Головна
>
Кіно
>

Відео дня: дивимося трейлер фільму Оксани Карпович «Мирні люди»

Відео дня: дивимося трейлер фільму Оксани Карпович «Мирні люди»

6 серпня на ютуб-каналі Arthouse Traffic опублікували трейлер документальної стрічки «Мирні люди» Оксани Карпович. Прокат стрічки обмежений — подивитися її можна буде в обраних кінотеатрах з 29 серпня. Розклад незабаром з’явиться на сторінці фільму.

Фільм складається з перехоплених розмов росіян та пейзажів українських міст і сіл, що постраждали від війни. Від початку повномасштабного вторгнення українські спецслужби опублікували сотні перехоплених телефонних дзвінків російських військових. Голоси цивільних — матерів, дружин і друзів — розкривають не лише хід повномасштабної війни, але й внутрішній світ суспільства, що стоїть за її виконанням. Фільм досліджує природу російського імперіалізму і колоніалізму, роль пропаганди у вторгненні та питання колективної відповідальності росіян.

У своїй рецензії на фільм кінокритик Ігор Кромф пише:

«Створивши з окремих записів розвідки півторагодинний колективний портрет російського окупанта, Карпович досить чітко дає відповідь на питання індивідуальної відповідальності росіян за російсько-українську війну».

Для режисерки Оксани Карпович цей фільм став другою режисерською роботою. Перед цим вона працювала над фільмом «Не хвилюйся, двері відчиняться» і на початку повномасштабного вторгнення була локальною продюсеркою для іноземних новин. Продюсерами з української сторони стали Ольга БесхмельницінаБайконур. Вторгнення», «Стоп-земля») та Дар’я БассельБудинок зі скалок», «Редакція»). До виробництва також долучилася Франція. Монтаж фільму здійснювала французька монтажерка Шарлотт Туррес, яка раніше працювала над документальним фільмом «А ночі вже більше не буде» Елеонори Вебер.

Світова премʼєра стрічки відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі, де він отримав Спеціальну відзнаку від екуменічного журі та Спеціальну відзнаку від журі Amnesty International у програмі Forum.

Фільм «Мирні люди» брав участь у програмах міжнародних фестивалів по всьому світу — від Гонконгу до Нью-Йорка. На Гонконзькому міжнародному кінофестивалі він отримав Спеціальну відзнаку, а в Кракові — нагороду «Срібний Ріг» за фільм на соціальну тематику для режисерки та приз FIPRESCI від асоціації кінопреси. Українська прем’єра фільму відбулася на міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, де стрічка була представлена як фільм-відкриття.


Читайте також: Що не так з Zinema? Кінокритик Ігор Кромф про те, чому новий фільм Корнія Грицюка більше схожий на ютуб-відеоесе

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024