. Ігор Кромф пише, що «Назавжди-Назавжди» — це ностальгійно-любовний лист з 1998 року від людей, яким зараз «в районі сорока», людям, яким зараз «майже двадцять».

Цю стрічку я дивилася торік на Київському тижні критики, тож чекаю прокату, щоб повести друзів. Я б сказала, що це ода підліткам 90-х. Те, що режисерка багато працювала з кліпами тут відчувається і добре працює: я жодного разу не подивилася в телефон, бо боялася провтикати кадр, динамічно було. Музика — дуже доречна і є частинкою історії. Каст відкрив мені нові, красиві й талановиті обличчя. Словом, чекайте і йдіть в кіно.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024