Головна
>
Музика
>

13 нових релізів від редакції Лірум

13 нових релізів від редакції Лірум

Ми не випускали релізи попереднього тижня, каємося. Але ці два тижні ми слухали музику, вибирали, що хочемо вам показати, що сказати про нові релізи. Зібралися з думками, зібрали релізи й даємо вам — тримайте. Тут багато про останні дні літа, перші дні осені, ностальгію та спогади далекого й не дуже минулого.

Osty, Klavdia Petrivna Не лякай

Яна Ільків: «— Яно, скільки разів ти послухала цю пісню?
— Так.

Мені від цього релізу радісно. Зокрема, через те, що навколо цього є історія. Пісня не нова, а кружечок, де Osty і Соломія співають трек, гуляв соцмережами кілька місяців. Вони продовжили цю історію на концерті Клавдії Петрівни, трек завірусився. Зафіксували все це кліпом. Мені радісно за них обох, як виконавців. Бо щоб дійти від кружечка до концертного номера в Палаці Спорту треба трохи зусиль докласти. Радісно, що їм вдалося. І сам трек приємний: простий, ніжний і зухвалий водночас
».

Yarima Не знаєш

Женя Кудрик: «Рік тому я підіймалася на гору Гимбу, слухала перший EP Ярими “Цикл” і записувала відео з мурахами на шкірі. Ось і субота, останній день літа, я знову на Гимбі, а Ярима випускає новий сингл “Не знаєш”. Може, це символіка або зародження традиції, але щось у цьому є надзвичайно особливе. Хоча трек звучить більш “модним” і менш відвертим, ніж попередні роботи, я все ще люблю її тембр і з нетерпінням чекаю на альбом».

Chekson Тільки за тебе

Марічка Максимець: «Цікавий (можливо, тільки для мене) факт: кліп Chekson “Екстазі” був одним із перших моїх матеріалів у рубриці “Відео дня” та на Лірумі загалом! І ще тоді я запам’ятала, що завдання мені дали з фразою: “Кліп Chekson точно треба давати, там 100% дуже добре”. Це було правдою тоді, це залишається правдою зараз. Chekson візуальний виконавець, у творчості якого відчувається комплексний підхід. Трек пишеться відразу з баченням того, як має виглядати картинка. Хоча б через це Максим заслуговує більше уваги до своєї творчості: це приємний та якісний поп, у якому майже завжди захована якась більша історія».

Микола Серпень Осінь

Марічка Максимець: «Мала щастя не жити в 90-х, а в 00-х була зайнята тим, що вчилася ходити, говорити, трохи пізніше читати та писати. Але у моєму уявлені (та трохи пам’яті) ця епоха звучала точно так, як цей трек. Але, у противагу назві пісні, згадується чомусь саме літо, а не осінь. Коли ви запакували папине “вольво” клітчастими сумками та їдете десь в Одеську область на море під крики: “Не відкривай вікно, кондиціонер працює”. А кондиціонер не працює. І ніколи, взагалі-то, не працював. А на фоні грає ось ця пісня, обов’язково на касеті. Абсолютно не плекаю ностальгію ні за 00-ми, ні за 90-ми, але з цим треком тяжко хоча б на 2 хвилини 50 секунд не дозволити собі поромантизувати».

Slukhay Sashu Єдине, що вічно

Женя Кудрик: «Неймовірно красивий трек. Такий ніжний і романтичний з влучним приспівом, який одразу хочеться повторювати. Після прослуховування одразу хочеться жити, кохатися, любити, лежати одразу закохатися, лежати під зоряним небом і мріяти».

Granat Garden Літоплин

Женя Кудрик: «Усе в цьому релізі чудово. Обкладинка нагадує обкладинку з книги “Ловець у житі”, що ожила, а вплетений шматочок тексту української народної пісні “Ой ходить сон коло вікон” додає особливого шарму (до речі, якщо ще не слухали її у виконанні Ніни Матвієнко, обов’язково виправте це!). Вокал і чудові бек-вокали створюють відчуття, ніби ти переглядаєш довгий фільм, а гурт цим синглом прощається з літом».

Максим Тощо, Тощо Касабланка

Женя Кудрик: «З першого треку цей виконавець став одним з улюблених в моєму плейлисті. Мені подобається його багате, просторове звучання. Подобається, що він не боїться бути собою, не намагається відшліфувати своє звучання чи втиснутися в рамки, що роблять його треки унікальними. Є відчуття, що він вірить в мене як слухача, надає простір для фантазії й простір для слідування за ним, пропонуючи неочевидні повороти та місце для здивування».

Mozee Fee Багато Запитань

Настя Денеж: «Знаєте, от буває виходиш із дому на хвилин 10-15. Чисто в магазин і назад. А потім у навушниках починає грати Mozee Fee — “Багато запитань”. І ось ти вже ходиш по району між “хрущовок”, які у світлі останніх сонячних променів не такі вже й похмурі, розглядаєш графіті та теги сумнівних каналів на стінах різних будівель, катаєшся на іржавих гойдалках і раз за разом вмикаєш трек спочатку, бо тобі мало. Зрештою на вулиці темнішає, ти повертаєшся додому та лише на порозі згадуєш, що ти так і не зайшла в магазин, і не купила той клятий хліб. Ось так я відчуваю цю пісню. Дуже тепло, романтизовано, меланхолійно, але дещо енергійно».

туди-сюди і смерть, BaWN Я бачу тебе

Настя Денеж: «Памʼятаєте, я казала що “хрущовки” у світлі останніх сонячних днів не такі вже й похмурі. А уявіть, що сонце зайшло за хмари та раптово почався легкий дощ. Ти все ще бродиш вулицями, аж поки не починається сильний вітер, який здіймає пісок і пил, а з неба починає лити як з відра. Ти вимушена забігти під чужий парадний і саме в цей момент у навушниках починає грати пісня “Я бачу тебе”. Тут вже немає тепла, лише розпач».

adm:t — оболонський біт

Настя Денеж: «Раз я вже почала коментувати й описувати релізи через призму того, що я бачу на своєму районі — то не можу не поділитися піснею про сам район. Тим паче коли це чергова пісня adm.t, яку я додала до свого плейлиста».

Стратослав — Секс в плацкарті

Оля Закревська: «Від суміші усього, що накидано в цьому треку, у мене вибухнув мозок. Вступ з кантрі-мотивами, вокал з поппанк-треку, а основна музична тема — сінти приправлені гітарними рифами. Це що таке взагалі?! Цей крінжрок зробив багато зусиль, щоби його помітили — додайте до перерахованого вище ще провокаційну назву і текст. Але знаєте, цілком уявляю таку пісню в репертуарі ранніх Братів Гадюкіних».

Grayshapes — Завтра (не) настане

Оля Закревська: «Важко уявити, що ця пісня була написала не цього тижня. Хоча, гнітючих тижнів у нас вдосталь. Трек — добра ілюстрація етапу прийняття втрати і її переосмислення, нам всім зараз треба».

Околиця, Electrobirds Станемо іншими

Марічка Максимець: «З моменту виходу треку в моїх чатах тільки й розмови, що про Околицю. Дуже заслужено, правда. Це дуже приємне інді, в якому співають про розставання, яке ніяк не відбудеться. У цій добірці ми вже не один раз згадували останні дні літа та початок осені, і цей трек туди ж. Пісня могла б претендувати на літній настрій, але текст усе таки переводить його більше в перші, ще поки що теплі, дні осені».


Читайте також: 10 концертів та турів цієї осені

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024