Головна
>
Література
>

Любов Якимчук виступить на Греммі з віршем про Донбас

Любов Якимчук виступить на Греммі з віршем про Донбас

Сьогодні, 3 квітня, українська поетка та сценаристка Любов Якимчук прочитає вірш зі своєї збірки «Абрикоси Донбасу» на 64-й церемонії вручення премії Греммі. Це — одна з найпрестижніших музичних нагород у світі. 

Про це поетка повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

«Йшла 24-та година дороги. Це божевілля, не менше. Зараз пересідаю в Лос-Анджелесі на літак до Лас-Веґаса, де я запрошена поетка з України на Ґреммі, і якщо не підведуть ковідні тести, то читатиму на церемонії вірш з книги “Apricots of Donbas”. Проєкт буде особливий, та присвячений Україні, про яку треба говорити всюди, у тому числі під час церемонії, яку дивляться мільйони. Я ж казала, що Україну всюди люблять, і ось», — написала вона 31 березня.

Любов Якимчук та її родина змушені були виїхати з рідного Первомайська Луганської області у 2015 році через війну росії. Того ж року вона випустила свою другу збірку поезій — «Абрикоси Донбасу».

Збірка увійшла до рейтингу «10 найкращих українських книг про АТО» за версією українського Forbes. А минулоріч книгу вийшла англійською у видавництві Lost Horse. Також збірка також виходила польською та естонською мовами.

На основі цієї збірки поетка разом із контрабасистом Марком Токарем створили однойменний музично-поетичний проєкт і записали альбом.

Який саме вірш зі збірки поетка прочитає на Греммі — наразі невідомо. Але вже встигла порепетирувати з музикантами і відчути підтримку продюсерів події.

«Усі тут дуже підтримують одне одного, а мене особливо, була зворушена. Підходили продюсери Греммі — обіймали, питали, може чогось мені бракує, може щось треба принести, замовити. А потім взяли і надіслали ось ці квіти. І тут не лише кольори наші, там є якийсь різновид колючки і троянди а вони ж вміють постояти за себе, як ми», — розповіла Любов Якимчук.

Вона також написала, що музична команда на Греммі захоплюється українцями та разом з нами вшановує загиблих:

«Сьогодні трапилося неймовірне. Я навіть не одразу зрозуміла, що відбувається — вони робили це дуже красиво, як перформенс, і разом з тим щиро, як це буває в розмові з близькими. Музична команда на Ґреммі зібралася в коло, взялася за руки і молилася за Україну. Це була молитва сильних, прониклива, неймовірна. І знаєте, що вони говорили? Що Україна бореться за свою та їхню свободу. Я це вже чула від американців не раз. Весь прогресивний світ розуміє, що нічого немає дорожчого, ніж бути собою і жити вільно. Вони захоплюються нами, вони хочуть, щоб нам вдалося, вони оплакують наших загиблих разом з нами. Про це і буде наш виступ».

Фото: Любов Якимчук/Facebook

Особливий сегмент на Греммі 

Раніше Володимир Зеленський попросив світову спільноту підтримати українців у боротьбі за свободу. Зокрема, він закликав підтримати громадян, які були переміщені та постраждали внаслідок війна. У відповідь на це прохання Єврокомісія та Канада запустили програму Stand up for Ukraine. 

Це світова ініціатива, яка має на меті залучити всіх (уряди, компанії, громадян), щоб фінансово підтримати Україну та надати підтримку біженцям у всьому світі. 

Багато митців вже пообіцяли приєднатися до глобального соціального мітингу та закликати світових лідерів взяти на себе зобов’язання надавати допомогу біженцям. Зокрема, Академія звукозапису, Global Citizen та «Stand Up For Ukraine» оголосили про партнерство й під час трансляції Греммі буде спеціальний сегмент, покликаний підвищити рівень обізнаності про ситуацію в Україні. А також — надати можливість глядачам вжити заходів та зробити свій внесок у кампанію «Stand Up For Ukraine». 

«Ми розбиті серцем ситуацією в Україні, але все ще зворушені стійким духом, який там щодня демонструється», — сказав генеральний директор Академії звукозапису Гарві Мейсон молодший.

Церемонія нагородження розпочнеться 3 квітня о 20:00 за місцевим часом. За київським часом це буде 4 квітня о 03:00. Подивитися трансляцію можна буде на сайті премії.


Читайте також: Українські електронні музиканти випустили альбом воєнного часу. Доходи — на допомогу

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024